Marc Marquez styrket ledelsen i MotoGP på Le Mans


I helgen gikk den femte MotoGP-runden av stabelen på SHARK HELMETS Grand Prix de France-banen som ligger 5 kilometer utenfor Le Mans i Frankrike. Syv ganger verdensmester Marc Marquez ledet sammenlagt før helgens runde og var nok en gang forhåndsfavoritt med fire pole position og tre løpsseiere i lomma fra samme bane fra før. Tekst: Lasse Richvoldsen Selv om fredagens treninger gikk under tørre forhold, bød helgen ellers på skiftende vær med både regn og kalde kjøreforhold. Førerne i Moto3-klassen var heldige og fikk kjøre kvalifisering på tørt på lørdag, selv om temperaturen knapt bikket 15 varmegrader. Hondafører John McPhee klokket inn til pole med tiden 1'42.277. Tony Arbolino og Ai Ogura fullførte første startrekke, og de åtte raskeste førerne var Honda-førere. Norskfødte Can Öncü kvalifiserte til 27. startspor med tiden 1'45.796 på sin KTM. Moto2-klassen måtte imidlertid kvalifisere på regnvåt bane, og der var det spanske Jorge Navarro som tok pole med tiden 1'49.055 på sin Speed Up motorsykkel. Sveitseren Thomas Luthi kjørte inn til nest beste tid, mens Alex Marquez kjørte inn til tredje startspor, begge på Kalex motorsykler. Når det var tid for MotoGP-klassen å kjøre kvalifisering, begynte kjøreforholdene å by på mer utfordringer. Banen var opptørkende, og Valentino Rossi gamblet og valgte meget taktisk dekkvalg tidlig i Q1. Han greide dermed å sette beste tid på 1'36.667, hele 1.595 sek bedre rundetid enn italienske Franco Morbidelli som var nest raskest i første kvalifisering. Begge Yamaha-førerne gikk dermed videre til Q2, som etter mer regn ble kjørt på våtere dekke. I Q2 greide Rossi å avansere til femte startspor med tiden 1'41.655. Honda-fører Marc Marquez sikret seg nok en pole position med tiden 1'40.952, mens Ducati-fører Danilo Petrucci kvalifiserte for første gang til andre startspor. Australieren Jack Miller kjørte inn til tredje startspor, mens Andrea Dovizioso tok fjerde, begge på Ducati.

Valentino Rossi startet fra femte startspor etter en meget taktisk kjøring i kvalifiseringen. Foto: Monster Energy Yamaha MotoGP. Det var tørt på banen men relativt kaldt når Moto3 varmet opp på søndag. John McPhee var raskest også da, mens Tatsuki Suzuki og Niccolo Antonelli fra SIC58 Squadra Corse-teamet fulgte tett på. Lå det an til at de ville gjenta suksessen fra Jerez-runden hvor Antonelli stakk av med seieren og Suzuki tok andreplassen? I hvert fall lå det an til nok et meget spennende Moto3-løp, og slik ble det. Løpet ble kjørt under tørre forhold, men bare 14 grader. Av 29 førere var det bare 17 som fullførte løpet, og to av dem som måtte bryte løpet var nettopp Antonelli og Suzuki fra SIC58-teamet som mange hadde store forhåpninger til. John McPhee, som hadde pole, kjørte også et meget bra race og passerte målstreken som førstemann og tok dermed dagens første seier for Honda. Lorenzo Dalla Porta ble nummer to, mens Aron Canet ble siste mann på pallen. Can Öncü, som har en norsk mor og er født i Norge, ga alt i hele løpet, men det ble akkurat ikke nok til poeng da han rullet over målstreken som 16. mann, første plass bak poengplass. – Det var et vanskelig løp, banen var veldig kald. Videre manglet vi også noe fart så vi kunne ikke fighte. Vi har fortsatt mye å lære. I fjor hadde jeg vanskeligheter med å tilpasse meg denne banen, men i år var vi noe raskere, som er positivt. Jeg er en nykommer i klassen, så målet er å fortsette å ta små skritt fremover, og her fullførte vi en konkurranse som hadde mange krasj, kun en plassering bak poengplass. Jeg skal holde motivasjonen oppe og håper på å være lengre fremme ganske snart, sier Can Öncü.

Norskfødte Can Öncü ga alt under de kalde og vanskelige forholdene på Le Mans i helgen, men heller ikke denne gang rakk det til poeng. Foto: Red Bull KTM Ajo. Det var fortsatt kaldt og tørt når det var tid for Moto2 å kjøre warm-up. Det var tre Kalex-førere som var raskest om morgenen, med Remy Gardner først med tiden 1'37.796, etterfulgt av Sam Lowes og Andrea Locatelli.

