ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

R.I.P. Robert Pirsig

Visste du at verdens mest solgte bok som handler om motorsykkel er en vanskelig tilgjengelig, omstendelig, dyp og ofte obskur sak – skrevet av en middelaldrende professor i filosofi som fikk diagnosen paranoid schizofreni mange år før han skrev boken? «Zen and the art of motorcycle maintenance» fra 1974 tar utgangspunkt i en tur forfatteren og sønnen Chris dro ut på i en periode da Pirsigs liv var mer enn vanlig komplisert. Boken handler egentlig ikke i særlig grad om hverken motorsykler eller v

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Visste du at verdens mest solgte bok som handler om motorsykkel er en vanskelig tilgjengelig, omstendelig, dyp og ofte obskur sak – skrevet av en middelaldrende professor i filosofi som fikk diagnosen paranoid schizofreni mange år før han skrev boken?

«Zen and the art of motorcycle maintenance» fra 1974 tar utgangspunkt i en tur forfatteren og sønnen Chris dro ut på i en periode da Pirsigs liv var mer enn vanlig komplisert. Boken handler egentlig ikke i særlig grad om hverken motorsykler eller vedlikehold av dem, men den renner over av metafysisk innsikt, noe som viser seg hvis vi ser på et par sitater fra boken:

«Den virkelige testen av en motorsykkel er hvor stor grad av tilfredsstillelse den gir deg. Det finnes ingen annen test. Hvis maskinen gir deg ro i sjelen, er den god. Hvis den gjør deg engstelig, er den dårlig, helt frem til det punktet hvor enten du eller maskinen forandrer seg.»

«Den motorsykkelen du egentlig vedlikeholder er deg selv…»

«Noen ganger er det litt bedre å være underveis enn å ankomme»

Flere år etter at Pirsig hadde sin sønn med på tur (bildet er fra den turen), ble Chris myrdet, 22 år gammel. Dersom du vil vite mer – ta en titt på Pirsigs Wikipedia-side. Eller enda bedre: Les boken. Den finnes også i norsk oversettelse: «Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel.» Hvis du kommer gjennom den og attpåtil forstår den, har du vår dypeste respekt!

Robert Pirsig ble 88 år gammel.

#Nyhet

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse