ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

MC-Husets jubileumsbok: – Omsider ble det bok

MC-HISTORIE: Så ble det bok. I anledning av bedriftens 50-årsmarkering, har MC-huset gitt ut jubileumsbok. Her viser forfatter Halvard Berget (t.v.) og Per Almestrand stolt fram jubileumsboka, et aldri så lite gløtt inn i norsk MC-historie.

I anledning 50-årsjubileet er MC-Huset Nydal ute med sin egen bok. Den er ikke bare historien om en av Norges mest fremtredende motorsykkelforretninger. Mellom to permer får man også et gløtt av norsk MC-historie.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Tekst: Jon Asgeir Lystad. Foto: Jon A. Lystad/privat.

Denne artikkelen står også på trykk i MC-avisa nr. 7-21.

I år fyller MC-Huset Nydal 50 år. Her i MC-avisa er det selvsagt blitt behørig omtalt, men i disse dager er også bedriften ute med sin egen jubileumsfortelling. Fortellingen om en virksomhet som har vokst fra å være et lite lokalt verksted ved foten av Furnesåsen, til å bli en betydningsfull aktør i norsk motorsykkelliv. I boka får vi også et innblikk i nyere norsk MC-historie. Det er nemlig et faktum at Per Almestrand har gjort seg bemerket i bransjen. Ikke bare som driver av en velansett MC-bedrift, men også som aktiv motorsyklist – i videste forstand. Som racerkjører har han fire NM-titler. Gjennom årene har han også hatt en finger med i spillet i mye av det som har skjedd på motorsykkelfronten her til lands. Norsk MC-historie kan ikke skrives uten at Per Almestrands navn er med.

50 ÅRS FORSKJELL: På bildet i forgrunnen fra tidlig på 70-tallet poserer en ung Per Almestrand foran verkstedet som han akkurat hadde overtatt. På bildet i bakgrunnen poserer en ikke fullt så ung Per foran den samme bygningen, 50 år senere. Selv om MC-Huset forlengst har inntatt nye og større lokaler, eksisterer de gamle lokalene fremdeles.

Teamwork:

Første del av boka er da også viet Per og hans MC-bravader. Historien startet tidlig på 60-tallet da han fattet interesse for tohjulinger. Han kjøpte seg en Jawa CZ for 150 kroner. Så gikk det slag i slag. Interessen steg, og han begynte så smått med motocross. I 1969 tok han sin første NM-tittel. Året etter ble han ansatt i et lite motorsykkelverksted, ei lita mil nord for Hamar. I 1971 tok han over bedriften, og siden har det, som han sier, gått veien.

Selvsagt skal ikke vi gjengi hele boka her, men uten Per Almestrand hadde MC-Huset neppe vært den institusjonen den er i dag. Følgelig er det bare naturlig at han har en sentral plass i boka. Men slik vi kjenner han, er ikke Per en person som liker å bli eksponert. Eller, som han sier:

– På vegne av bedriften er jeg selvsagt glad i PR, men vi hadde ikke vært der vi er i dag uten gjengen som jobber her. Det er de som drar lasset. Det er et teamwork – hele veien!

NORGESMESTER: Per Almestrand som nybakt Norgesmester i 1973. Den andre av i alt fire NM-titler i motocross.

Det å lage en jubileumsbok var faktisk ikke Pers idé. Det var Halvard Berget som kom med ideen.

– Gjennom Halvards mange år som kunde var jeg blitt kjent med han. Foruten å være journalist i Hamar Arbeierblad, hadde han allerede et par bøker på samvittigheten. Det var sikkert derfor at han så for seg MC-huset – mellom to permer. Jeg reflekterte ikke så mye over det der og da, men etter hvert som planene om en 50-årsmarkering begynte å ta form, var bok-ideen plutselig brennaktuell. Så da var det bare å be Halvard sette i gang, forteller Per.

Konge:

I begynnelsen av juni var boka ferdig, med en smilende Per Almestrand på omslaget. «Konge på MC» heter den, men Per bedyrer at tittelen ikke er hans idé.

– Tittelen var det Halvard som bestemte, smiler Per. – Det er jo han som er forfatter, og da må jo han ha siste ord.

I undertegnedes øyne er tittelen god. Jeg er også rimelig sikker på at store deler av norsk MC-liv er enige med meg.

Nå er altså jubileumsboka ute. Som nevnt har Per Almestrand en fremtredende posisjon i boka, men den er også en fyldestgjørende fortelling om bedriften, filosofien, medarbeiderne og ikke minst kundene. Det er nemlig mange, både kjente og mindre kjente fjes, som har hatt gleden av å omgås gjengen i Nydal. Boka er rikt illustrert, med interessante og morsomme historier fra en 50-årig historie. For alle med en viss kjenskap til Furnesbedriften er dette interessant og morsom lesning.

Boka er selvsagt lagt ut for salg på MC-Husets hjemmesider. Den kan også kjøpes i en lokal bohandel. Dessuten har Per et håp om at den kan kjøpes gjennom MC-avisa, hvilket vi selvsagt er åpne for. Vi gratulerer med en velskrevet og underholdende jubileumsbok. Et liten forelling om norsk motorsykkelhistorie!

«Konge på MC» kan bestilles her: www.mcavisa.no/boker

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse