Enduro – familievennlig og ikke nødvendigvis kostbart


Det var en storslagen opplevelse å være på Norseman Extreme Enduro Challenge på Enebakk i helgen. Enduro er en flott motorsport som ikke nødvendigvis trenger å være kostbar å drive på med. I denne artikkelen blir vi litt bedre kjent med noen av ildsjelene i enduromiljøet. Tekst og foto: Ole-Andreas Isdahl.

Klikk her for å gå til artikkelen om Norseman Extreme Endruo Challenge.

Man skulle kanskje tro at denne idretten på alle måter koster mye å drive på med, men det er feil. For 20.–30.000 kroner i året kan du lett drive med denne idretten, og du bestemmer selv hvor mye du ønsker å legge i det. Du kan selvfølgelig brenne av hundretusener, men enduro er litt som motocross: Det er ikke utstyret som definerer en god fører!

Suksess styres av holdninger, fysisk og mental skikkethet og ikke minst teknisk erfaring. Som vei-motorsykkeleist følte jeg meg som ei skikkelig pingle der jeg stavret meg rundt på bena i løypa til endurokjørerne!

Det legges ned et stort arbeid: Vibeke Wiik, som er kona til Joar R. Wiik, er stevneleder og nedlegger sammen med ca. 25 andre mennesker et stort arbeid i Enebakk Endurosport Klubb. Arrangementer som Norseman krever mye planlegging og forberedelser og legger beslag på all fritid. Mange tror at Vibeke bor i klubblokalene, men det avkrefter hun kjapt med et smil. Familiens to barn kjører selvfølgelig enduro, og mor selv har kjørt trial, men er fortsatt litt med i enduroløypa. Personer som Asbjørn Sletholt og Vibeke Wiik nedlegger mye arbeid for denne idretten og er så og si daglig engasjert i trening eller styringsarbeid i klubber og forbund. Det er imponerende.

Familier og ildsjeler engasjeres, og noen satser hardt for å nå toppen: Joacim Omby Jonasen er 17 år og allerede i Norgeseliten. Pappa Jon styrer Team Jonasen som sørger for at Joacim kan satse. På spørsmål om hva det er som gjør enduro så morsomt, svarer Joacim spontant mestring.

– Det å mestre det tekniske, løse vanskelig oppgaver og utfordringer og taktiske valg under fysisk krevende forhold, gir meg en enorm mestringsfølelse, sier 17-åringen og smiler. Joacim satser i år på EM og det legendariske Six Days løpet som går av stabelen i Portugal i November. Dette er et av verdens eldste løp som om kort tid feirer 100 år. Joacim skal også kjøre i det svenske mesterskapet.

Så er det godt, selv for en grenleder i NMF, å sette seg ned litt på en stubbe for å slappe av litt etter mange uker og månder med intensive sprinter og hardt arbeid for fellesskapet. Vi er imponert, Asbjørn Sletholdt, du nedlegger et stort arbeid for en idrett som så alt for få kjenner godt nok. – Enduro engasjerer ca. 6.-7.000 mennesker på landsbasis. Det er plass til mange flere, og vi vil gjerne rekrutere flere unge. Dette er en familievennlig idrett som engasjerer absolutt alle, forteller Asbjørn.

Svein stilte i «Hobby klassen» i år og klarte en runde, det syntes nok han var litt kjipt, men jeg er imponert. Det står respekt av å prøve seg på dette!

Det er lov å ta en pust i bakken når man trenger det.

Jo mer søle – jo mer moro!

#Nyhet

Flere nettnyheter:

Annonseinnhold
120201203-mcavisa-dekksett.jpg
MC-Huset-webbanner_apr21.jpg
Team-MC---Web-banner-198x198pix-mar21.jp
NewMon_NOR_198x198 2.jpg
CBP-april-2021.jpg
198x198-Voge-web-banner-jan21.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonseinnhold
724x66_MC-avisa-no_ES_Suzuki_Hayabusa.jp
Banner-mca-apr21.jpg
Speed-Banner-mca-feb21_724x66-pix.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg
NewMon_NOR_198x198 2.jpg
Team-MC---Web-banner-198x198pix-mar21.jp
CBP-april-2021.jpg
120201203-mcavisa-dekksett.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
198x198-Voge-web-banner-jan21.jpg
MC-Huset-webbanner_apr21.jpg

© MC-avisa – E-post: post@mc-avisa.no

Adresse: MC-avisa, Box 3009, 4392 Sandnes

www.123mc.no: Kjøp og salg av motorsykkel.