Grustur i øst – noe for alle


Grustur i Øst startet i sin tid som en fellestur inne på www.mc-forumet.no, men nå har mannen bak turen tatt det et steg videre. Nå tilbyr Pål M. Arnesen turer for dem som ønsker å kjøre grus, enten man er nybegynner eller erfaren grusfantast. Tekst: Kjetil Kolbjørnsen Foto: Steinar Pedersen Turene har utgangspunkt rett i nærheten av Kirkenær, med milevis av grusveier på Finnskogen. Dersom dere er en vennegjeng, tilbyr han også skreddersydde turer ut i fra hvor mye erfaring dere har på grus.

Mannen bak Grustur i øst: Pål Arnesen, du har jo kjørt sykkel i en mannsalder. Fortell oss litt om deg selv, og hvordan MC-interessen din har utviklet seg de seinere årene.

– Nå har jeg ikke kjørt i en mannsalder riktig enda, men det har blitt noen år. Jeg har jo rukket å bli litt (7) over 50 år, men er fortsatt nærmere 40 enn 30. Hadde en pause på noen år etter en ulykke på MC i 1986. Da ble det en fin periode med barnevogn og stasjonsvogn. Men jeg måtte tilbake på to hjul etter hvert.

– Det begynte med vanlig touringsykkel, men jeg bor jo midt i gruslandet, så interessen for å kjøre på grus økte på. Det er jo mye rette asfaltveier her i øst, mens på skogen er det milevis med grus. Så etter noen vanlige touringsykler fant jeg Betty, en 2000-modell BMW R 1150 GS som nå har rullet 181.000 km. En trofast god sykkel jeg trives veldig godt med. Fortell oss om Grustur i øst. Dette startet jo som en fellestur inne på www.mc-forumet.no, men nå har du tatt det et steg videre.

– Ja, Grustur i øst begynte internt på forumet, men nå ønsker jeg ta det et steg videre. Det startet jo med at jeg selv og mange andre kjøpte adventuresykler, og kjørte rundt med asfaltdekk og ønsket å prøve grus. Men det er ikke alltid lett å finne gode alternativer. Jeg bor midt i et gruseldorado, og har blitt godt kjent på skogen etter hvert. Det er mange som vil/ønsker å prøve gruskjøring. Men jeg tror mange føler og tror at terskelen er litt høy på de store grustreffene og at man må være veldig god. Så da tar man ikke sjansen. Det er heller ikke lett å bare reise ut i skogen for alle. Jeg kjører små treff/turer med få deltakere, lav terskel og muligheter for alle som har lyst til å prøve.

Betty, Pål Arnesen sin 2000-modell BMW R 1150 GS.

– Nytt av året er en “enduro-light” bane på eiendommen her. Den er under utvikling med diverse hinder og c-momenter for trening på balanse, og det å mestre sykkel i trygge omgivelser. Dette tror jeg blir et interessant tilskudd til Grustur i øst. Jeg har mange tanker og planer med Grustur i øst, men jeg må bygge litt sakte for at det skal bli solid og bra.

Må man ha noe erfaring på grus fra før, eller kan hvem som helst hive seg med? Og er det noe krav når det kommer til type motorsykkel? – Litt erfaring er nok en fordel, men ikke noe must. Behersker du sykkelen du har og har et sterkt ønske om å kjøre på grus, så klarer du det sammen med de andre. Det er noe av kjernen her. Vi hjelper hverandre og gir rom for å kjøre slik du mestrer og deler erfaring.

– Når det gjelder utstyr er det helt klart en fordel med en sykkel som er laget for slik kjøring, adventure eller enduro osv. Men det er igjen den som sitter oppå som oftest er den største begrensningen. Men R-sykler med gatedekk kan jeg vel si ikke har noe på skogen å gjøre. Dekkvalg er jo et hett diskusjonsemne når det gjelder grus. Jeg tar ikke den her, men «grove» dekk er en stor fordel, og det hjelper veldig på å gi en sikrere følelse til føreren også. Her spiller vær og føre inn.

Hvor er det enklest å finne informasjon om Grustur i øst, og hva er beste måten å ta kontakt på? – Jeg har en side på Facebook som heter Grustur i Øst (www.facebook.com/grusturiost). Det er nok den enkleste måten å ta kontakt på. Instagram profilen heter Grusturiost (www.instagram.com/grusturiost). Eller den gode gamle mailen pal@palmatur.no

– Ikke nøl med å ta kontakt. Og er det flere som går sammen, så kan det være mulig at jeg kan lage et opplegg for ei lita gruppe hvis det ikke passer med de turene jeg allerede har planlagt. Det er også flere typer overnattingsmuligheter i distriktet, så mulighetene er mange. Er det ellers noe du vil formidle til leserne på MCavisa.no, nå som du har muligheten? – Jeg håper at alle bruker hodet når de er ute på veien, ingen har noen å miste i trafikken. Og så ønsker jeg selvsagt folk velkommen til Grustur i øst og de fine mulighetene for gode opplevelser som finnes her. Vi sees. En liten smakebit: Undertegnede har flere ganger vært med på Grustur i øst. I videoen under fra fjorårets tur kan du få en smakebit på hva Pål har å by på.

MC-avisa ønsker lykke til med satsningen, og undertegnede gleder seg til neste tur med Grustur i øst.

#Nyhet

Flere nettnyheter:

Nyhetsarkiv:

Annonseinnhold
MC-OSLO-web-banner-des20.gif
CBP_198x198_jan21.gif
MC-Huset_200x200_aug20.gif
OnlineMC_2021-1.gif
Annonseinnhold
724x66_MC-avisa-no_ES_Suzuki_DL1050XT ok
AMD-banner-mca-mar20.gif
Speed_Banner-mca-mar20_okt.gif
120190723---mettzeler_MC Oslo.jpg
OnlineMC jan19 2.gif
MC-Huset_200x200_aug20.gif
198x198_Yamaha_des20.gif

© MC-avisa – E-post: post@mc-avisa.no

Adresse: MC-avisa, Box 3009, 4392 Sandnes

www.123mc.no: Kjøp og salg av motorsykkel.