Overraskende løpsresultater på COTA


I helgen gikk den tredje runden av MotoGP-serien av stabelen på Circuit Of The Americas i Texas. Regjerende verdensmester Marc Marquez tok pole og var på forhånd en soleklar favoritt til å ta hjem sin syvende strake COTA-seier. Men i år ble seiersrekken brutt. Tekst: Ingvild Bolme Hovedfoto: Yamaha MotoGP Marc Marquez har tatt både pole position og seieren på Circuit Of The Americas de siste seks årene på rad, en bane som regnes som den mest teknisk krevende banen av alle på MotoGP-kalenderen. Med dette har spanjolen vært å regne som selveste «Kongen av COTA», og var uten tvil en storfavoritt før helgen satte inn. Det ble en del værutfordringer i Austin, Texas, hvor blant annet MotoGPs tredje fritrening på lørdag ble kansellert på grunn av uvær. Men kvalifiseringene senere på dagen gikk som planlagt på opptørket føre, og der leverte Marquez som ventet og tok pole med tiden 2’03.787. Ni ganger verdensmester Valentino Rossi leverte også en sterk kvalifisering og tok andre startspor med tiden 2’04.060, foran briten Cal Crutchlow som sikret seg siste plass på første startrekke med tiden 2’04.147.

Valentino Rossi var rask, men ikke raskest under kvalifiseringen i Austin. 40-åringen sikret seg andre startspor bak Marc Marquez som tok syvende strake pole på COTA, mens Cal Crutchlow kjørte inn til tredje beste tid. (Foto: MotoGP.com)

Før løpsstart ble det avholdt en fin minnesmarkering på start-griden for folkekjære Nicky Hayden. Haydens MotoGP-sykkel var satt opp foran startfeltet, og hans familie stod samlet rundt mens nasjonalsangen ble spilt ut over tribuneanleggene. På fredag ble også Haydens startnummer 69 pensjonert fra MotoGP, slik at ingen andre førere skal kunne benytte seg av hans startnummer i MotoGP i fremtiden. Når det røde lyset slukket, tok Marquez starten og var først ut i første sving, tett etterfulgt av Rossi og Crutclow. Marquez prøvde å stikke tidlig, men Rossi prøvde sitt beste å henge seg på for å ikke gi rivalen et alt for stort forsprang fra start. Men «Kongen av COTA» satte inn et høyt tempo og leverte tiden 2.04.529 allerede på andre runde, og satte løpets raskeste tid på fjerde runde med tiden 2’04.277. Rossi kjørte bra, men hadde ikke sjans til å holde tempoet til Marquez som var raskere på hver eneste sektor av banen og stadig økte ledelsen.

Cal Crutchlow prøvde å ta igjen luken opp til Rossi, men ute på femte runden krasjet han ut i sving 11 og overlot tredjeplassen i løpet til Jack Miller. Men tre runder senere kom Suzuki-fører Alex Rins bakfra og overtok tredjeplassen og begynte å ta opp jakten på Rossi.

I tet fortsatte Marquez å vise muskler og var i ferd med å øke ledelsen fra tre til fire sekunder før framhjulet slapp i innbremsingen til sving 12, og håpet om en «strak syvende» endte dermed brått i grusfella for spanjolen.

