Test av KTM 1090 Adventure – Finslipt råskap


Vi reiser til Spania og prøver nye KTM 1090 Adventure. Vi får møte en potent sykkel, spekket med masse ny elektronikk. Denne vil bli en skikkelig utfordrer i klassen. Effekt på 125 hk og en vekt på 205 kg er best i klassen, sammenlignet med konkurrentene. Dette er en leken råtass på svingete asfaltveier.

Tekst: Kyrre Hagen. Foto: KTM.

Det er nå 20 år siden KTM lanserte sin første eventyrsykkel; KTM 690 Adventure. Sykkelen var inspirert av fabrikkens Dakar-racer med høye fjæringer. Dette er gener alle KTMs adventure-sykler har bygget på videre, skal vi tro produsenten. Allerede samtidig med at KTM slapp den første adventure-sykkel, var selskapet i gang med å utvikle sin første V-twin. I 2003 slapp de KTM 950 Adventure med denne motoren; LC8. Sykkelen var i en klasse for seg selv. Nærmeste konkurrenter var BMWs GS-modeller. KTMen var imidlertid overlegen på ruskete veier. At denne store sykkelen hadde mange Dakar-gener, var det ingen tvil om, og sykkel fikk da også raskt sin tilhengerskare.

Sykkelen ble oppgradert til 990 cc i 2006 og var lenge KTMs største alternativ, helt fram til 2013 da råsterke 1190 ble lansert. At 990 forsvant skapte på mange måter et vakuum i modellutvalget, og i 2015 ble 1050 lansert. Målet var å treffe et segment under råsterke 1190. Med en motor på 95 hk hadde KTM hadde skapt en svært prisgunstig sykkel i adventure-segmentet. Til tross for et litt beskjedent effektuttak opplevdes sykkelen som svært sterk over hele registeret. Modellen fikk to år på veien, før KTM oppgradert den til 1090. Omtrent på samme måte som de tidligere oppgraderte 950 til 990. Dermed har hele serien til den østeriske produsenten 90 i sluttsifrene. Det er da også greit med en endring av navnet, da alle oppgraderingene i praksis gjør dette til en helt ny motorsykkel.

1090 kommer som to modeller. 1090 Adventure R er den mest grus-inspirerte og modellen vi tester. 1090 Adventure er den mest asfalt-pregete av de to. Mye er nytt, men 1090 ser ved første øyekast ut som en oppgradert 1050. Det er imidlertid utenpå. De viktigeste oppgraderingene er en effektøkning på 30 hk, sammen med en vektreduksjon på hele 7 kilo. Dette gir betydelig mere trøkk. I tillegg har sykkelen blitt utstyrt med alt det nyeste av avansert elektronikk. ABS i flere kombinasjoner og motorstyringer i ulike moduser. Som vanlig har KTM lagt lista høyt og utstyrt sykkelen med kvalitetskomponenter som dempere fra White Power og firekalipters bremser og bremseskiver fra Brembo. Årets utgave er et hav unna fabrikkens første adventure-utgave fra 1997. Det levnes ingen tvil om at dette er en fullverdig reise-enduro. Den lever opp til KTMs slagord; ”Ready to Race”.

Utseende

1090en har helt klart hentet utseende fra 1190 adventure. Det er ikke vanskelig å se søskenlikheten mellom disse syklene. 1190 kom i 2013 og hadde et moderne utseende som ikke står noe tilbake for dagens 2017-modeller. 1050en var lik, og nå ser altså 1090en ut som samme sykkel. Naturligvis med nye dekaler. En lekker og slank sykkel, som oser av eventyr om du spør meg. Dette er en reiseeunduro som vil være med på det aller meste. Den ser og virker atskillig lettere enn de største i klassen. Om du ikke bare skal se ut som om du skal ut på grusveier, men virkelig gjør alvor av dette, betyr lav vekt en hel del. Ser du nøye etter, vil du også oppdage en rekke elegante detaljer på 1090en, som for eksempel svingarmen bak. En lekker konstruksjon i ut-frest aluminium.

