ABS-bremser redder MC-førere


Mye tyder på at blokkeringsfrie bremser (ABS-bremser) tjener sin misjon også for motorsyklister. I Sverige har antallet MC-førere som har «bremsa seg på trynet» blitt halvert siden 2015.

Selv om ABS-bremser på MC har blitt svært vanlig på motorsykler i dette årtusen, var det først i 2016 det i Europa ble påbudt med ABS-bremser på MC over 126 kubikk. Allerede nå kan en svensk studie konkludere med at ABS-bremser har mye å si for sikkerheten til motorsyklister.

Bransjeorganisasjonen for svenske forsikringsselskap, Sveda, og NMCUs søsterorganisasjon Sveriges MotorCyclister (SMC) har nylig offentliggjort en studie som viser at svenske motorsyklister de siste tre årene har halvert antallet som har gått over ende som følge av nedbremsing. Allerede i 2009 var det en tilsvarende studie, og den konkluderte den gang med at ABS-bremser hadde redusert MC-ulykker med personskader med ikke mindre enn 38 prosent. Studien viste også at MC-ulykker med personskader var mindre der tohjulingen var utstyrt med ABS-bremser.

– Det er nå bevist at det er sikrere å kjøre motorsykkel hvis den har ABS-bremser. Jeg regner med at dette betyr lavere kostander for forsikringsselskapene, og dermed også kundene, sier SMCs generalsekretær Jesper Christiansen.

I motsetning til det en del norske forsikringsselskap gjør – å gi rabatt hvis MC-en har ABS-bremser – vil ikke Svedas talsmann uten videre ta til orde for det samme. Jan Karlsson i Sveda mener ABS-bremser og antispinn på MC ikke gir samme uttelling som det samme utstyret i biler.

– Det går derfor ikke an å premiere MC-eiere som velger å satse på motorsykler som er utrusta med sikkerhetssystem, sier Karlsson til SMC.

#Nyhet

Annonseinnhold
MC-OSLO-webbanner-198x198-jan22.jpg
Desmodromene-nettbanner-apr22_2.jpg
Team Bergen feb22.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonse web 198x300 Quad lock.png
Halvarssons_Mcavis_198x198px.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Annonseinnhold
724x66-Suzuki_GSX-S1000R-feb22.jpg
AMD Banner-mca-mar22.jpg
Banner-mca-sep21.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg
Banner-mca-mai22_724x66-pix.jpg