ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

Vi besøkte Endurolandslaget på treningssamling

Landslaget Enduro og Team Noway (rekrutteringslaget) var i helgen samlet på Bergermoen for å trene til både Norgesmesterskapet og det kjente og knallharde løpet Six Days. Tekst og foto: Ole-Andreas Isdahl. Norgesmesterskapet går av stabelen om to uker, og årets Six Days Enduro skal kjøres i Portugal 11. til 16. november i år. Dette er en kraftprøve av de sjeldne! Six Days krever ekstremt mye av deltakerne, som må gjøre alt selv under det seks dager lange løpet som omfatter fartsetapper, cross

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Landslaget Enduro og Team Noway (rekrutteringslaget) var i helgen samlet på Bergermoen for å trene til både Norgesmesterskapet og det kjente og knallharde løpet Six Days.

Tekst og foto: Ole-Andreas Isdahl.

Norgesmesterskapet går av stabelen om to uker, og årets Six Days Enduro skal kjøres i Portugal 11. til 16. november i år. Dette er en kraftprøve av de sjeldne! Six Days krever ekstremt mye av deltakerne, som må gjøre alt selv under det seks dager lange løpet som omfatter fartsetapper, cross, ekstrem trail og gruskjøring – alt i ett.

Mye og heftig regnvær lørdag gjorde forholden krevende, men på søndag tørket det heldigvis litt opp.

Førerne er både før og under samlingen godt ivaretatt av NMF sin grenleder enduro Asbjørn Sletholt, landslagssjef Pål Anders Ullevålseter og mental trener Erland Thomasen, som alle kan dele kunnskap fra egne karrierer gjennom mange mange år.

Som journalist er det alltid hyggelig å komme til enduromiljøet. Det preges av hardtarbeidende førere som har det veldig kjekt sammen. Alltid mye latter og selvfølelig en god porsjon hardt fysisk arbeid når sykkelen skal denges rundt i krevende terreng. Men selv om enduro er en fysisk tøff idrett, krever den vel så mye mental kapasitet, noe landslagets mentaltrener Erland Thomassen bistår førerne med.

Enduro krever en enorm mental utholdenhet som må settes på lik linje med teknisk og fysisk trening, og på dette området må det jobbes systematisk for å få utøverne til toppen. De som kjenner idretten synes nok slettes ikke det var noe rart at vinnerskallen Pål Anders vant Mesternes Mester! Disse førerne er vant til å jobbe hardt under krevende forhold, og de er mentalt svært utholdende og takler derfor langvarig fysisk utmattelse og smerte. Det er det de skal tåle.

Når det brennes av 7.–9.000 kilokalorier pr. dag er det viktig å fylle på med energi. Førerne spiser som om det var deres aller siste måltid hver eneste dag, men ingen legger på seg av den grunn. Energiforbruket er som regel større enn det de klarer å putte i seg, og da går det på vekten løs. Foreldrerollen krever gjerne sitt, all den tid en gjerne må dekke alle roller som trener, logistikksjef, mekanikker, finansieringsinstitusjon, kokk og forlegningsassistenter. Ikke enkelt, men etter sigende veldig, veldig givende, skal vi tro dem selv.

De mentale kapasitetene vises i skjønn forening med de tekniske ferdighetene, og det er morsomt å se hvordan førerne håndterer maskinene som virkelig blir satt på prøve.

Troféjeger Ib Kaasa Andersen er en av landets fremste førere og gjør dette med et smil. Ib er en trollmann på sykkelen, og han kan lett frembringe hakeslepp eller brede smil når han denger maskinen rundt i terrenget. Like imponerende som det er festlig.

Heldigvis blir det flere og flere tøffe damer å se i idretten. Til Six Days er det påmeldt et damelag bestående av Mette Fidje (til venstre) Irene Askeland (i midten) og Katrine Rye Holmboe (ikke til stede da bildet ble tatt). Anita Pedersen (til høyre i bildet) er reserve.

Damene må på lik linje med gutta klare seg helt alene under Six Days-løpet, og det trenes derfor på alt ifra planlegging, mekking, kjøreteknikk og taktikk. Da nyter man godt av støtteaparatets lange erfaring og kunnskap.

Pål Anders har selvfølgelig svært mye kunnskap og erfaring å bidra med, og de unge førerne har lange ører når han snakker. Kunnskapen kommer selvfølgelig fra mange års erfaring og i krevende miljøer, og dette nyter virkelig landslaget og Team Norway godt av. Her ønsker alle å bli bedre, aller helst best, den enkelte jobber hardt med seg selv, og konkurranseinstinktet vises tydelig i nesten alle situasjoner. Skikkelig morsomt å se på.

Det er ingen tvil om at det jobbes hardt, systematisk og målrettet i enduro-leiren som ledes av Asbjørn Sletholt, grenleder enduro i NMF. Enduroteamet består av svært erfarne og kompetente ledere som vektlegger trivsel, læring og videreutvikling av en sunn og god idrettskultur. Her skal det være plass til bredde og toppidrett, og alle skal kunne vokse og ha det morsomt innenfor rammen av det som omfatter «fair play». Enduro er i så måte en sympatisk idrett hvor man har lov til å hjelpe hverandre, og det ser vi ikke så ofte i andre idretter!

Enduro-leiren jobber kontinuerlig med rekruttering av både unge og voksne. Svært mange mosjonister stor glede av å være i dette miljøet. Ønsker du mer informasjon kan du finne det på:

www.nmfsport.no/motorsykkelsport/grener/enduro

Under Årets Straand treff i Vrådal i Telemark 20.–22. september kan du til og med på prøve deg i en enkel løype i regi av erfarne endurofolk.

Vi skal selvfølgelig følge de fire Six Days-lagene frem mot løpet, og ønsker i mellomtiden lykke til med Norgesmesterskapet.

#Nyhet

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse