ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

Norseman Extreme Enduro Challenge – kun for tøffinger og vinnerskaller

Klikk her for å se video fra Norseman.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Asbjørn Sletholdt, grenleder Enduro i Norges Motorsportforbund (NMF), inviterte oss på Norseman denne helgen. Løpet ble arangert i Enebakk lørdag 15. juni og er et av tre løp i en cup. Battle og Vikings, The Bahusian og Norseman er for barskinger av begge kjønn.

Tekst og foto: Ole-Andreas Isdahl.

Grunnleggeren av Norseman heter Joar R. Wiik (på bildet under) og er den eneste nordmann som har fullført enduroløpet «The Rumaniacs». Da han kom hjem tenkte han at dette kunne han like godt gjøre hjemme, og slik ble Norseman til for fire år siden.

Jeg hadde mer enn nok med å gå rundt i løypa og tenkte ved hver eneste hindring at dette er virkelig en dårlig idé – men førerne lot det stå til!

Løypa på 10 km kjøres 3 runder og de som klarer å fullføre og kjører på kortest tid vinner. Halvparten av deltakerne kom fra Sverige, finnlang, Danmark, Erstland, Litauen og Polen og svært få klarer å fullføre de 30 km i det heftige terrenget.

Her står en skadet Pål Anders Ullevolseter og ser på en fører som ikke følger med sykkelen opp på platået og blir stående å holde den for å unngå at den kommer ned igjen! Ordet «camel-back» får en helt annen betydning i denne sammenhengen, førerne jobber med snittpuls på 150–180 i mer enn tre timer og trenger mye veske og næring. Under et slikt løp brenner de av 7–9000 kcal og tømmes etter hvert helt for energi. Disse førerne har rett og slett problemer med å få i seg nok kalorier! En enduro-frokost mestår gjerne av en stor porsjon havregrøt, litt venting også mye egg og bacon. Under løpet fylles det gjerne på med brød, bananer, cola, RedBull og Snickers!

Hinderne er mange og store, og dette blir umiddelbart en øvelse i problemløsning, taktikk og utholdenhet. Førerne møter hele tiden på nye problemstillinger som dukker opp, og hindringene er mildt sagt heftige!

Men i Enduro har førerne lov til å hjelpe hverandre, og det gjør de – de er helt nødt til det faktisk.

Dette er en utholdenhetsprøve av de store, og jeg står der tenker jeg at det neimen ikke er rart at Pål Anders vant Mesternes Mester. Bakgrunnen fra denne idretten gir mye viktig erfaring og kravene til fysikk, utholdenhet og mental fokus er nesten ubeskrivelig høye. Pål Anders Ullevolseter pleier alltid å si at «vi bryter da ikke i depotet». For har du klart å komme deg dit, vel, da klarer du å kjøre en runde til også!

Mange av førerne var på randen av total utmattelse, og det var imponerende å se hvordan de så ufattelig respektløst gikk til verks for å løse oppgavene. Førerne er godt beskyttet med hjelm, kraftige sko, brynjer, kne- og albuebeskyttere, og det er derfor lite skader i denne idretten. Motocross er mye mer utsatt på grunn av en vesentlig høyere hastighet.

Syke bergbestigninger og fryktinngytende fall kommer tett i løypa, og her må førerne gi alt eller ingenting. Det nytter ikke å fomle, da kommer du ingen vei. Førerne må beherske sykkelen, teknisk kjøring og ha et hode som er robust nok til å løse oppgaver underveis.

Under Norseman kjøres det tre klasser, «Pro» som representerer konkurranseklassen, «Ekspert» som er mellomklassen og «hobby» som kjøres av mosjonistene og dameklassen. Bruken av begrepet «mosjonist» får i denne sammenheng en heeeeelt annen betydning enn vanligvis, bare så det er sagt.

Dagens vinner i Pro klassen heter Ib Vegard Andersen.

Ib er ingen ukjent personlighet i dette miljøet. Ib kjørte den 30 km lange løypen på 2 timer og 43 minutter. Her flankert av grenleder enduro Asbjørn Sletholt.

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse