ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

Lars og veien til førerkortet – den første kjøretimen

Lars Helgerud fra Notodden har som mange unge mennesker alltid hatt lyst til å ta førerkort for motorsykkel. Følg hans vei til tilværelsen som motorsyklist her på MCavisa.no. Denne gangen forteller Lars fra første kjøretime. Tekst: Lars Helgerud Foto: Ole-Andreas Isdahl Jeg var ganske nervøs da jeg møtte opp i kjøregården til kjøreskolen Svein Svendsen på Valle Hovin, nervøs for hvordan min første motorsykkeltur skulle gå. Fem minutter for sent møtte jeg Bjørn Nessjøen, og han var heldigvi

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Lars Helgerud fra Notodden har som mange unge mennesker alltid hatt lyst til å ta førerkort for motorsykkel. Følg hans vei til tilværelsen som motorsyklist her på MCavisa.no. Denne gangen forteller Lars fra første kjøretime.

Tekst: Lars Helgerud

Foto: Ole-Andreas Isdahl

Jeg var ganske nervøs da jeg møtte opp i kjøregården til kjøreskolen Svein Svendsen på Valle Hovin, nervøs for hvordan min første motorsykkeltur skulle gå.

Fem minutter for sent møtte jeg Bjørn Nessjøen, og han var heldigvis ikke sur for det. Jeg fikk raskt på meg de splitter nye klærne fra Jofama og gikk nervøs ut i kjøregården. Bjørn spurte om jeg hadde kjørt mye før, og det hadde jeg jo ikke. Jeg hadde faktisk aldri tatt i et motorsykkelstyre, så jeg hadde rett og slett ikke peiling på noe! Jeg har vel egentlig knapt nok sittet bakpå en motorsykkel før.

Bjørn viste meg sykkelen jeg skulle kjøre. Hva som var brems, clutch og hvordan giringen fungerer. Det var egentlig det, og så jeg var visst klar for kjøring. Jeg satte meg på sykkelen, slapp clutchen veldig forsiktig og ga litt gass, og vipps så kjørte sykkel fremover. Noe av det jeg hadde gruet meg mest til, gikk overraskende lett. Ikke at jeg på noen måte kjørte perfekt, men jeg trodde jeg skulle bruke mye mer tid bare på å få sykkelen i gang.

Så var det jo hundre ting jeg glemte og surret med. Jeg trodde jeg måtte sette motorsykkelen i fri før jeg kunne stanse, jeg tok ut beinet lenge før sykkelen nærmet seg stans, og blikket mitt var mer festet på speedometeret enn veien foran.

Heldigvis kommer korrigeringene på løpende bånd for hver runde jeg kjører: «Løft blikket, tenk på dette når du girer, ta ned støtta når du går av sykkelen, flytt tyngdepunktet», alle mulig ting jeg ikke tenkte på da jeg kjørte. Og det er så utrolig mange ting å tenke på, og ting går automatisk som på ingen måte er den riktige måten å gjøre det på. Bare det å holde riktig på styret viste seg å bli utfordrende. Heldigvis blir feilene raskt plukket opp og forklart, så man raskt får trent på den riktige måten å kjøre på.

Til slutt i timen trente vi på en av øvelsene som også kommer igjen på oppkjøringen. Denne øvelsen gjennomgikk Bjørn også under teorikurset dagen før. Så følg godt med, så er du bedre rustet enn jeg var. For det er vanskelig å kjøre sikksakk mellom kjegler som står tett, og jommen holdt jeg ikke på å velte med hele sykkelen. (Håper ingen så det).

Jeg var veldig nervøs før timen startet, men det var jo ingenting å være nervøs før. Alle som er der vil at du skal bli en bedre motorsykkelsyklist, de vet hvilket nivå du er på og de er der for å hjelpe deg. Det er ingen vits å grue seg for å kvele motoren eller gjøre feil. For det kommer du garantert til å gjøre uansett, og det er hele poenget.

På neste kjøretime er jeg kanskje litt flinkere, og ikke minst et steg nærmere drømmen om MC-lappen!

Klikk her for å se flere artikler fra denne serien.

#Nyhet

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse