Annonse
Annonse
MC-avisa

Nordsjøveien og Tonåsen – Turforslag til Norges Nasjonale Motorsykkelveier

Forslag fra Svein Helge Hennum, Krokstadelva:

Publisert:

«Turen starter i Flekkefjod, der riksvei 44 som snor seg fantastisk gjennom landskapet. De som ikke har kjørt denne strekningen, som også kalles Nordsjøveien, har noe til gode. Innerst i Jøssingfjord er veien bokstavelig talt hugget inn i de steilbratte fjellsidene på 200 til 250 meter. I 1940 var Jøssingfjorden også åsted for angrep på den norske nøytraliteten.

Når du kommer østfra må du følge med under fjellet som skrår utover, innerst i fjorden. Her under Helleren ligger to små hus. Her har det vært bosetning fra steinalderen. Husene står beskyttet for regn og er oppført uten taktekking.

Ta gjerne lunsj, eller overnatt på Kulturhotellet i Sogndalstrand. Husene her er fra 17 og 1800 tallet, og er fredet. Sogndalstrand Kulturhotell består av 11 ulike hus. Et utradisjonelt hotell – åpent for bespisning og overnatting.

Følg fylkesvei 1 opp til Moi. Dette er en smal og svingete vei gjennom vakkert kulturlandskap. Bondegårder med jorder omkranset av steingjerder, skogkledde heier, trange daler, elver og langs små vann.

Tronåsen er en fredet veistrekningen mellom Moi og Flekkefjord. Veien er en del av gamle Vestlandske Hovedvei og har åtte skarpe svinger fra Tronvik opp til fylkesgrensen på toppen og tre skarpe svinger ned mot Vest-Agdersiden. Veien har stigning 1:3 på Rogalandsiden, og 1:4 på Agdersiden. Oppstigningen var i sin tid en av landets bratteste. Mange biler måtte rygge opp, siden motoren ble for svak og reversen hadde lavere utveksling. Veien som er på ca. 2,5 meters bredde, starter bratt, men det blir fort enda brattere. På veien nedover igjen er veien 1:4 betyr en helning på 22,5 grader. Denne veien ender ved Bakke bru, en gammel kjedebro fra 1844. Herfra kjører du tilbake til Flekkefjord.»

Ruten ser du her:

Om MC-avisas kåring av Norges Nasjonale Motorsykkelveier:

Vi bor i et fantastisk land, med nydelig natur og mange veier nesten lagd akkurat for oss motorsyklister. 2020-sesongen er sommeren som de aller fleste av oss må kjøre MC i eget land. MC-avisa ønsker å benytte muligheten til å kåre Norske Nasjonale Motorsykkelveier. Dette gjør vi i samarbeid med De Historiske Hotel & Spisesteder.

Vi vurderer etter følgende kriterier for nominasjon av Norges Nasjonale Motorsykkelveier:

- Veien eller ruta som legges opp bør tilsvare en liten dagstur.

- Veien bør kunne kjøres med alle typer motorsykler.

- Veien bør gå gjennom naturskjønne områder, og det bør være utsiktspunkt og severdigheter som er verd å stoppe ved.

- Veiene bør oppleves som morsomme å kjøre, på en slik måte at kjøringen både er rytmisk og underholdende.

- Nevn et eller flere av De Historisk Hotel & Spisesteder som ligger langs veien, (dersom dette finnes). Oversikt over disse finner du på www.dehistoriske.no).

- Dersom veien i tillegg har andre grunner i tillegg til overnevnte, ber vi om at du også beskriver dette. Legg gjerne ved bilder og kart.

Ruteforslag sendes til: foto@mc-avisa.no innen 1. august.

Annonse
Annonse