En mann for sin «Triton» – Et prosjekt gjennom 54 år

For kort tid siden tok Arne Paulsen meg med til en kompis for å ta en titt på en meget sjelden og spesiell motorsykkel her til lands, en «Triton».
Tekst og foto: Jarl Hole.
Hva er en «Triton», vil nok mange, og spesielt yngre lesere, spørre? Jo, det er produktet av det beste fra Triumph og det beste fra Norton bygget sammen til en helt ny og bedre motorsykkel. Det beste på en klassisk Triumph var motoren, og det beste på en klassisk Norton var ramma. En «Triton» er med andre ord en Triumph motor i en Norton ramme. Så enkelt og så vanskelig.
Det er to «Triton»-sykler i Norge. Den ene har bestandig fungert og den andre har aldri fungert. Den som fungerer har blitt brukt gjennom 55 år og tilhører Jan Øverberg fra Slependen utenfor Oslo. Den andre som aldri har fungert ble satt sammen i England og importert av en motorsyklist fra Oslo som gikk under kallenavnet «Lightning». Jan Øverbergs oppskrift på en fungerende «Triton» er følgende:
Skaff deg en mekanisk utdannelse og få deg erfaring ved å arbeide på et motorsykkelverksted. Erfaringen fikk Jan ved å arbeide hos legendariske Truls som drev firmaet Bilartikler i Waldemar Thranes gate i Oslo. Truls solgte og reparerte Triumph.

Neste skritt er å skaffe seg råmaterialene. Etter utdannelse og arbeidserfaring kjøpte Jan i 1967 en Norton Dominator 88, en 500 cc fra 1957, i dårlig stand for en billig penge. Den hadde den legendariske «Featherbed»-ramma som regnes som stamfaren til moderne rammekonstruksjoner. Ramma med tilbehør ble en sentral del av Tritonprosjektet. Deretter kjøpte Jan en kollisjonsskadd 1960-modell Triumph Trophy på 650 cc. Den donerte motor og girkasse. Etter intenst arbeid gjennom høst, vinter og vår så landets eneste fungerende «Triton» dagens lys i 1968.
Så må det legges til at det er mer ved dette prosjektet enn bare å sette samme en ramme og en motor. Triumph-motoren var opprinnelig på 650 cc. Den bygde Jan om til 750 cc med kammer fra firmaet «Map» i California og råder i stål fra samme firma. Som om ikke det var nok, har Jan utvidet girkassa fra 4 til 5 gir og utstyrt motoren med en oljekjøler. Bremsene er fra John Tickle som overtok Norton Manx-navnet og et stort antall deler da Norton la inn årene.
Bilder sier mer enn ord, så her kommer en liten serie som starter med bilder fra Jan Øverbergs arkiv:









