En helt Gresk julereise. Oppsummering.
Godt Nyttår til alle MC-avisas lesere. For dere som har fulgt oss på vår reise rundt på Peloponnese i julen, kommer her litt fakta og informasjon dersom du selv skulle ønske gjennomføre turen. For deg som ikke har lest i julen, er det fremdeles ikke for sent. Start fra del 1, og les deg gjennom artiklene. Kanskje blir du nysgjerrig du også.
Publisert: 02.01.2023 kl 16:05
Sist oppdatert: 02.01.2023 kl 16:13
Peloponnes som reisemål
Peloponnese er et spennende område, om du ønsker å se Hellas fra motorsykkelsete. Denne halvøya er som en miniatyr av ladet, med alt du finner i andre regioner på ett sted. Landskapet er svært varierende, med høye klipper langs sjøen, mens det andre steder er flatere med lange fine strender. I innlandet finner du mange fjelltopper. Den høyeste av disse er over 2400 moh. Landet preges av lite nedbør i enkelte regioner, mens det i andre regioner er svært så grønne og fruktige. Det dyrkes mye oliven, druer og sitrusfrukter på denne halvøya. Det finnes også utrolig mange hyggelige og sjarmerende byer og steder å besøke. Langs kysten preges disse av tilreisende turisme, mens du oppe i fjellene også finner mange grekere som ferierer.
Når på året
Den beste tiden å kjøre motorsykkel i Hellas er på våren og høsten. Mars til mai, og september til og med oktober er perfekt. Vi dro i julen, og hadde forberedt oss på alt slags vær. Vi var imidlertid utrolig heldige, og hadde det like varmt som det pleier å være i april. Vi hadde sol hver eneste dag, og opplevde bare skyer på himmelen noen få dager. Temperaturen i fjellene ble imidlertid ganske lav om natten, og en morgen opplevde vi rim på veien i skyggepartiene. Laveste temperatur vi kjørte i var fem grader, og høyeste var 24. Normalt så kan du ikke regne med å kunne kjøre motorsykkel i fjellområdene om vinteren. Da er det snø og ski som gjelder der, mens kysten er alltid snøfri. Om vinteren må man også regne med litt kortere dager. Det ble kaldt og mørkt rundt kl.fem.
Reise til Athen
Å komme seg til Peloponnese gjør du selvsagt enklest med fly, om du da ikke har mange ukers ferie tilgode. I sesongen mars til oktober er det enkelt med flybilletter. I julen, som vi reiste i, må du belage deg på en mellomlanding. Husk at du må bruke samme flyselskap hele veien, for å være sikker på at innsjekket bagasje (kjøreutstyret) kommer frem. Vi betalte kr 3.550,- T/R med SAS.
Motorsykkel
Vi gjorde en avtale med https://andelimototouring.gr/ . Dette firmaet virket utrolig serviceinnstilte, og hadde mange gode anmeldelser på sidene sine. Det var svært enkelt å komme seg fra flyplassen til utleieren. Metroen, som gikk hver halvtime, stoppet 200 meter unna butikken.
Kostas som vi kom i kontakt med, var grei å kommunisere med på forhånd, og veldig grundig å hjelpsom når vi kom til Athen. Syklene var i god stand. Alle funksjoner ble gjennomgått før vi dro avsted. Han filmet dessuten syklene, og avmerket hver eneste lille ripe, som var på sykkelen fra før.
Pris på Africa Twin 1100 Adventure Sport er 130 euro pr. dag, mens en CB 500 X kostet 62 euro pr. dag. Da hadde vi fri kilometer, og både sidevesker og toppkoffert inkludert. Vi betalte kr. 1500,- og kr. 1000,- i forskuddsbetaling på syklene, og egenandelene ved skade var 1000 euro på Africa Twinen, mens den var 500 euro for CB 500 X. Det var ferdige RAM-mount fester på syklene, for mobilholder eller GPS. I tillegg fulgte det med kraftige låser til å bruke om nettene. Utleieren ga oss mange gode tips om reiseruter, steder å besøke, mat og spise osv.
Veistandardard og trafikk
Veiene i Hellas er svært varierende. Hovedveiene er i veldig god kvalitet. Vi ønsket å finne småveier, og de er det veldig mange av. Ute på landsbygda kan veiene være brede og fine, men når de går igjennom byer og tettsteder, blir de ofte veldig smale. Asfalten kan være både våt og glatt. Spesielt i skyggepartiene. Luftfuktigheten er svært høy, og dugg legger seg på veiene etter at sola har gått ned. Det kan ofte ta lang tid før de tørker opp igjen. Liker du grusveier har Hellas virkelig mye å by på, og det er ingen forbud mot å kjøre på disse. Vær bare litt oppmerksom på at forsikringen på sykkelen veldig ofte ikke dekker skader som skjer utenfor asfalten.
Det er også greit å vite at det er tett mellom bensinstasjonene. Vi har ikke en neneste gang smakt på rekkeviddeangst. Pass deg også for villsvin i skumringen. De er det nemligveldig mange av.