Motor

Hjerte i den nye modellen er motoren. Fremdeles bærer denne modellbetegnelsen LC8. Selv om motorvolumet er uendret, er effekten økt en hel del. Det er nå tatt ut 125 hk av motoren, mot 95 i forrige modell. Begge sylindrene er utstyrt med to tennplugger av ulik størrelse. Dette sikrer bedre forbrenning, mer effekt, lavere utslipp og bedre økonomi. En del av vektreduksjonen på sykkelen er gjort i motoren som er utstyrt med svært lette komponenter. Blant annet er stemplene redusert med 50 gram hver, noe som også gir utslag i responsvilligheten. Den reagerer svært raskt. Drivkilden i 1090en har like mye innovativ teknologi som KTMs 1290 Super Adventure-modeller. Sykkelen har fire kjøremoduser; Sport, Street, Rain og Offroad. Sport er selvsagt den mest aggressive, og responsen er svært god. Steet har en mer komfortabel respons, mens Rain sikrer jevnest mulig kraftoverføring til underlaget for å beholde grepet på våte veier. Offroad-modus sier seg selv. Under vår lille prøvekjøring ble det dessverre ikke så mye grus denne gangen. Traction-kontrollen i street slår lynraskt inn ved pådrag. Offroad-modus tillater lange sladder ut av svingene, før elektronikken slår inn og styrer for deg. Dessverre må du betale ekstra for å få aktivert elektronikken i offroad-modusene. Hadde sykkelen stått i garasjen min, hadde helt klart denne elektronikken vært aktivert. I tillegg hadde sykkelen hatt mye grovre mønster i dekkene.

Koblingen er av typen «power assistent slipper clutch». Motoren finnes også i nedtrimmet versjoner. En med 95 hk for den som vil spare forsikringpremier og en 48 hk (35 kW) versjon for førere med A2 førerkort. Med serviceintervall på 15000 km er sykkelen, i følge KTM, svært økonomisk å eie.

Avansert elektronikk

Sykkelen har alt det siste av avansert elektronikk. ABSen kan stilles i flere nivåer. I tillegg til normal funksjon kan den innstilles i variabel funksjon som hindrer at bakhjulet løfter seg ved hard innbremsing. På offroad-modus (tilleggsutstyr) virker ABSen på forhjulet, mens bakhjulet er frigjort. Dette gir føreren mulighet til å blokkere bakhjulet. I tillegg kan ABS funksjonen slås helt av.

Traction-kontrollen er utviklet i nært samarbeid med Bosch og korrigerer i løpet av millisekunder hvis bakhjulet har den minste tendens til å spinne. Du kan også sette traction-kontrollen i «Offroad-modus» som tillater bakhjulet dobbel hastighet av forhjulet før det korrigeres. Du har dessuten mulighet til å slå systemet helt av.

Prøvekjøring

Vi er i Spania midt på vinteren for å prøve den nye modellen. To modeller skal prøvekjøres denne dagen, 1290 Adventure S og 1090 Adventure. Jeg har gledet meg til å kjenne forskjellen på disse syklene. Vil 1090 falle helt igjennom sammenlignet med det store beistet? Vi setter av sted mot fjellene tidlig om morgenen og har ikke kommet langt på utsiden av Barcelona før «ICE WARNING» kommer opp i displayet. Veiene er tørre, men et tynt salt lag gjør at det glitrer i asfalten. Ved første øyekast ser det ut som rim. Det er det heldigvis ikke. Det er ikke høye vindskjermen på den nye 1090en, men jeg syns skjermen likevel er effektiv og kaster kald luft unna overkroppen. Skjermen kan stilles i ulike høyder, men du må stoppe sykkelen for å kunne gjøre dette. Dette kunne vært løst på en bedre måte, spør du meg. Som på 1290en for eksempel. Her kan denne justeres ved hjelp av hjul på siden av skjermen. Du kan få kjøpt større vindskjerm som ekstrautstyr. Jeg sitter oppreist og godt på den nye sykkelen.

