Stor stemning hos Guzzi-folket i Søgne – og for et imponerende engasjement
Guzzi-week startet med en braksuksess tirsdag 14. juni på Vindfjelltunet, der ca. 30 guzzister møtte og hadde en kjempehyggelig kveld med MC-avisa. I dag (onsdag 15. juni, red.anm.) skulle vi møte Guzzi-folket i Søgne, i samme oppdrag, nemlig finne ut om det er noe spesielt ved Guzzi-kulturen og eventuelt hvorfor guzzisten er annerledes enn andre motorsyklister!
Publisert: 16.06.2022 kl 09:48
Sist oppdatert: 17.06.2022 kl 18:58
Tekst: Ole-Andreas Isdahl.
Foto: Kyrre Hagen.
Vi hadde gjort en avtale med Guzzi-folket i Søgne, men var litt spente på hvor mange og hvem vi ville møte. Møtestedet Høllen brygge, en lokal isbar som frekventeres av mange motorsyklister på godværsdager og som var også fullstappet med motorsyklister i dag. Søgne-folket var allerede på plass da vi ankom litt før avtalt tid, og det var ingen tvil om at de gledet seg til å se hva vi hadde med oss og ikke minst vise oss sine egne. En guzzist er nemlig stolt av motorsykkelen sin, og han eller hun har et helt spesielt forhold som kan være av nærmest eksistensiell karakter! Syklene og førerne vi møtte i Søgne hører utvilsomt hjemme i den mer modne kategorien, og det var innmari kult å kunne se at engasjementet og entusiasmen fortsatt ligger i kategorien for pur ungdom. For disse folka er Moto Guzzi nærmest et kall!
Stolte som haner stod de store gutta (det var nemlig bare store gutter der) i kø for å vise frem stolthetene sine. Halvor Nyqust hadde tatt turen fra Arendal for å vise oss sin 850 Le Mans fra 1977 som han selv har eid siden 1992. Vi snakker skikkelig Guzzi-folk som altså eier en eller flere Moto Guzzier gjennom flere ti-år! Ikke nok med det, de klarer sjeldent å selge, de kjøper bare flere og legger ikke skjul på at de har et følelsesmessig kjærlighetsforhold til syklene sine. Er det da rart at vi lurer litt på hvorfor Guzzi-kulturen er spesiell??
I tillegg til den følelsesmessige komponenten finner vi en dyptgående teknisk interesse som nokså gjennomgående omfatter en egeninnsats og et eget begrepsapparat. De snakker om «round-fin» og «cut-fin», «big block» og «small block», og de kjenner alle modellene, de tekniske forskjellene, hva som funker og hva som ikke funker. Så ikke prøv deg med en «kjappis» på en guzzist, for disse folka vet hva de driver med og de vet sannsynligvis mye mer om Moto Guzzi enn du selv noen gang kommer til å vite!
Interessen for gammel og ny teknologi
At guzzisten er spesiell, er det ingen tvil om, interessen for gammelt betyr ikke at de ikke er interessert i nytt materiell, og de kjøper gjerne en sykkel til. Odd Bleie som har eid sykkelen over siden 1985 (en California II 950 med en EZS sidevogn) forteller at sykkelen er kjørt svimlende 300.000 km i hans eie, og den er fortsatt like god. Odd forteller at denne maskinen har vært med inn i et ekteskap, ut av det samme og inn i et nytt! Barna til Odd har vokst opp i sidevogna og har selvfølgelig også et helt spesielt forhold til denne motorsykkelen.
Vi skal senere denne uke få møte familien Gundersen i Vrådal, hvor vi skal prøve å forstå hvordan en hel familie kan ende opp med å bli hekta på dette? Til å med kollega Kyrre ble hekta på de modne maskinene og skrek seg til en tur på Stelvioen til Torbjørn Vik, så får vi se hva som kommer ut av det!
Ble værende i Norge!
73 år gamle tysk-ættede Erwin Janz kom til Norge i 1969 da han ble hentet som kompetent person for å drive et verksted i Norge etter at det ble innført nye krav til kompetanse. Edwin har eid sin V7 Special (1971-modell) på 750 cc og 60 hk siden 1976 og kan det aller meste om Moto Guzzi. Edwin som er Norgesmester i sidevognsløp (1975 og 1976) har krasjet og bygget opp sykkelen et par ganger og kjenner selvfølgelig sin Guzzi. Litt rart, men jeg får faktisk en følelse av ærbødighet når man snakker med slik folk, da er det bare å spørre, lytte og holde kjeft! Edwin ble i Norge og kom seg aldri tilbake til Tyskland.
Interessen for de nye syklene vi hadde med var også her stor, og guzzistene er utvilsomt glade for at det kommer en ny forhandler. Ikke fordi de er misfornøyde med de etablerte, snarer fordi Moto Guzzi ikke har vært bortskjemte med for mange forhandlere og med en god geografisk spredning. Nå har vi forhandlere på Jæren, Innlandet og det sentrale Østlandet, men trenger nok fortsatt noe bedre dekning nordover hvor statusen ikke er like god. Motorcenteret på Rud blir nok viktig fordi de vil betjene et stort marked i den sørlige delen av Norge.
Vi hadde et aldeles herlig møte med gutta på Søgne, som endte med en svært hyggelig middag. Vi har fått mange flere svar på spørsmålene våre, og vi nærmer oss en mye bedre forståelse av hva det er som er så spesielt med Guzzi-kulturen. Skal vi lytte til Edwin, Halvor, Odd og Torbjørn så dreier dette seg om gleden ved å eie noe med hjertet uten at det foreligger et behov for aksept fra andre. Det dreier seg om deg og forholdet til din maskin, en maskin som har noe andre motorsykler ikke har. Som Odd Bleie uttrykte det, hva er det som er så spennende med en moderne maskin hvor alt er så perfekt og avbalansert at motoren blir stille og borte når du passerer 80 km/timen!? Det har ikke noe med motorsykkelkjøring å gjøre, tilføyer han.
Teamet reiser nå videre nord-vestover for å møte nye spennende guzzister. Vi konstaterer at Guzzi-bevegelsen er merkbart til stede og voksende, og det er kult å se at flere unge også retter blikket mot det ikoniske merket.