ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

Rute Nord, selfiepunkt nr. 1–5

Selfiepunkt 1: Kristiansand Kanonmuseum

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

For å sikre kontrollen over den nordlige delen av passasjen mellom Norge og Danmark, ble det under andre verdenskrig bygget et fort på Møvig utenfor Kristiansand. Der ble det installert tre 380 mm kanoner – de nest største av sitt slag i verden. Etter krigen ble anlegget demontert, og i 1962 ble kanonene 3 og 4 samt det som var på plass av nr. 1 hugget opp som skrap. Heldigvis overlevde kanon nr. 2, og det er den som nå er restaurert. Den er den eneste av sitt slag i verden.

Selfie: Du må kjøpe billett for å komme inn til kanontårnet og ta bildet.

Selfiepunkt 2: Lista fyr

Fyrtårnet på Lista ble bygget i 1836 og er 34 meter høyt. Farvannet utenfor er en av Norges mest beryktede skipskirkegårder, og blinkene fra fyret har ledet mange skip trygt gjennom farvannet når været har vært hardt. Tårnet er bygget som et dobbelvegget rør og er oppført i granitt. Adkomst til toppen skjer via en spiraltrapp som er bygget mellom ytre og indre rør. Tårnet og tilhørende bygninger er åpne for publikum og vel verd et besøk.

Selfie: Tårnet må vises tydelig, som på bildet.

Selfiepunkt 3: Stavanger Lufthavn

Stavanger Lufthavn er hovedflyplass for sørvestlandet og har har forbindelser både innenlands og utenlands. Flyplassen ble åpnet av kong Haakon i 1937 og var den andre i Europa med betongdekke. Under krigen gjorde den tjeneste som base for Luftwaffe, og de utvidet plassen ganske betraktelig. En kan fremdeles finne minner om den tiden, for eksempel i gatenavnet Løwenstrasse.

Flyinteresserte kan også besøke Flyhistorisk Museum Sola, som blant annet kan by på et flott utvalg av de første jetflyene i Luftforsvaret.

Selfie: Inngangen med navnet på lufthavnen i bakgrunnen.

Selfiepunkt 4: Nordvegen Historiesenter, Avaldsnes

Dette stedet finner du omtrent midt mellom Kopervik og Haugesund og er et sted som har hatt sterkt innflytelse på gammel norsk historie: I 3000 år satt fyrster og konger på Avaldsnes og kontrollerte skipstrafikken som ble tvunget inn gjennom det smale Karmsundet – Nordvegen – den skipsleia som har gitt Norge navn. Avaldsnes er et av Norges viktigste nasjonalhistoriske områder. Av hensyn til middelalderkirken og det historiske landskapet, er det meste av Nordvegen Historiesenter gjemt under jorda. Fra Karmsundet ser vi fasaden av glass og betong. Fra kirkeplatået ser vi bare det runde inngangspartiet som skal symbolisere Mimes brønn, kunnskapens kilde i norrøn mytologi.

Selfie: Inngangspartiet Mimes brønn i bakgrunnen.

Selfiepunkt 5: Bryggen i Bergen

Bryggen er et nasjonalmonument som er internasjonalt kjent og er selve legemliggjørelsen av det vi forbinder med Bergen. Bryggen kan spore sin historie tilbake til år 1070 og består i dag av 61 bygninger som ble bygget opp igjen etter bybrannen i 1702. Hanseatene etablerte seg der i 1350 og dominerte handelen i nesten 400 år. Bryggen er unik med sine særpregede bygninger, trange smug og en fortettet atmosfære. Det er ikke uten grunn at Bryggen har fått plass på Verdensarvlisten!

Selfie: Tas selvfølgelig foran det vakre huset på bildet.

Selfiene sendes til foto@mc-avisa.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse