ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

Verdt et besøk – Alnes fyr

Artikkelforfatteren har tidligere anbefalt et besøk til Kråkenes fyr utenfor Måløy. Denne gangen flytter vi oss lengre nord og anbefaler nok et fyr litt utenfor allfarvei, nemlig Alnes fyr på Godøya vest for Ålesund. Tekst og foto: Jarl Hole. Langs hele den lange kysten vår ligger øyene tett. Mange av dem er severdige og naturskjønne og mange av dem kan du bare nå med ferge. Kommer du deg imidlertid til vakre Ålesund, som i seg selv er et besøk verdt, kan du oppleve et flott øyrike som på slut

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Artikkelforfatteren har tidligere anbefalt et besøk til Kråkenes fyr utenfor Måløy. Denne gangen flytter vi oss lengre nord og anbefaler nok et fyr litt utenfor allfarvei, nemlig Alnes fyr på Godøya vest for Ålesund.

Tekst og foto: Jarl Hole.

Langs hele den lange kysten vår ligger øyene tett. Mange av dem er severdige og naturskjønne og mange av dem kan du bare nå med ferge. Kommer du deg imidlertid til vakre Ålesund, som i seg selv er et besøk verdt, kan du oppleve et flott øyrike som på slutten av 80-tallet ble knyttet sammen med moderne undersjøiske tunneler og en bru. Ellingsøya, Valderøya, Giske og Godøya byr på flotte opplevelser og fine veier.

Rett øst for Ålesund sentrum svinger du av E136 og inn på RV658 som stuper ned i Ellingsøytunnelen (åpnet i 1987). Den er 3.250 meter lang, går 144 meter under havet og forbinder Ålesund med Ellingsøya. Deretter bærer det rett ned i den 4.222 meter lange Valderøytunnelen (åpnet i 1987) som forbinder Ellingsøya med Valderøya og går 137 meter under havet. Så er det opp på den 552 meter lange Giskebrua (åpnet i 1987) over Staurnessundet til Giske og ned i Godøytunnelen (åpnet i 1989) som måler 3.844 meter og går 153 meter under havet med største stigning på hele 10%. Den fører deg ut til Godøya. Og jammen er det ikke en siste tunnel kalt Alnestunnelen (åpnet i 2006) på selve Godøya. Den tar deg ut til det gamle fiskeværet Alnes og Alnes fyr. Du kan alternativt kjøre helt ut til Juv, parkere og ta bena fatt på en ganske utfordrende 5 km lang spasertur og ankomme Alnes til fots. Det må nevnes at Alnestunnelen er spesiell og krever sine forholdsregler. Den er 1.493 meter lang og ble planlagt og bygget på rekordtid da det ikke var mulig å rassikre den gamle veien på nordsiden av øya. Tunnelen har gangfelt/fortau i hele lengden og kun ett kjørefelt med møteplasser hver 250–300 meter. Trafikk fra Alnes har forkjørsrett så det gjelder å være våken og få med seg kjøretøy som kommer i møte og kjøre inn på første mulige møteplass når du kjører ut til Alnes og Alnes fyr.

Ålesund er en vakker by og et godt utgangspunkt for «øyhopping». Bildet vise kanalen som går gjennom byen og vi ser det kjente utsiktspunktet Aksla med restauranten på toppen. Stien/trappa som fører opp til Aksla kan skimtes som et hvitt bånd. For øvrig er det bilvei opp fra baksiden.

Alnes var i sin tid et av Sunnmøres største og travleste fiskevær. Alnes fyr slik det fremstår i dag ble bygget i 1937 og er 22,5 meter høyt. Tilbake i 1853 var det et privat såkalt fiskefyr, tre talglys i en liten fyrstue skulle lyse under vinterfisket. De som deltok i fisket måtte betale en avgift til drift og vedlikehold av fyret, men fyret ble lagt ned i 1861 da ingen ville være med å betale lengre. I 1869 tok fyrvesenet ansvaret for Alnes fyr og det ble ansatt en fyrvokter og en fyrvokterbolig ble satt opp i 1876. Fyret ble bygd om flere ganger, men ble automatisert og fraflyttet i 1982. I 2000 gjorde Riksantikvaren vedtak om freding. Fyrstasjonen med unntak av selve tårnet ble solgt til Giske kommune i 1993 og bygningene ble restaurert og tatt i bruk som grendehus. I 2016 bygget Giske kommune i samarbeid med fylkeskommunen, Stiftinga Alnes fyr og Sparebanken Møre et opplevelsessenter i tilknytning til fyret. Opplevelsessenteret ble åpnet av Dronning Sonja 7. okotober 2016.

Det er ikke bare tunneler og fyr som gjelder om du tar deg en tur til dette øyriket. Hver enkelt øy har sin spesielle karakter og sjarm og byggeskikk. Vi vil trekke frem Giske kirke som er en langkirke fra ca. 1130 bygget i marmor. Kirken er den eneste gjenværende kirken i Norge bygget i marmor. Det regnes med at marmoren som er brukt kommer fra europeiske marmorbrudd og er fraktet til Giske på båt. En usedvanlig dyktig guide gjør et besøk i kirken ekstra interessant.

Bildegalleri med bildetekst:

[Bildegalleri mangler etter import...]

#Nyhet

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse