ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

NTNU-teknologi kan bli global merkevare

Dag Loe, gründer og daglig leder i DAAL måtte ofre sin egen motorsykkel i oppstarten av selskapet som skal løse problemet med øredøvende vindstøy for MC-entusiaster. Pressemelding, DAAL. Nå gir de full gass internasjonalt, og er klare for å vise frem teknologien sin for hjelmprodusenter og forhandlere på verdens største motorsykkel-messe, EICMA i Milano. – Til og med MC-bransjen er i ferd med å innhentes av teknologien, forteller Loe. Harley Davidson går over på elektriske motorsykler, og h

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Dag Loe, gründer og daglig leder i DAAL måtte ofre sin egen motorsykkel i oppstarten av selskapet som skal løse problemet med øredøvende vindstøy for MC-entusiaster.

Pressemelding, DAAL.

Nå gir de full gass internasjonalt, og er klare for å vise frem teknologien sin for hjelmprodusenter og forhandlere på verdens største motorsykkel-messe, EICMA i Milano.

– Til og med MC-bransjen er i ferd med å innhentes av teknologien, forteller Loe. Harley Davidson går over på elektriske motorsykler, og hjelmene blir smarte. Det her vi kommer inn.

Ideen til oppfinnelsen kom da akustiker og lydentusiast Loe selv tok motorsykkel-lappen. Han kjørte Norge rundt, og opplevde vindstøyen som svært plagsom, selv med bruk av ørepropper. Samtidig var han bekymret for å skade hørselen.

– Det pep i begge ørene etter at turen var ferdig. Ved kjøring på motorvei, blir ørene utsatt for i overkant 110 desibel. Dette er så høyt at det kan gi varige hørselskader. Det er litt som å stikke hodet ut av bilvinduet i 80km/t, noe jeg forøvrig ikke vil anbefale.

Gjennom egne akustikk-studier ved NTNU, kom Loe og medgründer Sigmund Birkeland fram til en unik løsning for å kansellere den plagsomme vindstøyen. Teknologien er bygget på såkalt motfaselyd, og er nå patentert. Tester i vindtunnel – både på NTNU og hos potensielle kunder i Italia har gitt svært gode resultater. Testing på landevei viser også at produktet fungerer bra under reelle forhold.

Underveis i prosjektet, har de fått støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet, til videreutvikling og testing av teknologien.

– Teknologien vår kansellerer størstedelen av den slitsomme og skadelige vindstøyen, men slipper igjennom viktige lyder som sirener, bilhorn og skrensing, forklarer Loe.

– Noen motorsyklister vil gjerne ha motorlyd, mens andre vil ha stillhet. Med vårt produkt, kan hver enkelt bruker velge innstilling for dette, forklarer Loe. – Det handler jo først og fremst om frihet. Å komme seg ut på veien, og oppleve naturen, uten å være redd for å skade hørselen.

Problemet med støy er kjempestort, og her finnes det gode forretningsmuligheter.

– Det finnes 200 millioner aktive motorsyklister på verdensbasis. I vårt segment, med betalingsvillige motorsyklister, omsettes det fire til fem millioner hjelmer årlig.

Messen i Milano, hvor DAAL stiller ut, forventer en halv million besøkende. Men gründerne fra Trondheim er allerede godt i gang med innsalg til Søreuropeiske hjelmprodusenter.

– Flere av de store hjelmprodusentene er lokalisert rundt Milano, derfor satser vi her. Vi har blitt godt kjent med dem underveis i utviklingsprosessen og har en god konstruktiv dialog, forteller Loe.

– Dette er hjelmer som blir solgt til hele verden, og vi håper og tror at det i framtiden vil være et kvalitetsstempel at en hjelm har integrert støydemping fra DAAL. Fremover mot lansering i 2020, kommer vi til å fokusere på hvordan vi kan integrere vår teknologi i hjelmene, slik at brukerne får en best mulig opplevelse.

Ifølge DAAL-teamet, er hjelmprodusentene er stadig på jakt etter teknologi som kan gjøre MC-kjøring til en stillere og tryggere opplevelse. Noen av dem mener at vindstøy er et av de største problemene som må løses i dag.

– I dag er vi godt posisjonert, og har en åpen dør inn til beslutningstakerne hos de største hjelmprodusentene. Men det har vært en del tunge løft underveis. Vi er tross alt en gjeng teknologer som har måttet lære oss salg, merkevarebygging og finans.

Om selskapet

Om EICMA

Bildegalleri:

[Bildegalleri mangler etter import...]

#Nyhet

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse