Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Stinn brakke hos Klev Tuning

Tirsdag 6. juli var det stinn brakke hos Klev Tuning i Horten, og alle var der for å høre hva Norvald Haaland, Norgesmester i superbike gjennom en årrekke, og Espen Klev hadde å si om demperoppsett på racing og gatesykler.

Publisert:

Tekst og foto: Ole-Andreas Isdahl.

Verden er visselig full av forstå-seg-påere som kan og vet alt om dette, men disse ikke til stede i Horten denne kvelden! Her møtte førere som ønsket å lytte og lære av den svært så kapable duoen som antageligvis vet mer enn de aller fleste om dette temaet.

Norvald og Espen har gjennom mange år jobbet sammen med teknisk optimalisering for å hente sekunder og hundredeler, men Norvald Haaland understreker at det til syvende og sist er føreren og forholdet mellom mann og maskin det kommer an på. Haaland er også klar på at fabrikantene besitter svært mye erfaring, kunnskap og kompetanse, og at du derfor skal ha svært gode grunner til å bevege deg bort fra basisoppsettet. Som regel feiler disse forsøkene, og de fleste ender gjerne opp med å gå tilbake til nettopp baisoppsettet fordi alt annet feiler. Men duoene kom også med mange gode råd om hva og hvordan man bør gå fram dersom man skal justere demperoppsett eller andre forhold som er av betydning for førerens kjøring, og forsamlingen som definitivt var i lære-modus hadde lange ører. Haaland understreket betydningen av å jobbe systematisk, dokumentere tiltak og målinger for å gjennomføre faktabaserte analyser som kan etterprøves.

Norvald Haaland og Espen Klev.

Norvald Haaland og Espen Klev.

Duoen peker ellers på mange viktig forhold, men fremhever forhold knyttet til effektene av demperjustering, motor-tuning og godt renhold som preventivt vedlikehold. Haaland gjennomgikk en liste over optimaliseringspunkter og poengterte at gatesykler med fordel kan behandles på samme måte. Trender viser nemlig at vi har blitt mer opptatt av motortuning og dempere og at førere i større grad en tidligere er villige til å bruke resurser på forhold som kan heve ytelse og kjøreglede. Undertegnede gjør også det og har stor glede av det.

Begge gutta er ettertraktede teamressurser og bruker fortsatt mye tid i racingmiljøet. De er begge meriterte på hvert sitt felt og besitter selvfølgelig svært mye verdifull kunnskap og erfaring som de fleste av oss med fordel kan lytte til. Espen lover at duoen skal kjøre flere slike temakvelder, og jeg anbefaler virkelig å sette av tid til å lytte og lære. Bare prøv det, så skal du se at det går både fortere og bedre!

Annonse
Annonse