Utover dagen stiger temperaturen og humøret, det er slettes ikke så verst å være på motorsykkeltur i Spania. Den responsvillige motoren på 125 hk har blitt kjørt på regnmodus i morgentimene, nå er det på tide å teste ut Street og Sport. Sykkelen reagerer atskillig raskere og kjennes svært så leken ut. Motoren buldrer med en herlig lyd under meg. Den store V-tvinmotoren har overraskende lite vibrasjoner, ikke mer enn en V-twin skal ha, etter min mening. Vekt/effekt forholdet er klassens beste. Dreiemomentet i sykkelen er også svært godt med 109 Nm ved 6500 omdreininger. Modellen vi kjører er den asfaltorienterte varianten Adventure. Adventure R er atskillig mere grusorientert. Vår utgave er utstyrt med støpte felger, 19 tommer foran og 17 tommer bak. Selv om setehøyden er 85 cm, kjennes ikke dette spesielt høyt ut da setet har smal utforming i fremkant. Da jeg er en høy fører, kunne jeg tenkt meg en mulighet for å stille sete enda høyere. Det finnes dessverre ikke og savnes.

Det blir en fotostopp langs veien på et flott, svingete og åpent parti. Sola varmer asfalten. Endelig er det muligheter til å dra på litt skikkelig uten å være redd for feste. Det kjennes utrolig bra ut på 1090en. Chassiset kjennes utrolig velbalansert og forutsigbart ut. Her er det bare å leke seg gjennom svingene. Demperene fungerer ypperlig. Politiet er ikke like glade for leken vår og forsøker å sette en stopper for fine fotoshoots. Stoppet blir mye lengere en planlagt for å si det sånn.

Vi tester både 1290 Adventure S og 1090 Adventure denne dagen, og jeg må si jeg blir overrasket når vi utpå dagen kommer til de mest svingete partiene. 1090en er en racer. Den oppfører seg svært lekent og innbyr til å dra på gassen. Faktisk syns jeg denne er enda morsommere å kjøre en 1290en. Dette skyldes vekt/effekt-forholdet. 1290en er brutal når du først drar på. 1090en er mye mere forutsigbar og innbyr til å vri rulla i bunn ut av svingene. Får du behov for å bremse, har du effekt i massevis. Bremsene har godt bitt og er lette å dosere. 205 kg er ikke mere enn 10 kg mindre enn 1290en. Den oppleves imidlertid som mye lettere. Denne sykkelen kjennes lett og er mye smidigere.

Instrumenteringen er av den tradisjonelle typen. Menyene er logiske og kommer opp i eget display. De er lette å navigere, ved hjelp av de fire knappene på venstre håndtak. Du har mulighet til å programmere to egne valg. Den runde turtelleren er av analog type og dominerer instrumenteringen. På høyre side av instrumenteringen finner du display med ulik informasjon som hastighet, temperatur, klokke, drivstoff og mer.

Innovative sidekofferter

Sykkelen er utstyrt med helt nye sidekofferter. Designet har vi ikke sett helt maken til før. Her avslører KTM at det også ligger mye utviklingsarbeid bak. Veskene er konstruert for å stabilisere sykkelen i fart. Veskene kjennes på en måte litt løse. De fungerer som motvekter og er stabiliserende i fart. KTM avslører at de har testet veskene i høye hastigheter og at de har fungert ypperlig. De elegante veskene er produsert i hardplast med et aluminiums deksel på siden for å gi det hele et eventyrpreg. Veskene åpnes fra siden og har innebygde nett som hindrer bagasjen i å falle ut. Høyre veske er tilpasset rundt lyddemperen. Dette stjeler imidlertid mer plass en jeg kan huske å ha sett på noe annen sykkel. Skal du ut på virkelig lange eventyr, kan du velge tradisjonelle aluminiumsbokser i stedet, fra KTMs ekstrautstyrsliste.

