Annonse
Annonse
MC-avisa

Lars og veien til førerkortet – drømmen om frihetsfølelsen og det fasinerende imaget!

Klikk her for å se flere artikler fra denne serien.

Publisert:

Lars Helgerud fra Notodden har som mange unge mennesker alltid hatt lyst til å ta førerkort for motorsykkel. Lars har aldri før sittet på en motorsykkel og har absolutt ingen erfaring på to hjul. Følg hans vei til tilværelsen som motorsyklist her på MCavisa.no!

Tekst og foto: Ole-Andreas Isdahl

Motorsykler er kule, de skaper fantastiske opplevelser, nye vennskap og blir til og med en hobby eller levevei for mange. I disse dager øker interessen enormt på grunn av irritasjonen rundt bomringene som popper opp i de største byene! Hele bransjen venter nå på vedtaket om at førekort klasse B også skal gi rett til å føre A1-sykler (lett motorsykkel; maks 125 cc og 15 hk).

Kawasaki Z125 er for eksempel et morsomt og spennende alternativ til pendling.

Motorsykler er spesielle, de skaper fantastiske kjøreopplevelser som ofte blir avhengighetsskapende med terapeutiske effekter. Modellutvalget er enormt og knyttes ofte opp imot et image som vi gjerne identifiserer oss med. Alt ifra det trauste, til det sportslige, det kule eller til og med det litt sexy eller sensuelle! Dette oppleves helt forskjellig men alle har en oppfatning av et image vi ønsker å identifisere oss med, derfor blir motorsykkelen så viktig for oss. Den blir rett og slett en del av vår identitet.

For Lars sin del har andre prioriteter som studier og reising gjort dette litt vanskelig og først nå kan den 29 år gamle journalisten prioritere dette.

Dette er en ambisjon svært mange deler, og vi i MC-avisa får ofte spørsmål om det praktiske knyttet til det å gjennomføre en slik prosess. Derfor skal vi følge nybegynneren Lars på veien til førerkortet for å dele hans opplevelser og erfaringer.

Nybegynner har ofte mange praktiske spørsmål som det ikke alltid er så lett å finne svar på i informasjonsmaterialet vi finner på nettet. Dette er gjerne spørsmål mange deler og som vi derfor skal belyse i artikkelserien med Lars. Siden Lars er journalist, skal han faktisk selv få lov til å beskrive dette for oss i artiklene, som vil være delt i 3 temaer:

1. Lars er på vei til kjøretime, hva skal han gjøre i dag og hva er han spent på? (video)

2. Beskrivelse av timen, innhold og fokus

3. Hvordan gikk timen egentlig (oppsummering på video)

På denne måten skal vi altså få innsikt i hvordan Lars opplever hele prosessen hos Svein Svendsen trafikkskole.

1. Krypkjøring og balanse

2. Svingteknikk

3. Effektiv bremsing

4. Unnastyring

5. Bremsing i sving

Hvert trinn avsluttes med en prøve hvor kjørelæreren vurderer ferdigheter på det aktuelle trinnet. Kjørelæreren avgjør altså om en kan gå videre i opplæringsprogrammet.

Før Lars starter kjøreopplæringen, skal vi besøke Jofama og Cato Moen for å velge riktig sikkerhetsbekledning og kjøreutstyr. Cato er en av landets mest erfarne og kunnskapsrike på dette området, og har i mer enn 20 år jobbet med innovasjon og teknologiutvikling av merkene Jofama, Lindsstrands og Halvarsson som produseres i Sverige ca. 16 mil fra Kongsvinger. Denne øvelsen kommer vi tilbake til i artikkel nummer to.

Etter at Lars er ferdig med kjøreopplæringen, skal vi se nærmere på hvordan Lars orienterer seg for å finne og velge sin første motorsykkel. I denne artikkelen skal vi møte Lars og de største forhandlerne, før vi til slutt får se hva Lars legger til grunn for valget av sin første maskin. Deretter skal vi se om vi kan gjøre Lars til en god testpilot for nybegynnersykler.

Følg med folkens, dette blir en morsom ferd.

Nøkkelord

Annonse
Annonse