For gammel eller skadet hjelm?


En undersøkelse utført av forsikringsselskapet Carol Nash i England viser at nesten halvparten av Englands motorsyklister bruker en hjelm som enten er for gammel eller skadet, og derfor burde vært skiftet ut.

Hjelmprodusenter anbefaler at hjelmer byttes ut etter 5 år fordi materialene, og da spesielt innerskallet endrer karakter: Når du og hjelmen treffer et eller annet hardt i forbindelse med ulykke eller fall vil materialet i innerskallet komprimeres og ta opp støtet – det kan forklares ved å si at hodet ditt får en bremselengde i stedet for bråstopp. Ved aldring vil EPS (Ekspandert Polystyrene Skum) i innerskallet blir hardere og dermed reduseres den støtdempende effekten. Dette igjen betyr at hjernen får vesentlig større G-belastninger og faren for hjerneskader øker dramatisk.

Ytterskallet kan også forringes over tid: Ultrafiolett stråling er med på å bryte ned skallmaterialet og bidrar dermed til en meget langsom svekkelse. Den største faren for ytterskallet er imidlertid slag eller skrapskader.

Dersom du har hatt et uhell – uansett hvor lite – og hjelmen har vært i bakken med deg inni skal hjelmen byttes. Det som bare ser ut som riper i lakken kan indikere skader i skallstrukturen under. En del hjelmprodusenter sier også at dersom hjelmen faller f.eks. fra styret og ned på asfalten skal den byttes – dette fordi det kan vha oppstått skader som ikke kan sees med øyet. Mange, spesielt unge, kjører rundt med hjelmer som forlengst er kassable og de risikerer langt alvorligere skader enn de ville fått hvis hjelmen var i god stand.

Dersom du har en ungdom i huset som kjører moped eller scooter eller motorsykkel: sjekk tilstanden på hjelmen med jevne mellomrom. Det koster lite å være føre var. Det samme gjelder din egen hjelm – har den fått slag eller er gått ut på dato – bytt den ut. Prisen for hjerneskader er høyere en for en ny hjelm.

#Nyhet

Flere nettnyheter:

Annonseinnhold
120201203-mcavisa-dekksett.jpg
MC-Huset-webbanner_apr21.jpg
Team-MC---Web-banner-198x198pix-mar21.jp
NewMon_NOR_198x198 2.jpg
CBP-april-2021.jpg
198x198-Voge-web-banner-jan21.jpg
OnlineMC_NY_2021.png
Rovik-web-banner-apr21-lo.jpg
Annonseinnhold
724x66_MC-avisa-no_ES_Suzuki_Hayabusa.jp
Banner-mca-apr21.jpg
Speed-Banner-mca-feb21_724x66-pix.jpg
Dainese Banner-mca-feb21.jpg