Tilgjengelig utstyr, eller Powerparts som KTM kaller det

Listen med tilgjengelig ekstrautstyr på 1090en er lang. Vi kan liste opp: Led ekstralys, ulike veskesett, diverse deksler i fint ut-frest aluminium, diverse beskyttelsesdeksler som bunnplate og handbeskyttere, større vindskjerm, varmehåndtak, veltebøyler, velteklosser, andre eksosanlegg, alarm, ergonomiske seter med varme både foran og bak. Osv., osv. På nettsidene til KTM er det bare å velge og vrake i tilleggsutstyr.

Ulike pakker tilleggsutstyr

Touringpakke inneholder komplette sidevesker, toppboks og tankveske. Denne koster kr. 17.638,-

Comfortpakke inneholder ergometrisk varmesete både foran og bak, varmehåndtak og stativ for GPS. Denne pakken koster kr. 7.456,-

Lyd- og stylingpakke inneholder i hovedsak carbon-komponenter og slip-on potte fra Akrapovic. Koster kr. 14.368,-

Offroad-pakke med aktivert elektronikk for offroad-moduser: Kr. 2.987,-

Testføreren mener:

1090 Adventure fyller absolutt et hull i Adventure-segmentet. Dette er på en måte en rå oppgradering av 1050 Adventure. En oppgradering så stor at sykkelen ikke er til å kjenne igjen og i praksis er en helt ny motorsykkel. Hele 30 hk mer og 7 kg mindre gjør denne maskinen til en ypperlig turkamerat. Sterk, smidig, velbalansert og leken. Den veier 205 kg, men kjennes lettere. På svingete veier innbyr den til fullt gasspådrag ut av svingene. Som om ikke dette var nok, har KTM proppet sykkelen med elektronikk. Blant annet ABS og traction-kontroll med offroad-modus, «power assistent slipper clutch» og gode mappinger. Dette gjør kjøreturen til en nytelse. Det er bare å velge innstillinger. Jeg skulle imidlertid ønske meg enklere justering av vindskjerm samt muligheter til å justere opp sete. Mange er opptatt av å ha den aller største Adventure-sykkelen. Mange av disse kunne imidlertid hatt det enda mere morsomt på en lettere sykkel som KTM 1090 Adventure. Effekt/vekt-forholdet er veldig bra, og sykkelen oppleves som svært lett, sportslig og smidig. Jeg kan bare si at jeg digger den. Hadde den stått i garasjen min, hadde den hatt grovt mønster i dekkene og offroad-elektronikken aktivert.

Tekniske data:

Motor

Type: 2-sylindret firetakts V-twin V 75° vannavkjølt

Kubikk: 1050 cc

Effekt: 125 hk (92 kW) ved 8500 omdr

Girkasse : 6-trinn

Kjøling: vannavkjølt

Chassis

Dempere foran: 43mm. WP-USD semi-aktive dempere. Demping 185 mm

Dempere bak: WP monodemper. Demping 190 mm

Forbrems: 2 stk. 320 mm. bremseskiver. Firestemplede Brembo kaliptere. ABS

Bremser bak: 1 stk. 267 mm. skivebremse. ABS

Overføring: Kjede X-Ring 5/8 x 5/16”

Styrevinkel: 64 °

Akselavstand: 1560 ± 15 mm

Dekk foran 110 /80 R 19

Dekk bak 150 /70 R 17

Bakkeklaring: 220 mm

Setehøyde: 850 mm

Tank-kapasitet: 23 l (3,5 liter reserve)

Tørrvekt: 205 kg

Veil. pris: 179.126,-

Denne testen ble først vist i MC-avisa nummer 4-2017.

Trykk på bildene i galleriet under for å se bildene av KTM 1090 Adventure i stor visning og lese bildetekstene.

#Nyhet #Test #KTM #KTM1090Adventure

Annonseinnhold
MC-OSLO-webbanner-198x198-jan22.jpg
Desmodromene-nettbanner-apr22_2.jpg
Team Bergen feb22.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonse web 198x300 Quad lock.png
Halvarssons_Mcavis_198x198px.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Annonseinnhold
724x66-Suzuki_GSX-S1000R-feb22.jpg
AMD Banner-mca-mar22.jpg
Banner-mca-sep21.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg
Banner-mca-mai22_724x66-pix.jpg