Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

En helt Gresk julereise. Del 5.

Vi har fått nok av kuldegrader og høye strømpriser, og satt kursen mot Peloponnese. Her koser vi oss blant gamle sagn om greske helter og guder, på den sydligste halvøya av Hellas. Vi har flydd til Athen, og hentet ut sykler på www.andelimototouring.gr (se link nederst). Været har vært over all forventning så langt og julereisen ser ut til å bli akkurat den spennende turen vi hadde håpet på. Nå går turen ut på den vestligste fingeren, og videre nordover.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Vi er i Kardamili, på den nest vestligste av Peloponneses fingre, og i dag skal vi ut på den vestligste. Vi har startet dagen uten frokost. Kun noen kjeks ble intatt på hotellrommet mens vi pakket.

Veien slynger seg opp i fjellene med spektakulær utsikt, på veien mot Kalamata. Vi er virkelig midt i et gigantisk olivendistrikt. Vi har kjør gjennom enorme olivenlunder de siste dagene, og fartsgrensene langs veien er midlertidig nedsatt en rekke steder. Over alt risikerer du at en gammel traktor, eller pickup, med sekker fylt til randen av oliven. Vi har sett hvordan innhøstingen foregår. Bøndene legger nett ut på bakken under trærne. deretter bruker de noen stenger med roterende hoder der små utstikkende pinner løsner olivenene. I dette område ligger det mange presserier, som lager olivenolje, langs veien. En slags tobakk-aktig lukt sprer seg fra hauger med utpressede olivenrester, og vi ser mange tankbiler på veien, som helt sikkert har hentet olje fra presseriene.

Vi stopper for en frokost i Petalidi, en liten søvnig kystby. Her er mye av lokalbefolkingen på plass. Veien på østsiden av fingeren er fin, og passe svingete. Landsbyene er små, men med mange fine hus. Alt preges av innhøsting av oliven i kombinasjon med jul. Selv om det er offentlig hellidag, har ikke bøndene tid til å nyte høytiden, men bortsett fra traktorer og pickuper er veiene tomme for biler. Resterende trafikk er preget av høytid. Det går kjempe seint.

Veien dreier nordover igjen, og landskapet blir flatere og kjedeligere. Vi konkluderer med at den vestligste fingeren på Peloponnese er den minst interessante. Det ligger imidlertid en masse flotte strender her på vestkysten. En av de som er virkelig verdt å besøke heter Voidokilias, over 700m lang strand i nesten lukket sirkelform. Lokale folk sier at det er et ideelt sted for å se på solnedgang. Det er også et naturreservat til den sterktruede skillpadden Glattkarett. Etter liten besøk her tar vi en transportetappe, og sikter oss inn mot byen Olympia.

Olypia er byen der de olympiske lekene oppsto.Vi ankommer i det solen går ned. Arkitekten vil prøve å fange noen bilder mens det enda er lyst. Jeg venter ved syklene. I det sola forsvinner, våkner hele byens myggbesetning til live, og de vil ha en normann, nemlig meg. Arkitekten er så oppslukt av å ta bilder, hun klatrer over gjerdet, og er over alt inne på dat gamle olympiske anlegget, mens jeg blir helt oppslukt av mygg i mellomtiden.

Vi våkner opp i Olympia, og har det travelt med å komme oss opp. Vi har så mye vi skal rekke i dag. Frokosten blir på en lokal kafe, før vi fortsetter til arkeologisk museeum. Her er mye statuer og annet som er funnet her tatt vare på. Tenke seg til at disse figurene er ca 2700 år gamle. Tenk at olympiske lekene er ca 2700 år gamle, og var holdt hver fjerde år kontinuerlig i 1160 år! Etter museumsbesøket tar vi turen rundt i det gamle olympiske anlegget, der idrettsbanen fremdeles ligger. Bygningene har rast sammen for lenge siden, men det ligger rester her fra alt sammen. Tempelet til Zeus, tempelet til Hera, deltaker husene, verksteder, treningsareaner, og mye annet.

Det er flere sagn om hvordan lekene ble til, men de ble gjennomført som et rituale for å hedre gudene. De øverste gudene i Gresk mytologi var Zeus og Hera. Begge var barn av Kronos og Rea. Søsken altså. Zeus fikk allikevel lurt Hera til å gifte seg med seg, for å kunne bli enda mektigere. Bryllupsnatta varte angivelig i 300 år og resulterte i tre barn. Men Zeus var notorisk utro og har satt mange halvguder til live med kvinner på jorda, noe Hera naturligvis ble både sur og sjalu for, og som gjorde at slektstre-greinene gikk i de merkeligste retninger. Zeus var far til Herkules, men moren var en jordisk kvinne som var barnebarn til Perseus, sønnen til Zeus og en annen kvinne, som betyr at Zeus er både far og tippolderfar til Hercules. Hercules skal være en av dem som organiserte de første lekene, etter hans hevn på Augeias som nekta å betale for fjøsrydding. Hercules var ikke uskyldig på kvinnefronten heller, med både elskerinner og søskenkoner. Skal du lese noe mer skandaløst enn Se og Hør i romjulen, bare finn frem Greske eposer.

I del 6 setter vi kursen videre mot fjellene Arkadia sentralt på Peloponnes.

Syklene er leid hos Andeli Mototouring i Athen:
https://andelimototouring.gr/

Annonse
Annonse