Tor H. Omland – forventninger og MC-gleder 2021
Vi har spurt noen av MC-avisas faste bidragsytere om de vil dele deres MC-drømmer og tanker for kommende sesong. Vi håper våre lesere blir inspirert – hold ut, MC-sesongen 2021 er like om hjørnet! Her er bidraget fra Tor Henry Omland, som også har laget en video som kan ses under: Quo vadis 2021 Tor H. Omland? Med den dypeste respekt for alle dere som opplevde året 2020 som et «annus horribilis», men for motorsyklisten Tor Henry ble dette faktisk et år fylt med stort sett høydepunkt. Og planen e
Publisert: 19.02.2021 kl 10:08
Vi har spurt noen av MC-avisas faste bidragsytere om de vil dele deres MC-drømmer og tanker for kommende sesong. Vi håper våre lesere blir inspirert – hold ut, MC-sesongen 2021 er like om hjørnet!
Her er bidraget fra Tor Henry Omland, som også har laget en video som kan ses under:
[Video mangler etter import...]
Quo vadis 2021 Tor H. Omland?
Med den dypeste respekt for alle dere som opplevde året 2020 som et «annus horribilis», men for motorsyklisten Tor Henry ble dette faktisk et år fylt med stort sett høydepunkt. Og planen er å gjenta dette i 2021, utgjort av turer til en saling blanding kjente og ukjente steder. Forskjellen er at vi nå har bedre forutsetninger for å kunne ta høyde for de mange slags pandemi-krumspring som garantert vil dukke opp i år også.
For vi bor tross alt i verdens beste motorsykkelland med muligheter resten av klodens tohjuls entusiaster stort sett bare kan drømme om. For hva kan måle seg med å kjøre lange, sveipende kurver i indre Telemark eller gjennom pittoreske Vestlandet fylke der morelltrærne blomstrer eller når de senere bærer dyprød frukt.
Eller hva er bedre enn å gi den nye momentsterke trippelen full åpning med høyrehånda ut av hårnålssvingene i Trollstigen, opp ingeniørkunstverket Tronåsen eller ned de sjuogtjue fra Ørneredet til Lysebotn. Og det kanskje etter en innlagt fottur til Kjerag. Dette er også sesongen der en skjult skatt slik som Fjone ferja over Nisser skal hukes av «the bucket list». For en trenger ikke reise til Afrika for en slik opplevelse. Eneste forskjellen er at det står ei geit, og ikke en gnu, og beiter ved ferjeleiet på andre siden.
Fordelen i år, som i fjor, er at disse stedene sannsynligvis ikke blir overbefolket med cruiseturister eller avsperret av tyske bobiler. Og det blir nesten som et krav å regne fra næringsminister Iselin Nybø, at man bidrar i den store dugnaden med å holde hotell og lokale seng/frokost tilbud i live. Dette gir igjen gode muligheter for å reise lett, og det er en opplevelse i seg selv å komme i kontakt med lokalbefolkningen i de indre bygder eller ute i et av Lofotens mange fiskevær.
For å holde kjørekunnskapene vedlike, eller til og med forbedre disse, er planen også i år å bruke noen dager på førerutviklingskurs eller banedager på Rudskogen, Vålerbanen eller ACR. Det er en rekke slike tilbud tilgjengelig, men mange av disse begynner dessverre allerede nå å bli fullbooket. Om noen har tips, send disse gjerne som en melding på Instagram.
Sist, men ikke minst, er det endelig tid for å åpne opp esken med den nye lille primusen som jeg kjøpte i høst. Forhåpentligvis skal denne få kjørt seg med både pølse- og kaffekoking. Dette etter at treteltet er hengt opp og det blir nye anledninger til gode prater med passasjeren eller medrytter. Deretter er det fram med lakenposene, og den lange, varme sommernatta kan nytes til fulle med å sove under tilnærmet åpen himmel. Kanskje blir det også mulighet for turen nord for polarsirkelen, slik man så lenge har snakket om. Oppleve ekte midnattssol og besøke venner og deres familie på Kjerringøy.
Minnene som skapes deles på Instagram (@tor.motor) og tagges med MC-avisa (#mcavisa). Oppfordringen er herved gitt til å gjøre det samme når du selv legger ut på tur, om den enten er på et par timer eller varer over flere uker. La oss på denne måten bli med på hverandres reiser og dele minnene disse skaper.