ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

Pierer Mobility Group – eventyrlig tall og god vekst

Pierer Molibity Group, som huser KTM, Husqvarna og GASGAS, melder om en eventyrlig vekst i 2021. Konsernet solgte ikke mindre enn 332.811 motorsykler i 2021, hvilket representerer en oppgang på imponerende 23 %. Omtrent like imponerende er det at konsernet også har omsatt 102.753 tråsykler, hvorav det elektriske segmentet står for en vesentlig del av veksten.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Tekst: Ole-Andreas Isdahl.

For Pierer Mobility Group tilsvarer dette et EBIT-resultat (inntjening før renter og skatt) på ikke uvesentlige 193,5 millioner pund, hvilket er bra for oss som elsker motorsykler. Gode resultater betyr gjerne mer penger i omløp, fornøyde eiere og mer penger til innovasjon og utvikling, som igjen er bra for lidenskapelige motorsyklister!

Det er morsomt at interessen for elektriske tråsykler er så stor som den er.

Denne gode veksten gjennom pandemien har ført til at det nå jobber ca. 5250 mennesker for selskapet. Av disse jobber ca. 1000 personer med forskning og utvikling, og dette er superbra for oss som sluttbrukere. I 2021 ble det solgt ca. 249.290 KTM-sykler, 60.801 Husqvarna og 22.790 GASGAS, men merk deg at ca. 2/3 av disse er solgt uten for Europa. Pierer Mobility Group hadde derav en markedsandel på 11 % på verdensbasis, tilsvarende 8 % i Europa.

Ingen trær vokser inn i himmelen!

Noe av denne eventyrlige veksten ser vi også igjen i Norge, men likevel ikke tilsvarende. Importører og forhandlere har løpt skoa av seg gjennom 2021 for å svelge unna den voksende interessen for motorsykkelen, og har utvilsomt hatt en god vekst. Men vi må alle huske at Norge i den store sammenhengen representerer en bitte, bitte liten del av det internasjonale markedet, og vi er heller ikke store nok til å dra inn de store pengene på salg.

Så ingen må forlede seg selv til å tro at vi nå vil kunne forhandle oss fram til en god pris fordi de store aktørene har tjent godt i 2021 – det blir for enkelt og slik er det ikke. I Norge er og blir dette en margin-bransje hvor kampen for å overleve dessverre overskygger tilgangen til kanapeer og sjampagne! Ja, vi har hatt noen gode år nå, men det trenger bransjen for å bygge robuste reserver og en bærekraftig drift.

Hva betyr så dette for det Norske markedet?

Ja, det vet vel ingen med sikkerhet, men «old-timerne» MC-avisa har snakket med oppsummerer at bransjen er i endring som følge av pandemien. Forbruksmønsteret er i endring, flere og flere bestiller motorsykkelen sin tidlig på vinteren for å være sikre på å få tak i den de ønsker, og flere vil utover våren oppdage at det blir vanskelig å få tak i det man egentlig ønsker seg! Denne situasjonen vil også påvirke bruktmarkedet. Ser vi på Finn.no i dag, så ligger det ca. 4000 motorykler ute til salgs. Det er mindre enn normalt på denne tiden og kan bety at forhandlerne vil ta flere sykler i innbytte og omsette flere av de gode brukt-objektene i butikk!

Utfordringer i produksjon og logistikkprosesser, kombinert med mangel på viktige råmaterialer som for eksempel kobolt, gjør det vanskeligere å møte den økende etterspørselen for motorsykler. Norge representerer som sagt et bitte lite marked og vil ventelig ikke være et prioritert land. Det kan bety at vi i de nærmeste årene må leve med en redusert tilgang til nye motorsykler, et opphetet bruktmarked og et stort behov for god planlegging fra forbrukerens sin side.

NMCF og forhandlerne er forberedt

Da er det som forbruker godt å vite at forhandlerforeningen med sine medlemsbedrifter jobber med et eget autorisasjonsprogram som skal sikre dine rettigheter ved kjøp av både ny motorsykkel, innbytte, verksted og garantisaker. Med høyere temperatur i markedet er det behov for bedre styring og samordning, og slike tiltak vi derfor være helt i tråd med forbrukerens interesser og behov. Ingen ønsker at realiseringen av en drøm skal ende opp som et mareritt!

Med andre ord, det er en fin utvikling i MC bransjen, men ingen trær vokser altså inn i himmelen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse