To på tur, del 5


Etter å ha tilbrakt det meste av gårsdagen i Orvieto og – i rettferdighetens navn – blitt en smule skuffet fordi nettomtale og virkelighet ikke var helt i samsvar, satt vi kurs mot Assisi. Etter litt uoverenstemmelser med GPS, da Garmin og italienske småveier er ikke helt kompatible, men av og til glimter den til: På et spesielt elendig stykke asfaltert vei, kunne apparatet fortelle at vi kjørte på grusvei! Etter å ha argumentert noen ganger med elektronikken, kom vi frem til byen som er kjent for sine kirker og sitt enorme fransiskanerkloster.

Kontrasten med Orvieto vår slående: Assisi er en vakker by som klamrer seg fast i en fjellskråning og med klosteret som overvåker det hele ovenfra. Men – og det er som regel et men – turisme har tatt helt overhånd. Gatene kryr av turister i alle størrelser, fasonger og språk. De myldrer og kjemper om plassen med de lokale bilene, og for en gangs skyld i Italia er det nummeret før bilene taper. Etter et røft anslag kom vi frem til at ca. 80 % av de lokale butikkene selger billig turistjuggel som i all hovedsak består av St Francicscus-relaterte saker. Vi skygget unna og kjøpte fargerike skjerf til den kvinnelige del av familien i stedet. Men byen, den var utrolig vakker!

Etter å ha vandret og spist og blitt varme, kastet vi oss ut i kaoset som kalles italiensk trafikk. Avstand til forankjørende må være angitt som "minst mulig" i trafikkreglene deres. Dersom en troskyldig norsk motorsyklist tilfeldigvis skulle ligge litt til høyre i feltet, er det mer enn sikkert at en blir forbikjørt uten at den suverent dyktige italienske bilføreren legger ut av det feltet en selv befinner seg i. Vi ville tilbake til Verona igjen. Å komme fra kaotisk italiensk autostrada og inn i trafikken i en by på Veronas størrelse, er som å gå fra Capitol til den Tarpeiske klippe. Vi holdt oss pent midt i kjørefeltet, og ved hvert eneste lyskryss surret det iltert i scootere som freste forbi på begge sider. Etter å ha opplevd dette en rekke ganger, kom det ettertenksomt fra baksetet: «Jeg lurer på om det er mange som dør unge i dette landet ...».

Uansett, nå har vi vært ute og hatt antipasti og primi piatti og tilhørende Valpolicella, vandret rundt litt i Verona, sugd inn stemninger og lært noe nytt: Hvis du skal spise, så gå på restaurant i en av bakgatene. Prisene er halvparten av dem på de fasjonable stedene rundt arenaen og kvaliteten er genuin – ikke turisttilpasset. Dessuten har vi spist iskrem. Ekte italiensk gelati med eplesmak. I morgen går turen til Dolomittene, og Hotell Malita i Arabba.

Noen ganger er'e alreit, noen ganger er'e ålreit, noen ganger er'e helt ålreit.

A & S Berli.

Bildegalleri:

#Nyhet

Flere nettnyheter:

Annonseinnhold
120201203-mcavisa-dekksett.jpg
MC-Huset-webbanner_apr21.jpg
Team-MC---Web-banner-198x198pix-mar21.jp
CBP-april-2021.jpg
198x198-Voge-web-banner-jan21.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonseinnhold
724x66_MC-avisa-no_ES_Suzuki_Hayabusa.jp
Banner-mca-apr21.jpg
Speed-Banner-mca-feb21_724x66-pix.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg