Kubben reiser Norge rundt, del 22


Finnmarksvidda.

Dagens strekning: Vadsø – Kautokeino.

Ankomststed: Kautokeino.

Reisetid: 7 timer.

Reisestrekning: 376 km. Natursjov: Før avreise sørover blir Kubben vitne til et interessant naturfenomen fra vår verts terrasse. Uti fjorden blir sild presset opp til overflaten av hvaler. Tusenvis av måker er på plass på rekordtid, og et enormt etegilde oppstår. Både finnhval og knølhval går nå i Varangerfjorden, og Kubben begriper at kommunikasjonssystemet både mellom dem og fjordens måker er fantastisk – alle skjønner når maten er klar og svømmer eller flyr dit silda er så fort finner og vingene kan få fart på dem.


En flott opplevelse!


Silda koker i fjorden, og måkene mesker seg.

Fordelen med finnmarkinger: Det å være besøkende i Finnmark er en spesiell følelse. Som er god. Og som må utforskes. Etter litt grubling kommer Kubben fram til et svar som lyder som følger: Finnmarkinger flest er langt mer oppmerksomme på hverandre enn det østlendinger er. Her vet man at man er avhengig av hverandre, og at man alltid har vært det. Ingen greier seg aleine her oppe. Det også vet finnmarkingene.

Vi forlater Varangerfjorden for denne gang.

Sutring og skitprat om andre er det lite av. Inkludering, humor og hardhendt medfølelse er det mye av. Og hjertelaget rommer alle som er til stede. Det er sjelden kost i storsamfunn og storbyer nå.


Men alt har en ende – også besøk, så Kubben må vende nesa hjemover. Han skal tross alt begynne på den fjerde reiseuka nå.


Veiene er da lange nok på vidda.

Vi takker derfor vertskapet for denne gang og saler opp Grålle for nye eventyr. Men først bestiller vi service hos Lazy Boyz i Oslo, for nå vet vi sånn omtrent når vi når hovedstaden, hvis alt går som det bør og skal. Det begynner bra, for varmen er tilbake og sola likeså.


Avstandsinfoen kommer for hver mil her oppe.
Og Finland ser vi på andre siden av Tanaelva.

Vadsø – Karasjok:

Kubben la veien inn til Varangerbotn, via Tana bru og så strake veien til Karasjok. Veien der følger Tanaelva, som er Norges nest lengste elv.


Tjueseks mil av elva er den også en grense mellom Norge og Finland. Kubben kunne derfor i ro og mak titte over til nabolandet Finland fra sin MC-sal i Norge, og prøve å komme på ulike fakta om Finland.


Dette er ikke et postnummer, men et husnummer.

Det eneste han klarte var dette: Perkele, Kekkonen, Sisu, Marimekko, Nykänen, Nokia og Kiitos, som muligens betyr takk.


Naturen i dag viser seg fra sin aller beste side, 24 plussgrader, strålende sol og på Reiseradioen som Kubben har i øret meldes det regn på østlandet. Bedre blir det ikke. De 38 milene denne dagen går som en røyk, og kosefaktoren er skrudd opp på trinn elleve!


Sametingets hus.

I Karasjok titter Kubben litt på Sametinget, som er et flott bygg om enn litt innestengt mellom småbjørkene.

Stedsnavnene kan være vrien å uttale...

Video – over Finnmarksvidda:


Inn i mygghelvetet: Kautokeino er åpenbart drømmestedet for mygg. Hvorfor er vanskelig å begripe – det er så få individer å suge tomme for blod her. Så vi som er innom, får en kamp å kjempe. Teltovernatting? Nei takk. Inn i hus er det eneste trygge.

Kautokeino.

Vi fant et sted til overkommelig pris, garantert myggfritt. Med både elektroniske myggjagere, gjør det selv-vaffelrøre, vaffeljern, Bibelen, nytestamente og kaffepulver inkludert. Stedet heter Goldin, og utleierne er nok av det fromme slaget, så Kubben bestrebet seg på å ikke banne i tide og utide, noe han bare delvis lykkes med.


Kautokeino kirke.

Etter å ha pakket ut var det å ta sykkelen de to kilometerne inn til Kautokeino og handle litt. Norsk er det språket det snakkes minst heromkring. Men de forstår det, og det er det viktigste for Kubben.


I morra blir det en sving innom både Finland og Sverige. Med elektronisk helvaksineringsbevis får man bare håpe at det er strøm på mobilen når grensene skal passeres, ellers risikerer Kubben utestengelse både her og der.


Etter 248 km – fortsatt over halv takk.

Kubbens bakdekk er ferdig! Er det noen i Narvik som kan fikse det?

Trenger 90/90n21 tom foran og 120/90/17 bak.


Tips mottas med takk (og kan skrives på MC-avisas Facebook-side, red. anm.).

Annonseinnhold
MC-OSLO-webbanner-198x198-jan22.jpg
Desmodromene-nettbanner-apr22_2.jpg
Team Bergen feb22.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonse web 198x300 Quad lock.png
Halvarssons_Mcavis_198x198px.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Annonseinnhold
724x66-Suzuki_GSX-S1000R-feb22.jpg
AMD Banner-mca-mar22.jpg
Banner-mca-sep21.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg
Banner-mca-mai22_724x66-pix.jpg