Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

MotoGP-sesongen 2021 er i gang

Johann Zarco, Pramac Racing.

MotoGP-sesongen rullet i gang med bulder og brak i helgen. Stedet var Losail utenfor hovedstaden Doha i Qatar. Det hadde ikke gått mange rundene av treningen før den første rekorden ble satt. Johann Zarco på Ducati ble klokket til smått utrolige 362,4 km/t da han passerte målepunktet på den drøyt 1 km lange start/mål strekken.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Tekst: Jarl Hole.

Foto: MotoGP.

Det ryktes at Ducati har hentet ut 300 hk fra V4-motoren sin i årets utgave. Det er mer enn nok, og det paradoksale viste seg å være at under selve løpet måtte Ducatis ingeniører strupe effekten på motorene en periode. De var rett og slett redde for at de 24 literne de etter reglementet har til disposisjon ikke ville holde helt inn til mål. Mye tyder på at de mistet seieren på den måten. Med andre ord er ikke mye bestandig best, 300 hk viste seg å være kontraproduktivt for Ducati på Losail-banen.

Det later til at årets sesong blir minst like spennende og tett som fjorårets. Alt tyder på at det skal bli vanskelig for noen å stikke av sted med en soleklar ledelse på noe tidspunkt av sesongen. Hele 6 av førerne i MotoGP klassen kvalifiserte inn på bedre tid enn Marc Marquez gamle rekord. Konkurransen er skjerpet betydelig og en ny verdensmester blir neppe kronet før langt utpå høsten, kanskje ikke før i siste løpet.

Marc Marquez som har vært den ledende føreren de siste årene er fremdeles ikke frisk etter overarmsbruddet han pådro seg under løpet i Jerez, Spania, i fjor. Etter 3 operasjoner og tilhørende komplikasjoner har han fremdeles så store problemer at det medisinske støtteapparatet ikke vil la ham starte. Første mulighet til å se Marquez i aksjon igjen vil muligens bli under løpet i Portimao, Portugal, 18. april. Skaden til Marquez har satt søkelys på praksisen med å la skadde førere komme tilbake så fort som mulig. Strengere medisinske kriterier for når en fører er klar til å kjøre løp etter skade bør bli en lærepenge etter overarmsbruddet til Marc Marquez.

Veteranen Valentino Rossi holder koken. Han har dog overlatt plassen i fabrikkteamet til Yamaha til franskmannen Fabio Quartararo, mens han selv har tatt Quartararo’s plass i Petronas Yamaha teamet sammen med Franco Morbidelli. Selv om Rossi ikke er den raskeste på banen lengre og ikke like suveren og selvskreven som han var, fortsetter han å sette rekorder. Han har rukket å bli 42 år og har kjørt i MotoGP sirkuset i 26 år. Han er både den eldste aktive føreren og den som har holdt på lengst. Av de han konkurrerte med for 10 år siden er det bare ham igjen. Under helgens løp kvalifiserte han til fjerde startposisjon og kom i mål på 12.-plass.

Helgens pallplasser i MotoGP klassen ble: 1. Maverick Vinales, Yamaha 2. Johan Zarco, Ducati 3. Francesco Bagnaia, Ducati.

Etter alt å dømme kommer også denne sesongen til å bli sterkt preget av Covid-19 og kjørt uten publikum de fleste stedene. Det er også flere ubekreftede løp blant annet i Argentina og USA, og det kan bli forandringer underveis. Det blir kjørt dobbeltløp i Losail i Qatar, og løp nummer 2 er allerede neste helg. Deretter går turen til Portugal 18. april og Spania 2. mai.

For de som vil følge MotoGP-løpene og eventuelle forandringer på timeplanen, er det beste stedet å søke informasjon www.motogp.com. Viasat sender alle løpene live og kan anbefales. Fine overføringer og kyndige norske kommentarer ved Stein Rømmerud og Dag-Steinar Sundby.

Annonse
Annonse