Kjørerute
Vi kjørte i grove trekk rundt Peloponnese. Vi startet ved Korintkanalen, og fulgte veiene nedover på halvøyas østside. Vi kjørte utenom alle Peloponnes sine fingre. Her er det flotte områder langs kysten, og fine fjellområder å krysse. Alle fingrene er fine å kjøre, men den vestligste er litt flatere, og derfor litt kjedeligere. På nordsiden av halvøya kjørte vi inn i fjellene. Her er det mange spektakulære kjøreruter. Flere av disse avmerket på https://www.bestbikingroads.com/ , men det er i tilegg veldig mange flere som er virkelig spennende. Til sammen ble turen vår ca 1500 km fordelt på 8,5 kjøredager. Det betyr god tid til å se seg om.
Steder å besøke
Hvor skal vi begynne…Peloponnes har så mye å tilby. Det er jo der antikens Hellas hadde sentrum, her blomstret den tidlige kristendomen, det bysantinske rike strakk seg hit, og øya var en periode til og med under kontroll av den venetiansk republikken. Flere av kulturminnene er på Unescos liste.
Steder som Korint, Olympia og Mycenae er en selvfølge. Apollo Epicurius, Nemea, Sparta, Epidaurus, Isthmia, for å nevne noen andre (og vi er langt ifra ferdig med antikken her).
Litt mindre kjent er havnebyene som blomstret under venetianerne, med festninger og sin romantisk arkitektur - Nafplio, Monemvasia og Methoni festningen.
Byen Mystras i Taygetos fjellene er den mest kjente fra den bysantinske tiden på halvøya. Utbredt ortodoks eremit-kultur ga halvøya mange klostere med de utroligste plasseringene. Med byggekonstruksjoner klistra til fjellene og meget luftig utsikt. Vi besøkte Prodromou og Elonas, men det fins flere. Philosophous og Kandila er minst like spennende.
De autentiske landsbyene i fjellene, med gater i stein og lokale matprodukter, bare må oppleves. Blant dem Dimitsana, Stemnitsa, Vytina og Karytaina i Arcadia, Kosmas og Leonidio i Parnon-fjellet, som de mest kjente - og også mest besøkte, dermed godt rigga med turist-tilbudt. Søker du mer eventyr, kan du kjøre innom de helt ukjente stedene, og får oppleve dagligliv uten et eneste ord på engelsk. Der kan du riktignok slite med å finne overnatting.
Sist men ikke minst er naturen spennende. Man bør få med seg den sørligste fingeren Mani. Serpentinveiene i fjellene i Arkadia. Det finnes uttallige fosser og raviner langs disse rutene, om man er der i periode det ikke er tørt. Samtidig kan du havne på en vakker havstrand med klart vann hver dag om du skulle ønske det.
Overnatting
Prisene på overnattinger er svært hyggelige sammenlignet med Norge. Vi reiste i julen som er lavsesong, i hvert fall i områdene langs kysten. Her kunne vi finne helt grei overnattinger for rundt kr. 500,- for et dobbeltrom. Inne i landet var prisene imidlertid noe høyere. Det viste seg nemlig at grekerene, som oss, liker å reise til fjells i jula. På de mest populære områdene kostet derfor hotellrom opp imot kr. 1.200,- pr. natt. Da var også standarden stort sett høyere en de rimelige hotellene vi hadde ute ved kysten. Vi bestilte hoteller fra dag til dag, og brukte hovedsakelig Booking.com til dette. De eneste nettene vi hadde bestilt på forhånd, var første overnattingen, for å slippe å lete etter hotell første natta, og nettene i Athen i etterkant av turen. Et tips vi kan gi er følgende; ta gjerne med et oppblåsbart underlag om du ligger på billige hoteller. Sengene er nemlig ofte ganske harde.
Spis lokalt
Gresk mat er variert og spennende. Ta sjansen og spis lokal gresk mat. Vi fikk utrolig mye godt. Bestill gjerne flere retter, og del. Da får du smake på mye. Ofte er hovedrettene uten grønnsaker og tilbehør. Spør gjerne om anbefalinger. Vi brukte Tripadvisor til å finne lokale gode restauranter. En frokost på kafe koster ca. kr. 100,- . Lunsj om lag kr 150,-, og middag fra kr. 2-300,- med litt vin eller øl inntil. Desserter finner du sjelden på menyen, men ofte kommer likevel kelneren med frukt, yoghurt med honning, eller noe annet søtt som en avslutning til måltidet.
Kjekke ting å ha med på tur
Dekkreparasjonssett, startkabler, slepetau, tape, slange for hevert, letherman, litt ymse småverktøy, strips, noen skruer og litt ståltråd, har vi alltid med på tur. I tilegg er det utrolig kjekt å ha med en vaierlås for å låse fast hjelmer og annet når du forlater sykkelen. Selv har jeg også med egen tankveske for fotoutstyr, og egne ROX-straps for feste av bagasje på baksete. Dette er sikkert opplagt for de fleste, men kanskje nyttig informasjon til dere som ikke er vandt til å leie sykler på denne måten. Det er nemlig lett å glemme når du ikke er på din egen sykkel.
Bonustips fra Arkitekten - badetøy, uansett årstid!
Til slutt - Takk for alle hyggelige tilbakemeldinger på En Helt Gresk Julereise. Ønsker dere alle en riktig god ny mc-sesong når den tid kommer.