Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Vi har testet nye Yamaha Niken GT

Vi carver på Sardinske spagettiveier
 Foto: Yamaha

Vi carver på Sardinske spagettiveier Foto: Yamaha

Etter noen timer med den nye Niken, har skepsisen har gått over til uforbeholden tillit. Ja jeg er faktisk ikke lengere det minste i tvil om at Niken vil beholde vei-grepet UANSETT. Svingene ligger tett som hagel og vi nærmest carver gjennom dem.

Publisert:

Da Yamaha lanserte sin Niken modell i 2018, vakte sykkelen oppsikt. Ingen hadde noen gang sett en sykkel med et slikt frontparti. Den hadde på mange måter noe «Transformers-aktig» over seg. Fronten på Niken er en kombinasjon av Ackermann systemet som brukes på biler, der et geometrisk arrangement i styringen gjør at det innerste hjulet kjører med en annen radius enn det ytterste, og i tilegg en konstruksjon som gjorde at du kunne legge sykkelen ned. Et komplisert system bestående av stag, oppheng og koblinger.

Forstillingen er en svært avansert konstruksjon
 Foto: Yamaha

Forstillingen er en svært avansert konstruksjon Foto: Yamaha

Med Niken har Yamaha bevist at de ønsker å tenke nytt og utvikle motorsykler med ekstreme egenskaper. De sier selv at de vil utforske og utfordre markedet. Niken prosjektet er et bevis på akkurat dette.

En herlig sykkel å kjøre
 Foto: Yamaha

En herlig sykkel å kjøre Foto: Yamaha

Av de største forandringene er en helt ny og sterkere ramme, der motoren er lent 5 grader fremover. Motoren har fått 42 cc større slagvolum og mer roterende masse. Dermed nås det maksimale dreiemomentet 1500 omdreininger tidligere. Instrumentet er nå en 7 tommers TFT skjerm, som gir deg nye muligheter sammenlignet med den gamle. Du kan velge mellom tre ulike layouter. Du får opp kjøretøyinformasjon og kan gjøre ulike innstillinger på elektronikken som påvirker sykkelens kjøreegenskaper. Skal du ha fullt utbytte av displayet må du imidlertid laste med Yamaha «My ride» appen. Med denne kan du bruke skjermen til å styre musikk, lese meldinger fra telefonen, betjene samtaler på telefonen, samt få opp informasjon om været, m.m. Installerer du appen Garmin Motorize App får du også mulighet til å benytte skjermen til navigasjon med kartvisning.

I den nye TFT skjermen kan du få navigasjon med kartvisning
 Foto: Yamaha

I den nye TFT skjermen kan du få navigasjon med kartvisning Foto: Yamaha

Betjening av kjøremoduser gjøres på en egen knapp. Cruisekontroll styres via tre knapper og all funksjonalitet på TFT skjermen styres via en joystick som lar deg navigere i fire retninger, samt bekrefte valgene ved å trykke den inn i sentrum.

Vindskjermen har justeringsmuligheter, og betjenes manuelt. Den kan skyves 7 cm opp eller ned. Niken har også fått nye sidevesker. Hver veske har plass til en helhjelm. Sykkelen leveres nå i YAMAHA BLACK, og med detaljer både bronse fargede og sorte detaljer. Lykter og blinklys er frekt integrerte.
Prøvekjøring.

Nye brytere som er en klar forbedring
 Foto: Yamaha

Nye brytere som er en klar forbedring Foto: Yamaha

Noe av det jeg raskt legger merke til ar at Niken tar ujevnheter i veien på en helt annen måte enn en vanlig motorsykkel. Dette skyldes at alle hjul har sin egen «kjørebane». Med en tradisjonell sykkel havner jo alltid begge hjula oppi samme hull eller sprekk i asfalten. På Niken treffer du aldri oppi samme ujevnhet med hjulene. (bortsett fra om det er et stort hull i veien da). Alle ujevnheter deles nærmest på tre. Dette gjør at jeg etter hvert ikke bryr meg særlig mye om hvordan underlaget ser ut. Niken spiser veien uansett, med hull og sprekker, og jeg kan heller konsentrere meg om hvilke retning veien må ta, og hvor mye jeg må svinge.
Niken svinger virkelig godt. Forhjulene er 15 tommer store mens bakhjulet er 17. Jeg har undret meg over hvor mye nedlegg forstillingen tåler, før ett av dekkene vil lette fra bakken. Etter hvert som jeg får tillit til sykkelen oppdager jeg at fotpinnene går i asfalten før dette blir et problem. Senere får jeg opplyst at nedleggsvinkelen er hele 45 grader.

Denne sykkelen har virkelig et godt grep i fronten
 Foto: Yamaha

Denne sykkelen har virkelig et godt grep i fronten Foto: Yamaha

Sittestillingen på sykkelen er oppreist og romslig. Sete ble hardt etter en drøy time, men om du flytter deg litt bakover er det bredt, og har mer å fordele vekten din på. Førermiljøet utover speilene er veldig bra, og det er veldig enkelt å bytte kjøremoduser, samt komme inn i menyene.
Hvem er det så denne sykkelen passer for?

For det første må du ha samme mot som Yamaha for å tørre å satse på en slik sykkel. Du må ikke bry deg om hva andre mener. Til gjengjeld vil du få en motorsykkel med et helt unikt veigrep, der du i langt mindre grad trenger å tenke på hvordan underlaget er. Her kan du heller konsentrere deg om hvor veien går. Du vil få en sykkel som takler underlag på en helt spesiell og bra måte, og i tilegg vil du få mye oppmerksomhet for sykkelen, som vi syns er veldig kul.

Hva testføreren mener, og mye mer kan du lese i testen av Niken som etter hvert kommer i MC-avisa, Men jeg kan opplyse om at jeg ble positivt overrasket etter en dag på denne sykkelen, og mine fordommer forsvant fullstendig.

SPESIFIKASJONER:
Pris: Kr. 249,900,-
Farger: YAMAHA Black
Motordetaljer Væskekjølt, 3 sylindre, 4-takt DOHC
Slagvolum 890cc
Boring/ slaglengde: 78 mm/ 62.1 mm
Kompresjonsforhold 11.5 : 1
Effekt 114,9 hk ved 10.000
Moment 93 Nm ved 7.000
Girkasse Konstant utveksling, 6-trinns
CO2 Utslipp 135 g/km
Drivstofforbruk 5,8l/100km
Drivstofftank 18 Liter
Kraftoverføring Kjede
Fjæringsvei Foran 110 mm
Fjæringsvei Bak 125 mm
Nedleggsvinkel 45 grader
Bremser foran Doble hydrauliske skivebremser, Ø 298 mm
Bremser bak Hydraulisk skivebrems, Ø 245 mm
Dekk Foran 120/70Z R15 M/C
Dekk Bak 190/55Z R17 M/C
Akselavstand 1510 mm
Setehøyde 825 mm
Kjøretøyvekt 270 kg

Annonse
Annonse