Hawkon Rides – Kjører for to gode saker


Da jeg var på MC-messen i Lillestrøm i slutten av mars, kom jeg i prat med Håkon Smeby. Dette er en kar med litt annerledes målsetting for denne sesongen enn de fleste. Han skal nemlig kjøre Norge rundt for å samle inn penger til Kreftforeningen og Sykehusklovnene. Tekst: Kjetil Kolbjørnsen Foto: Håkon Smeby Håkon Smeby, du tok lappen på MC i fjor. Hva er det som fascinerer deg ved MC? – Ja, det stemmer. Jeg tok først teoriprøven i Lillestrøm etter tre dagers lesing på teoriprøven.no, kjøpte en Harley, og meldte meg opp på et 11 dagers intensivkurs i Nordfjordeid, ved Bjørlo Trafikkskole. I den rekkefølgen. – Kjørte moped og prøvde litt cross i tenårene, men har alltid drømt om tung motorsykkel. Og den dagen i juni i fjor, da jeg hentet min første Harley-Davidson og kjørte den ut på veien, var det noe som gikk opp for meg. Jeg møtte en annen motorsyklist med det samme jeg kjørte ut på hovedveien. Han kjørte en knallrød Ducati. Og han hilste. Der satt jeg, en newbie MC-fører, på en gammel Harley jeg aldri hadde kjørt før, og akkurat i dét øyeblikket ble jeg en del av MC-miljøet. Det var en deilig følelse! – At man automatisk blir en del av et miljø hvor alle ønsker hverandre godt og beundrer hverandres kjøretøy, er så bra! Trenger du hjelp, er det alltid noen som stopper langs veien. Eller ønsker du noen å kjøre med, er det bare å slenge seg med noen man treffer.

– En annen viktig del av det å kjøre MC, er definitivt frihetsfølelsen. Før var jeg ofte i skogen ved en elv eller vann og bedrev fluefiske. Da var det ingen andre tanker i hodet enn elva som rant, fuglene som kvitret og fisken som vaket. Nå har jeg det på samme måte. Bortsett fra at det er slagene av V-twin motoren, lyden fra eksosen, vinden i ansiktet, luktene man møter rundt neste sving og de herlige inntrykkene av nydelig natur og vakkert landskap som fyller hodet. – Når jeg er på vei hjem etter en kjøretur, og dette skjer hver gang uavhengig av lengden på turen, tenker jeg; «Hvilken omvei kan jeg kjøre nå, som jeg ikke har kjørt før.» For jeg ønsker at turen aldri skal ta slutt, forteller en mildt sagt entusiastisk Smeby.

Hva slags sykkel kjører du, og hvorfor akkurat den? – Jeg kjører en 2001 Harley-Davidson Dyna Super Glide Sport, eller FXDX for de som kan alle forkortelsene. Litt tilfeldig at det ble den egentlig. Jeg kikket på Sportstere i utgangspunktet. Og når jeg fant noen som jeg likte, sendte jeg Finn-annonsene til et par kompiser for å forhøre meg om at det var et godt eller dårlig kjøp. Så var det en skuespillerkollega som sa at jeg burde velge en større modell, med tanke på at jeg ønsket å kjøre mange lange turer. Han kjente også en som skulle selge en Dyna Sport, og tok meg med for å treffe han. Jeg hadde ikke begynt på lappen enda, så han måtte prøvekjøre den for meg. Utrykket i ansiktet hans da han kom tilbake sa alt. Jeg ønsket også det uttrykket. Dette var riktig sykkel for meg. Og allerede nå har du store planer. Fortell litt om de. – Jeg kjørte selvsagt mye i fjor. Fikk jo helt blod på tann. Det ble ca 17.000 km før snøen kom. Jeg var helt ytterst i Lofoten, Bergen, Ålesund, Trondheim og Oslo. Alt jeg så og opplevde var helt “mind blowing”. Og det irriterte meg at jeg ikke hadde kamerautstyr, så jeg kunne delt disse opplevelsene med noen. Etter jeg parkerte sykkelen for vinteren, tenkte jeg at jeg vil dra på en ny langtur, men denne gangen skal den ikke være bare for meg. Jeg vil kjøre Norge rundt og vise frem landet og MC-miljøet til alle som ikke kan ta turen selv. Og samtidig samle inn penger til Kreftforeningen og Sykehusklovnene. Hvorfor det ble nettopp disse to organisasjonene, kommer av personlige erfaringer. – Derfor har jeg oppgradert Harleyen og kjøpt inn kamerautstyr for flere titalls tusener, og dannet nye kanaler på sosiale medier som Instagram, Facebook og YouTube under navnet Hawkon Rides (se linker i til sosiale medier i bunnen av artikkelen, red. anm.). På den måten kan allmenheten følge meg på reisen og ikke minst finne opplysninger om hvordan de kan bidra.

