Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Vant EM-gull i trial i fjor – Sondre «Gekko» Haga klar for øverste VM-klasse

PÅ VEI OPPOVER: Sondre «Gekko» Haga på vei oppover i trial-sirkuset. (Foto: Pep Segales)

Pressemelding (08.03.2022), Norges Motorsportforbund: Fjorårets europamester Sondre «Gekko» Haga (22) er klar for VM-serien i X-Trial innendørs. Første konkurranse arrangeres i franske Nice 11. mars. – Jeg gleder meg stort til sesongstart og X-Trial VM hvor jeg møter de aller beste i verden. Jeg vet hva jeg går til, og det er et helt ekstremt nivå. Hovedmålet må være å bli blant de seks beste i innledende runde i hvert løp, slik at jeg kommer med på den andre runden.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Pressemelding (08.03.2022), Norges Motorsportforbund:

Fjorårets europamester Sondre «Gekko» Haga (22) er klar for VM-serien i X-Trial innendørs. Første konkurranse arrangeres i franske Nice 11. mars.

– Jeg gleder meg stort til sesongstart og X-Trial VM hvor jeg møter de aller beste i verden. Jeg vet hva jeg går til, og det er et helt ekstremt nivå. Hovedmålet må være å bli blant de seks beste i innledende runde i hvert løp, slik at jeg kommer med på den andre runden. Så får det aller mest ambisiøse målet være å komme blant de tre som går til finalen på ett eller flere løp på en veldig god dag, sier Sondre «Gekko» Haga fra Sandnes.

Dette er den øverste klassen innen trial. I fjor vant han EM i øverste klasse utendørs. I år dropper Sondre «Gekko» Haga EM og satser alt på VM i X-Trial innendørs og VM utendørs. Sondre er første nordmann som får delta i VM i X-Trial.

– For meg betyr VM nesten alt denne sesongen. Jeg hadde mitt store internasjonale gjennombrudd med EM-gullet i fjor. Nå er jeg sulten på topp-prestasjoner i VM. Jeg har trent svært godt i vinter. Jeg er forberedt på utfordrende løyper, sier 22-åringen.

Sondre «Gekko» Haga til topps i EM i 2021. (Foto: Team Gekkotrial)

Første løp kjøres i Nice 11. mars. Deretter går det slag i slag i hele vår, sommer og høst. Totalt skal det kjøres seks runder i X-Trial VM innendørs i 2022 – med avslutning i Frankrike den 21. oktober.

Utendørs-VM starter i Andorra 11. og 12. juni og består av totalt 10 løp.

– Utendørs kjører jeg trial 2 som er VMs nest høyeste klasse. Her har jeg som mål å ta pallplasser i hvert løp. Utendørssesongen avsluttes 18. september i italienske Ponte Di Legno, sier han.

– Det blir en lang sesong. Det er viktig at ting fungerer fra start av. Det gjør noe med selvtilliten å komme godt i gang, sier Sondre «Gekko» Haga.

Haga kommer fra Riska i Sandnes og har vært fulltids trialutøver siden høsten 2018. Han bor i Centelles utenfor Barcelona – og trener med flere av verdens beste innen trial der. Mentor og trener Adam Raga i Spania har vunnet VM hele seks ganger. Haga er 1,92 meter på strømpelesten – og er blant de høyeste i verdenseliten.

– Jeg har vært heldig som har fått og får trene med Adam Raga. Han er en av superstjernene innen trial, med sine seks VM-gull og fremdeles blant de to beste i verden som 40-åring. Det er inspirerende å trene med ham. Det å få trene blant verdens beste er selvsagt noe jeg må utnytte. Det er gøy å utvikle seg, sier 22-åringen.

Sondre «Gekko» Haga satser alt på VM i 2022. (Foto: Rune Helliesen)

Sondre «Gekko» Haga startet med såkalt «bike trial» allerede i syvårsalderen. Året etter var han i gang med trial på motorsykkel, og som 13-åring vant han en runde i EM Youth International i Oslo.

– Ja, jeg var tidlig i gang – og jeg har gått gradene innen trial. De siste årene har jeg fått mye igjen for all treningen som jeg har lagt ned. Og jeg har stor tro på at den positive utviklingen fortsetter i 2022, sier han.

I 2021-sesongen ble det EM-gull på Sondre Haga samt gull i International Thropy for lag. Han vant NM i X-Trial i fjor samt NM utendørs. Det ble også førsteplass totalt i NorgesCupen og femteplass sammenlagt i VM i trial 2. Men nå er det X-Trial og ypperste VM-klasse som gjelder.

– Jeg lærte mye i fjor – og det skal jeg ta med meg til årets sesong. Det gjelder å ta med seg erfaringen – samt ikke minst lære av de feil man gjør. For jeg gjør feil, men jeg skal lære av samtlige av dem, sier Sondre «Gekko» Haga.

Han har i dag kontrakt med fabrikkteamet til det italienske motorsykkelmerket Beta.

Annonse
Annonse