Også i denne klassen ble det et løp med et stort frafall hvor hele tolv av 32 førere kom ikke i mål, og tre av dem var nettopp de tre raskeste fra morgentreningen; Gardner, Lowes og Locatelli. Etter nok et løp under krevende forhold ble det Alex Marquez, lillebror til syv-ganger verdensmester Marc Marquez, som rullet først over målstreken på sin Kalex. Jorge Navarro som hadde pole fullførte til andreplass, mens Augusto Fernandez ble nummer tre. Det var tyve år gamle Fabio Quartararo fra Frankrike som var raskest på hjemmebane under MotoGP-klassens warm-up. Lå det an til nok en sterk prestasjon fra franskmannen under løpet? Marc Marquez var nest raskest, og Pol Espargaro tredjemann. Også under MotoGP-løpet ble det dramatikk da Joan Mir og Karel Abraham gikk litt for hardt på bremsen i samme sving på oppvarmingsrunden på det kalde føret og krasjet dermed ut nesten synkront. Abraham rakk heller ikke å stille til start igjen når starten gikk, mens Mir senere kom seg utpå igjen fra pit nesten én runde senere og fullførte løpet til sisteplass. Abraham kjørte utpå banen igjen enda senere, men returnerte til pit igjen før fullført runde.

Marc Marquez i klar ledelse under søndagens race på LE Mans. Foto: HRC MotoGP.

Marc Marquez fra pole og Danilo Petrucci fra andre startspor fikk begge en god start når starten gikk og lå tett side om side inn i første sving. Marquez trakk imidlertid det lengste strået i første tetfight, tett etterfulgt av Petrucci, Miller, Rossi og Morbidelli. Jack Miller kjørte sterkt og kom seg etter hvert forbi både Petrucci og Marquez og ledet løpet et par runder, før Marquez igjen tok over ledelsen. Vinales og Bagnaia krasjet sammen og røk ut i sandfella ut på syvende runde. Og ikke lenge etter var det Fabio Quartararo sin tur i sandfella, og dermed endte håpet om et bra race på hjemmebane for den unge franskmannen.

Valentino Rossi var en stund oppe på tredje og luktet dermed på en ny pallplass, men falt etter hvert bak over igjen til femte. Bakfra i feltet kom Ducati-fører Andrea Dovizioso som kjørte meget bra og etter hvert overtok andreplassen, en posisjon han holdt til over målstreken bak Marc Marquez som nok en gang kjørte inn som ensom majestet og vant løpet med 1.984 sekunder, og dermed sikret Honda sin seier nummer 300 i den gjeveste klassen siden 1966. Det ble en tredjeplass på Danilo Petrucci som dermed ga dobbelt podium til Ducati, mens Jack Miller ble nummer fire og Valentino Rossi nummer fem.

En ekstra feiring i parc ferme til Honda-teamet når seier nummer 300 i den gjeveste klassen var sikret. Foto: HRC MotoGP.

Marc Marquez leder MotoGP sammenlagt med 95 poeng. Andrea Dovizioso ligger nå på andreplass med 87 poeng, mens Alex Rins innehar foreløpig tredjeplassen med 75 poeng. Valentino Rossi ligger på fjerde med 72 poeng, og på femteplass ligger Danilo Petrucci med 57 poeng. Neste runde kjøres på Mugello i Italia helgen 1. til 2. juni, en event som anses som den mest spektakulære av alle på hele MotoGP-kalenderen. Blir det Rossi som stiger høyest på podiet på hjemmebane, eller kanskje en annen italiener? Dovizioso eller Petrucci kanskje? Eller vinner Jorge Lorenzo som vant den runden i fjor, eller blir det nok en seier til Marc Marquez? Uansett ventes et meget spennende race på den populære banen, og MC-avisa vil være til stede og rapportere direkte derfra, så følg med!

Bildegalleri med bildetekst:

#Nyhet

Flere nettnyheter:

Annonseinnhold
120201203-mcavisa-dekksett.jpg
MC-Huset-webbanner_apr21.jpg
Team-MC---Web-banner-198x198pix-mar21.jp
NewMon_NOR_198x198 2.jpg
CBP-april-2021.jpg
198x198-Voge-web-banner-jan21.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonseinnhold
724x66_MC-avisa-no_ES_Suzuki_Hayabusa.jp
Banner-mca-apr21.jpg
Speed-Banner-mca-feb21_724x66-pix.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg
NewMon_NOR_198x198 2.jpg
Team-MC---Web-banner-198x198pix-mar21.jp
CBP-april-2021.jpg
120201203-mcavisa-dekksett.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
198x198-Voge-web-banner-jan21.jpg
MC-Huset-webbanner_apr21.jpg

© MC-avisa – E-post: post@mc-avisa.no

Adresse: MC-avisa, Box 3009, 4392 Sandnes

www.123mc.no: Kjøp og salg av motorsykkel.