Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Red Dot-utmerkelse til Honda CBR1000RR-R Fireblade SP

Da MC-avisa var med på presselansering av nye Honda CBR1000RR-R Fireblade i Qatar i januar, var det ingen tvil om at hjernene bak sykkelen var spesielt fornøyd med det de hadde fått til på designfronten, og prosessen de hadde benyttet for å komme frem til det endelige produktet. Tekst: Tor Henry Omland. Foto: Honda. Utallige runder er gått mellom de ulike teamene som har vært med for å lage dette kunstverket av en sykkel, også inkludert personell fra Honda Racing Co-operation (HRC) som står

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Da MC-avisa var med på presselansering av nye Honda CBR1000RR-R Fireblade i Qatar i januar, var det ingen tvil om at hjernene bak sykkelen var spesielt fornøyd med det de hadde fått til på designfronten, og prosessen de hadde benyttet for å komme frem til det endelige produktet.

Tekst: Tor Henry Omland.

Foto: Honda.

Utallige runder er gått mellom de ulike teamene som har vært med for å lage dette kunstverket av en sykkel, også inkludert personell fra Honda Racing Co-operation (HRC) som står bak MotoGP-sykkelen RCV 213.

Fokuset har hele tiden vært på funksjonell design for best mulig ytelse. Verdi for luftmotstand, på fagspråket kalt drag koeffisient, på 0.27 illustrerer dette fokuset tydeligst. Slike verdier er på tilsvarende nivå som de mest strømlinjeformede bilene som går på veiene. Dette er særdeles vanskelig å få til på en motorsykkel, og et resultat av blant annet utallige timer i vindtunnel.

Den store åpningen i fronten av sykkelen, er et eksempel på et slikt designelement. Denne er utformet med forbedret aerodynamikk og optimal motorkjøling for øye. Innløpet til denne luft tunnelen er avrundet, og sykkelen har også fått nøkkelfri tenning. Alt kun for at luften skal strømme fritt inn og gjennom tunnelen uten at sylinderen for tenningslåsen skaper unødig turbulens.


Det mest iøyenfallende er likevel hvordan Honda elegant har integrert winglets i kåpen. Disse bidrar til å holde framhjulet nede på bakken under akselerasjon samt holde sykkelen stabil i høy fart og under innbremsing. Samtidig har de blitt designelement og kjennetegn for sykkelen i seg selv.

Hondas innsats har nå også resultert i at de er tildelt nominasjon i den prestisjetunge Red Dot Design Award 2020 for deres design av Honda CBR1000RR-R Fireblade SP. Grupperingen bak Red Dot Design Award søker gjennom produkter fra alle verdens ledende selskaper, og nominerer kandidater som aktivt bruker design for å markedsføre sitt produkt. Den endelige vurderingen gjennomføres av en jury bestående av 40 av verdens ledende designere. Prisen deles ut årlig, med en høytidelig galla i UNESCO verdensarv stedet Zeche Zollverein Kullmine i Essen (Tyskland), som høydepunkt.

For oss nordmenn er det også litt stas at prisen er gitt for SP-versjonen siden denne kun kommer i Norges nasjonalfarger.

Det kan nevnes at Yamaha Ténéré 700 også er blant produktene som har blitt tildelt en "Red Dot" i år.

Nøkkelord

Annonse
Annonse