ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

Kulturminnekroner til Nord-Norges eldste motorsykkel

Pressemelding, Kulturminnefondet: Et viktig stykke av Sulitjelmas historie bevares når Nord-Norges eldste motorsykkel settes i stand. Kulturminnefondet gir et tilsagn på kroner 77.000 til arbeidet. "Når denne motorsykkelen bevares, bevares også viktig historie," sier Simen Bjørgen, direktør for Kulturminnefondet. Motorsykkelen det er snakk om er en FN 285 (Fabrique National de Herstal) produsert i Belgia i 1910.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Pressemelding, Kulturminnefondet:

Et viktig stykke av Sulitjelmas historie bevares når Nord-Norges eldste motorsykkel settes i stand. Kulturminnefondet gir et tilsagn på kroner 77.000 til arbeidet.

"Når denne motorsykkelen bevares, bevares også viktig historie," sier Simen Bjørgen, direktør for Kulturminnefondet.

Motorsykkelen det er snakk om er en FN 285 (Fabrique National de Herstal) produsert i Belgia i 1910. Da Arctic Circle Classic Motorcycle Museum fikk vite i 2016 at Nord-Norges eldste motorsykkel skulle selges ut av landet, kjøpte de den. Nå er den tilgjengelig for alle gjennom museets utstilling i Rana i Nordland.

Viktig historie

Kjøretøyet ble opprinnelig kjøpt inn av Sulitjelmaverket i 1910, før det strengt tatt fantes noe videre veier i regionen å kjøre på. Årsaken til innkjøpet var at arbeiderne ved verket hadde stort behov for å raskt komme seg ned fra veiens ende og til kaianleggene i Fauske for å ta imot båtlaster.

Gjemt bort under krigen

Da andre verdenskrig brøt ut ble sykkelen demontert og gjemt. Motoren ble montert i en båt på Kvitblikkvatnet i Fauske. Slik ble motoren brukt til mange år etter krigen hvor den etter hvert ble liggende igjen i et naust.

Utover 70-80-tallet begynte tidligere eier å spore opp de gjenværende delene til motorsykkelen.

Må repareres

For at kjørestøyet fortsatt skal være et tidsvitne, må det nå gjøres noe. Kulturminnefondet gir støtte til blant annet disse tiltakene: produksjon av oljepumpe, eksosanlegg, og bensintank, samt til kobling mellom kardang og girkasse.

Tilgjengelig for alle

Kjøretøyet vil være tilgjengelig for alle på utstilling, hvor det vil brukes til å formidle norsk samfunnshistorie og motorsykkelhistorie, det er også åpnet for utlån til andre interesserte museer.

"Motorsykkelen er en svært godt egnet gjenstand for å formidle Sulitjelmas historie, og historien om organisering av arbeidere og politisk mobilisering i Nord-Norge," sier Simen Bjørgen. "Det er svært positivt at kulturminnet er tilgjengelig for alle," fortsetter han.

Foto: Fra søknad/Privat.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse