To på tur, del 4


Dagen i dag har vært en velkommen avveksling fra varme og autostrada. Etter en forholdsvis typisk italiensk frokost, gjort mer akseptabel med B&B-vertinnens hjemmebakte brød, stakk vi opp skråningen med villsvin for å se på Orvieto – en by som kan spore sin eksistens tilbake til rundt 600 før Kristus! Ikke det at den bærer så mye preg av det nå. Dagens bygninger er for en stor del av «nyere» dato, dvs. 2–400 år gamle. Gatene er usigelig trange og brosteinsbelagte, og av en eller annen grunn er nesten hele gatenettet åpent for biltrafikk.

Dette faktum utnytter italienerne til fulle, og det råder ingen tvil om at bilene kommer først, deretter kommer bilene, og hvis der er plass til overs, kan fotgjengerne få lov til å gå. Byen er typisk for området; Litt små-sjuskete, ganske så møkkete, men med en diger katedral som har en fantastisk fasade. Støynivået er overveldende – godt hjulpet av harde bildekk på gammel brostein. Men, innimellom finner en idylliske smug hvor en kan bruke seg selv som målestokk for størrelsen på en Fiat 500 av klassisk årgang. Hvordan de fikk familier på åtte inn i slike, er og blir en volumetrisk gåte!

Etter noen timer byvandring, var det slenge seg nedpå-pause, før vi tok sykkelen og kjørte bort til Civita – en steingammel by på toppen av en klippesøyle – bare 18 km unna. Veien dit bekreftet min mistanke om nedprioritering av vedlikeholdsmidler. Civita er et mirakel av en by, bygget ene og alene for å være uinntagelig for uvenner. For å komme til den, må en først gå ned en lang trapp og deretter over en gangbro som spenner over en kløft, og broen stiger omtrent like mye som trappen går ned. Hele prosessen er utpreget hardt fysisk arbeid!

I morgen går turen til en by som ikke har noe med krig og beleiring å gjøre – snarere tvert i mot: Vi skal til Assisi, byen hvor den fredssæle Frans hadde sitt virke. Han var etter sigende så snill at fuglene ikke flyktet, men flokket seg rundt ham og lyttet når han snakket til dem. Forresten, i nabobyen til Civita – Bagna Reggio – så det ut til at vår alles Petter Solberg hadde åpnet butikk. Fasadeskiltet kunne i hvert fall fortelle at butikken het « Only Only» .....

A & S Berli.

Bildegalleri:

#Nyhet

Annonseinnhold
MC-OSLO-webbanner-198x198-jan22.jpg
Desmodromene-nettbanner-apr22_2.jpg
Team Bergen feb22.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonse web 198x300 Quad lock.png
Halvarssons_Mcavis_198x198px.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Annonseinnhold
724x66-Suzuki_GSX-S1000R-feb22.jpg
AMD Banner-mca-mar22.jpg
Banner-mca-sep21.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg
Banner-mca-mai22_724x66-pix.jpg