ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
MC-avisa

Vi besøker eventyreren Jan Drinka

Husker du Jan Drinka som ble omtalt i årets første nummer av MC-avisa? Den 17 år gamle gutten som sommeren 2021 kjørte fra hjembyen Michalovce i Slovakia til Nordkapp.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Sist oppdatert: 17.04.2022 kl 18:00

Vi har brukt påsken på å suse rundt i Slovakia på 1360 cc. Dette er et fantastisk land med mye historie. Fine landsbyer, med gamle UNECO-verna hus, blandet med boligblokker, fabrikker og landbrukskollektiver fra kommunist-tiden. Ja, for du husker vel Tsjekkoslovakia, som eksisterte fra andre verdenskrig frem til 1993. Landet har en flott topografi, som hovedsakelig består av åsrygger dekket av jorder og skog. En del av Karpatene, og med Tatrafjellene som det høyeste. Våren er kommet lengre her en hjemme, knoppene på trærne er klare til å springe, og mange steder er det allerede grønt.

Jan bor i Øst-Slovakia, bare 25 km fra den ukrainske grensen. Noe som har medført at han selvsagt har huset ukrainere på flukt fra landet sitt denne vinteren. Byen ligger i et flatt landskap omkranset av kjemisk industri. Vi tas imot av Jan, Jans mamma og hans tante, som bor i et stort hus i utkanten av byen.

Nytt prosjekt:

Det tar ikke lang tid før Jan drar meg ned i garasjen der Pioner’n står. Her er den ikke alene. Siden jeg snakket med han sist, har han vært i Bratislava og kjøpt en Pioner til. Denne har han tenkt å bruke på sin neste ekspedisjon, men før dette skjer skal han pusse den opp og forsterke den, slik at den kan brukes på langtur. For å få Pioner’n hjem fra Bratislava tok Jan toget nesten gratis på studentbillett, og mopeden løste billett som tråsykkel.

Det står også en Jawa 200 1953-modell i garasjen. Jan har ikke lappen for denne, men det går fint å kjøre noen runder i nabolaget, sier han og smiler. Den siste tohjulingen i garasjen er det som i Slovakia kalles moped. Den må trås i gang med pedaler og gjør under 50 km i timen, dermed er det ikke krav til registrering heller.

Eventyrer:

Det henger et verdenskart i garasjen, og Jan forteller meg om aktuelle turer han ønsker å gjennomføre. Først på Pioner’n, og senere på større motorsykler. At han mener alvor, er det liten tvil om. Hvor neste tur går, vil han ikke røpe, og han blir plutselig veldig hemmelighetsfull. Turen skal finansieres med pengene han tjener på Røros i sommer. For av alle landene han har besøkt til nå, er Norge favoritten, og landet han ønsker seg tilbake til. Derfor har han skaffet seg sommerjobb i Norge. Så om du er på Røros i sommer; ta turen innom «Kaffestugu», og slå av en prat med Jan, en virkelig eventyrer.

ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse