Annonse
Annonse
MC-avisa

Norskfødte Deniz Öncü tok seieren i Moto3 på Sachsenring!

Foto: KTM Ajo

Foto: KTM Ajo

I helgen gikk den syvende runden i MotoGP-serien av stabelen på Sachsenring i Tyskland hvor Deniz Öncü (19) stilte til start svært sulten på sin aller første seier i Moto3-klassen. Og det ble nettopp norsk-tyrkisk blod som krysset mållinjen først denne gang, for andre gang i historien!

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2023 kl 17:55

Deniz kjører sin fjerde sesong i Moto3 i MotoGP-serien, og det har vært tre krevende sesonger fylt med mye uflaks og noe skade. Før helgen hadde han totalt syv pallplasser, hvorav to av dem var andreplasser. Den ene av disse kom forrige helg under runden på Mugello i Italia hvor han kjørte svært sterkt hele helgen med raskeste runde i hvert pass og startet løpet fra pole position. KTM-føreren med både norsk og tyrkisk flagg på hjelmen viste en styrke og selvsikkerhet man ikke har sett fra ham tidligere. Men Deniz som nå er 173 cm høy sliter med aerodynamikken på de små Moto3-syklene, og tapte dermed for mye hastighet på det beryktede lange og raske rettstrekket som er på Mugello. Så selv om han kjørte imponerende teknisk bra på resten av banen, ble han tatt igjen på langstrekket runde etter runde og måtte se seg slått rett før målstreken med én sykkellengde.

Deniz i godt driv på Sachsenring i helgen.
 Foto: KTM Ajo

Deniz i godt driv på Sachsenring i helgen. Foto: KTM Ajo

På Sachsenring nå i helgen var det varierte vær og føreforhold, og Deniz fikk en stygg highsider under fritreningene fredag men kom heldigvis uskadd fra hendelsen. Med andre og tredje beste tid fra fritreningene på fredag gikk Deniz direkte til Q2 hvor han kvalifiserte seg til andre startspor. Igjen leverte han et knallsterkt kjørt løp, og til tross for krampe i leggen på siste runden, dro han forbi løpsleder Sazaki i aller siste sving og vant løpet for første gang i serien.

Deniz lå tett på bakhjulet til Ayumu Sasaki som ledet løpet, men så tok Deniz forbi i siste sving.
 Foto: KTM Ajo

Deniz lå tett på bakhjulet til Ayumu Sasaki som ledet løpet, men så tok Deniz forbi i siste sving. Foto: KTM Ajo

Stor jubel i parc ferme hos KTM Ajo-teamet når seieren var et faktum.
 Foto: KTM Ajo

Stor jubel i parc ferme hos KTM Ajo-teamet når seieren var et faktum. Foto: KTM Ajo

Foto: KTM Ajo

Foto: KTM Ajo

- Det er en drøm å endelig vinne i Moto3. Alle har presset så hardt for meg for å nå dette, og nå har det skjedd, og det er vekt av mine skuldre. Jeg føler meg sterkere, og det gjør meg glad. Nå må vi kose oss og tenke på neste løp på Assen, sa Deniz etter seieren på søndag.

Endelig kunne Deniz stige øverst på seierspallen.
 Foto: KTM Ajo

Endelig kunne Deniz stige øverst på seierspallen. Foto: KTM Ajo

Foto: KTM Ajo

Foto: KTM Ajo

Foto: KTM Ajo

Foto: KTM Ajo

Med søndagens seier ble Deniz Öncü den andre føreren i historien til å vinne et løp i MotoGP-serien for Tyrkia, som er landet han bor i og kjører for. Men han er også den andre føreren i historien som vinner et løp i serien med norsk pass. Først ut var nemlig hans tvillingbror Can Öncü som vant på Valencia i 2018. Tvillingbrødrene er født i Oslo, snakker også norsk, har norsk mor og norske pass, men bor i Alanya i Tyrkia og har tyrkisk far.

Vi fikk en prat med Önder Öncü, far til tvillingene, som har spilt en stor rolle i deres satsing helt fra de var små.

Gratulerer. Du har to sønner, og nå har begge blitt historiske og vunnet hvert sitt Moto3-løp i MotoGP-serien. Hvordan føles det?
- Jo takk. Det er helt sprøtt, men veldig stas!

Fortell om det øyeblikket Deniz krysset mållinjen og seiere var et faktum.
- Jeg bor i et lite hus som står alene midt mellom store bygninger i byen. Vi var samlet her hjemme noen venner og mine to hunder. Når det nærmet seg målgang, vi ropte, vi reiste oss og vi satte oss, vi reiste oss og vi satte oss igjen, og vi gråt og vi skrek. Folk rundt må ha lurt fælt på hva som foregikk i dette huset.

Så du for deg denne suksessen nå tvillingene begynte med racing?
- Nei, det hele startet jo bare som en hobby. Vi dro til fjellet i helgene for grilling, lek og litt enduro når de var rundt 3 år. Når de var 4 år fikk de hver sin motorsykkel i gave. Jeg tenkte aldri på at de skulle bli profesjonelle, alt dette skjedde senere. Men for meg, og for dem, er dette nå en virkelighet.

Deniz har vært utrolig sterk og selvsikker de siste par løpene, spesielt på Mugello hvor han gjorde alt riktig men likevel akkurat glapp seieren. Hva tror du gjorde en forskjell denne gang på Sachsenring?
- Han liker banen. Hans første seier i Red Bull Rookies Cup kom også på denne banen. Han kjørte også strategisk bra. Prøvde å komme seg forbi flere ganger på siste runde, testet litt hvor det var en mulighet, og dro forbi i aller siste sving, som var hans beste sjanse.

Öncü (far til Deniz), en makaniker, og Deniz på Sachsenring i 2017 hvor Deniz tok sin første seier i Red Bull Rookies Cup.
 Foto: Red Bull

Öncü (far til Deniz), en makaniker, og Deniz på Sachsenring i 2017 hvor Deniz tok sin første seier i Red Bull Rookies Cup. Foto: Red Bull

Tror du vi får se flere seiere fra ham denne sesongen?
- Ja, ja, ja. Den neste seieren må bli nå i Assen (Nederland). Sasaki liker også Assen, han vant der i fjor, men Deniz kan også vinne der.

Har du snakket med Deniz etter seieren?
- Ja, vi pratet like etter løpet. Vi skrek, gråt og hoppet begge to. Vi så ikke hverandre, men jeg vet at vi hoppet begge to. Det ble ikke så mange ord...

Er dette det største øyeblikket for deg i Deniz sin karriere?
- Ja, det tror jeg. Ja, det er det. Dette har vi ventet lenge på.

Hvordan blir sesongen for Can og Deniz neste år?
- Min absolutte drøm er å se dem begge i Moto2, at de kjører sammen igjen slik de alltid gjorde før. Det er også alt for travelt slik det er nå når Deniz kjører i MotoGP-serien mens Can kjører i WorldSBK-serien.

Deniz ligger nå på femteplass sammenlagt i mesterskapet med 73 poeng når 13 runder på kalenderen gjenstår. Daniel Holgado fra Spania leder med 125 poeng. Runden på Assen i Nederland er allerede nå til helgen.

Foto: KTM Ajo

Foto: KTM Ajo

Til MisanoGP i Italia i september drar en hel bataljon med nordmenn ned for å heie på Deniz med norske flagg og bannere. Det er et reisefølge på trettifem personer, samt en rekke nordmenn i tillegg som har meldt at de skal ta turen til den populære italienske runden. Norsk blod i MotoGP-serien er en sjelden og svært etterlengtet vare som trekker mange nordmenn til å oppleve dette live.

Annonse
Annonse