Jeg kommer til å bo så billig som mulig under hele reisen. Enten i telt, under en tarp eller på en sofa om noen ønsker å låne bort en. På denne måten holder jeg kostnadene nede, og kan kanskje klare å gi enda mer videre. Har du satt deg noe mål om hvor mye du håper å samle inn? – Det er klart at jeg drømmer om å samle inn millioner av kroner, for det fortjener jo disse organisasjonene. Men jeg blir glad for noen tusenlapper også. Det er den gode følelsen av å i det minste ha prøvd å gjøre en forskjell som blir min belønning, og som jeg vil være stolt av å ha gjort etter prosjektet avsluttes i slutten av august. Dersom noen allerede nå vil donere til en eller begge sakene, hvordan kan de gjøre det? – Jeg er i gang med å opprette et Vipps-nummer for hver av organisasjonene, slik at folket kan velge selv om de ønsker å gi til Kreftforeningen eller Sykehusklovnene. Dette vil være oppe å gå i løpet av mai allerede. Man kan allerede da begynne å gi, selv om Norge rundt-turen min kun vil foregå i august. Vipps-numrene vil bli publisert på alle mine sosiale medier.

– Vil også skyte inn at det jo koster litt å skulle være på veien en hel måned. Etter alt jeg har brukt av egen lomme for å klargjøre Harleyen, kjøpe ny hjelm for å feste GoProen og kjøpt inn kamerautstyr, trenger jeg litt hjelp til å dekke utgifter på mat og drivstoff. I den anledning har jeg oppdrettet en konto hos bidra.no. Her kan folk donere så mye eller lite de vil, ned til 20 kr, for å hjelpe meg litt med utgiftene. Dette er altså en ren donasjon rett til meg, og må ikke forveksles med innsamlingen til Kreftforeningen og Sykehusklovnene. Alt som kommer inn går uavkortet til mat og drivstoff, og det som blir til overs, blir delt likt mellom organisasjonene. Link til bidra.no siden er her: fnd.uz/hawkon. Hawkon Rides: Håkon har jo som nevnt opprettet både Instagram, Facebook og YouTube-kanal. Her er det mulig å følge han både før, under og etter turen. Selve startskuddet for turen er planlagt i starten av august, og han regner med å være på veien hele måneden. MC-avisa ønsker lykke til med innsamlingen!

Linker: Instagram: www.instagram.com/hawkonrides Facebook: www.facebook.com/Hawkonrides YouTube: www.youtube.com/channel/UCZIVk2NpscE_RgLU4LPCwEA

#Nyhet

Flere nettnyheter:

Annonseinnhold
120201203-mcavisa-dekksett.jpg
Duell-nett-banner-198x300-mai21.jpg
MC-Huset-webbanner_apr21.jpg
Team-MC---Web-banner-198x198pix-mar21.jp
CBP-april-2021.jpg
198x198-Voge-web-banner-jan21.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonseinnhold
724x66_MC-avisa-no_ES_Suzuki_Hayabusa.jp
Banner-mca-apr21.jpg
Speed-Banner-mca-feb21_724x66-pix.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg
Triumph jun21.jpg