Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Stor interesse for sikkerhet!

Grenland Motorsportsenter på Flittig er et fint anlegg for å trene kjøreferdigheter. Det har en utforming som gjør det mulig å trene under forhold som ligger nærme de vi møter ute på landeveien.
 Foto: Jarl Hole

Grenland Motorsportsenter på Flittig er et fint anlegg for å trene kjøreferdigheter. Det har en utforming som gjør det mulig å trene under forhold som ligger nærme de vi møter ute på landeveien. Foto: Jarl Hole

Stor interesse for Trafikksikkerhetsdagen i Skien og Trygg MC’s førerutviklingskurs på Rudskogen.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2023 kl 11:41

MC forum Vestfold og Telemark rapporterer om stor interesse for Trafikksikkerhetsdagen 2023 som avholdes lørdag 06. mai på Grenland Motorsportsenter, Flittig utenfor Skien. Trafikksikkerhetsdagen er et samarbeid mellom Statens vegvesen, politiet og motorsykkelklubbene i Grenlandsområdet. Mange vil forbinde Trafikksikkerhetsdagen med Geiteryggen flyplass der arrangementet holdt til i mange år, men i fjor ble det flyttet til Grenland Motorsportsenter. Fjorårets arrangement var svært vellykket og det er ingen grunn til å tro at det blir noe dårligere i år. Anlegget på Flittig gir etter vår mening bedre og mer varierte utfordringer enn flyplassen på Geiteryggen og større utbytte for deltakerne. Til nå er det påmeldt 117 motorsyklister til Trafikksikkerhetsdagen og det er opprettet en venteliste. Normalt faller det noen fra så arrangørene har booket inn 110 personer og regner med at det
tallet holder.

Kuperte og svingete veier er det mer enn nok av her til lands. Viktig å trene under slike forhold når vi vet at det er utforkjøring i sving som topper ulykkesstatistikken.
 Foto: Jarl Hole

Kuperte og svingete veier er det mer enn nok av her til lands. Viktig å trene under slike forhold når vi vet at det er utforkjøring i sving som topper ulykkesstatistikken. Foto: Jarl Hole

God og personlig veiledning er viktig under Trafikksikkerhetsdagen.
 Foto: Jarl Hole

God og personlig veiledning er viktig under Trafikksikkerhetsdagen. Foto: Jarl Hole

Også Trygg MC sitt populære førerutviklingskurs på Rudskogen motorsenter onsdag 24. mai er fullbooket. 50 motorsyklister var tidlig ute og sikret seg plass. Dyktige og kunnskapsrike instruktører har vært kjennetegnet for Trygg MC helt siden de startet førerutviklingskursene for gatemotorsyklister og slik blir det selvsagt i år også. Trygg MC har leid banen i tidsrommet 08:00 – 16:00 med oppmøte klokken 07:30. Morgenstund har gull i munn!

Deltakerne er delt inn i grupper og samlet i depoet før kjøringen tar til under Trygg MC sitt førerutviklingskurs på Rudskogen.
 Foto: Jarl Hole

Deltakerne er delt inn i grupper og samlet i depoet før kjøringen tar til under Trygg MC sitt førerutviklingskurs på Rudskogen. Foto: Jarl Hole

Grønt lys og tommelen opp fra instruktøren før den første gruppen kjører ut på banen.
 Foto: Jarl Hole

Grønt lys og tommelen opp fra instruktøren før den første gruppen kjører ut på banen. Foto: Jarl Hole

Ut på langsiden med instruktøren først. Deltakerne bytter på å kjøre først med instruktøren på hjul. Hvert kjørepass er på ca. 15 min. Så kjøres det inn i depoet for diskusjoner og råd fra instruktøren.
 Foto: Jarl Hole

Ut på langsiden med instruktøren først. Deltakerne bytter på å kjøre først med instruktøren på hjul. Hvert kjørepass er på ca. 15 min. Så kjøres det inn i depoet for diskusjoner og råd fra instruktøren. Foto: Jarl Hole

At det er ventelister og vanskelig å komme med på både Trafikksikkerhetsdagen og førerutviklingskurset på Rudskogen er selvsagt beklagelig for de som ikke får delta, men samtidig positivt fordi det signaliserer at det er mange motorsyklister som tar ansvar for egne kjøreferdigheter og egen sikkerhet. Noen tall fra Henning Ø. Johansen i MC forum Vestfold og Telemark sier sitt:

- Fra 2020 og til og med 2022 har det blitt drept 54 personer på MC av totalt 291 døde i trafikken. Det betyr at MC ulykkene står for 18,6% av alle dødsulykkene.

- Fra 2020 og til og med 2022 har det blitt skadd 1.668 personer på MC av totalt 12.915 skadde i trafikken. Det betyr at MC står for 12,9% av alle skadene.

- Det er utforkjøringsulykker i sving som topper ulykkesstatistikken både for lett MC og annen MC. På tung MC er det voksne menn som oftest er involvert i de alvorligste ulykkene.

Konklusjonen er klar. Det er forbundet med risiko å ferdes på MC. Det er imidlertid mulig å redusere risikoen ned til et akseptabelt nivå ved å bruke korrekt kjøreutstyr, ha gode dekk og kjøpe sykkel etter behov og egen kompetanse, og ikke minst delta på arrangementer med fokus på trening av kjøreferdigheter og sikker atferd i trafikken!

Annonse
Annonse