Kommentar til høring om å ikke levere inn skiltene ved avregistrering


Det informeres om at det sendes ut høring om å ikke levere inn skiltene når man avregistrerer kjøretøyet. Mange applauderer dette, men det er også kritiske røster som frykter at mange kjøretøy da vil kjøre uten forsikring på norske veier.


Tekst og foto: Tore Huseby.


I Sverige har dette fungert bra i flere år. De fleste har en app på sin mobil der hvem som helst kan sjekke tilstanden på sine egne kjøretøyer, og hva bedre er: Man kan også sjekke om andre kjøretøy er forsikret!


Politiet sjekker biler hele tiden, og har både denne appen fra Trafikstyrelsen, samt sine egne interne systemer der de på sekunder kan sjekke et kjøretøys status. Kjører man uforsikret, får man en døgnbot, og den svir kraftig – en motorsykkel over 125 cc koster 5.890 kr pr. måned. Bilen skal være registrert også om den ikke brukes, om den har forbud mot å brukes, om den er i stykker eller er stjålet. Den eneste måten å avskilte et kjøretøy på er å avskilte den på nettet. Bilen kan da ikke brukes på noen som helst måte, og den har ingen forsikring om skulle hende.


Pr. i dag er det ca 1 % av svenske kjøretøy som ikke er registrert slik de skal, og da er også landets traktorpark og maskiner som kan føres på vei tatt med


Bildene under viser hvordan appen fra Trafikstyrelsen fungerer – og man vil fort se at når hvem som helst kan sjekke hva som helst når som helst, så er sikkerheten meget god. Nå er jo dagsgebyr for uforsikrede kjøretøy også innført i Norge, og dette har ført til at antallet uforsikrede kjøretøy i Norge er lavere enn noen gang tidligere.


Appen heter Mina fordon – «Mine kjøretøy».
Du velger om du vil se eget kjøretøy eller noen annens.
Her er skribentens kjøretøy i tur og orden.
Her er en av motorsyklene.
Det er mye informasjon i appen.
Her ser man at kjøretøyet er forsikret.

Annonseinnhold
MC-OSLO-webbanner-198x198-jan22.jpg
Team Bergen feb22.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonse web 198x300 Sena hjelmer.png
OnlineMC_NY_2021.png
Annonseinnhold
724x66-Suzuki_GSX-S1000R-feb22.jpg
AMD-Banner-mca-jun22.jpg
Banner-mca-sep21.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg
Banner-mca-mai22_724x66-pix.jpg