Italieneren med startnummer 46 på sykkelen hadde orkesterplass til hendelsen når han overtok ledelsen i løpet, og så dermed sin mulighet til å kunne ta hjem en overraskende COTA-seier og sin første seier siden Assen i 2017. Det var høy stemning blant Rossi-fans, og ikke minst i Yamaha-pitboksen, hvor blant annet MotoGP-legender som Wayne Raney og Kenny Roberts Jr. fulgte spent med. Med mindre enn fire runder igjen av løpet kom Rins seg forbi italieneren og overtok løpsledelsen. Rossi prøvde å ta tilbake ledelsen, men misset sporet, og dermed kunne Rins rulle først over målstreken og ta hjem sin aller første seier i MotoGP-klassen, mens australieren Jack Miller sikret seg tredjeplassen og dermed sin første pallplass for Ducati. Andrea Dovizioso som slet i kvalifiseringen kjørte inn til fjerdeplass i løpet og overtok ledelsen sammenlagt i mesterskapet, mens Franco Morbidelli kjørte inn til femteplass. Både Joan Mir og Maverick Vinales ble straffet for tjuvstart og måtte ta en «ride through» under løpet, Vianles endte dermed på en ellevteplass, mens Mir endte på en syttendeplass. Jorge Lorenzo måtte bryte løpet av tekniske årsaker, så Repsol Honda-teamet står dermed igjen med 0 poeng etter den amerikanske runden. Det var en meget glad Rins som etter målgang uttalte at seieren føltes uvirkelig og at det var ekstra stort å slå Valentino Rossi som var hans store idol som ung gutt. Rossi selv hadde delte følelser for løpsresultatet, og uttalte at det føltes trist å tape en mulig seier etter nesten to års seierstørke. Men til tross for at han kjørte et bra race, var Rins bedre, så han var glad for 20 viktige poeng og en foreløpig andreplass sammenlagt i mesterskapet.

Rins har i lengre tid uttalt at når han tar sin første seier i klassen, vil han la sine lokker falle. Nå kan det bli spennende å se, holder han ordet og barberer hodet?

Suzukifører Alex Rins tok i helgen sin aller første seier i MotoGP-klassen. (Foto: Team Suzuki)

Seier til Thomas Luthi i Moto2: Thomas Luthi, som kjørte én sesong i MotoGP-klassen i fjor, stakk av med en sterk seier i Moto2-klassen i Austin og ligger nå på tredje sammenlagt med 45 poeng. Marcel Schrotter tok andreplassen i løpet, en posisjon han også innehar i mesterskapet sammenlagt så langt, tre poeng bak Lorenzo Baldassarri som leder med sine 50 poeng til tross for at han måtte bryte helgens løp. Spanjolen Jorge Navarro sikret seg siste pallplass og 16 poeng til mesterskapet.

Can Öncü må nok en gang dra hjem fra en runde uten poeng i bagasjen. Foto: Ajo Motorsport.

Can Öncü poengløs i Moto3: Spanske Aron Canet som innehar banerekorden for Moto3 på COTA, satt i 2017 med tiden 2’14.644, stakk også av med seieren i helgens Moto3-race. Landskollega Jaume Masia ble denne gang nummer to over målstreken, så begge har nå 45 poeng hver og foreløpige første- og andreplassen i mesterskapet. Italienske Andrea Migno sikret trippel pall til KTM, og dobbelt til Bester Capital dubai-teamet.

Norskfødte Can Öncü strevde på den for ham ukjente banen i Austin, og kvalifiserte inn til 20. startspor. Med start fra syvende startrekke hadde han ikke mye tid til forbedring i løpet, og gjorde dermed en feil allerede ute på andre runde som forårsaket kontakt med en annen fører og nok et endt løp i grusen. Can har ikke hatt den starten på sesongen som han håpet på, og vender nå snuten tilbake til Europa etter de første tre rundene med null poeng i mesterskapet. Men nå venter flere løp på baner Öncü har kjørt på før, så det kan bli noen spennende runder i vente. Og Can har allerede vist en hel verden at han virkelig kan!

Valentino Rossi gratulerer Alex Rins med sin første seier i MotoGP. (Foto: Yamaha MotoGP)

Rossi ga alt han hadde i håp om en ny seier, her med Rins jagende rett bak. (Foto: Yamaha MotoGP)

Rins trakk det lengste strået på banen i Austin, og henviste Rossi ned til andreplass før målstreken. (Foto: Team Suzuki)

#Nyhet

Flere nettnyheter:

Annonseinnhold
120201203-mcavisa-dekksett.jpg
Duell-nett-banner-198x300-mai21.jpg
MC-Huset-webbanner_apr21.jpg
Team-MC---Web-banner-198x198pix-mar21.jp
CBP-april-2021.jpg
198x198-Voge-web-banner-jan21.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonseinnhold
724x66_MC-avisa-no_ES_Suzuki_Hayabusa.jp
Banner-mca-apr21.jpg
Speed-Banner-mca-feb21_724x66-pix.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg
Triumph jun21.jpg