Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Kulturminnekroner til Nord-Norges eldste motorsykkel

Tilgjengelig for alle

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Pressemelding, Kulturminnefondet:

"Når denne motorsykkelen bevares, bevares også viktig historie," sier Simen Bjørgen, direktør for Kulturminnefondet.

Motorsykkelen det er snakk om er en FN 285 (Fabrique National de Herstal) produsert i Belgia i 1910. Da Arctic Circle Classic Motorcycle Museum fikk vite i 2016 at Nord-Norges eldste motorsykkel skulle selges ut av landet, kjøpte de den. Nå er den tilgjengelig for alle gjennom museets utstilling i Rana i Nordland.

Kjøretøyet ble opprinnelig kjøpt inn av Sulitjelmaverket i 1910, før det strengt tatt fantes noe videre veier i regionen å kjøre på. Årsaken til innkjøpet var at arbeiderne ved verket hadde stort behov for å raskt komme seg ned fra veiens ende og til kaianleggene i Fauske for å ta imot båtlaster.

Da andre verdenskrig brøt ut ble sykkelen demontert og gjemt. Motoren ble montert i en båt på Kvitblikkvatnet i Fauske. Slik ble motoren brukt til mange år etter krigen hvor den etter hvert ble liggende igjen i et naust.

Utover 70-80-tallet begynte tidligere eier å spore opp de gjenværende delene til motorsykkelen.

For at kjørestøyet fortsatt skal være et tidsvitne, må det nå gjøres noe. Kulturminnefondet gir støtte til blant annet disse tiltakene: produksjon av oljepumpe, eksosanlegg, og bensintank, samt til kobling mellom kardang og girkasse.

Kjøretøyet vil være tilgjengelig for alle på utstilling, hvor det vil brukes til å formidle norsk samfunnshistorie og motorsykkelhistorie, det er også åpnet for utlån til andre interesserte museer.

"Motorsykkelen er en svært godt egnet gjenstand for å formidle Sulitjelmas historie, og historien om organisering av arbeidere og politisk mobilisering i Nord-Norge," sier Simen Bjørgen. "Det er svært positivt at kulturminnet er tilgjengelig for alle," fortsetter han.

Foto: Fra søknad/Privat.

Annonse
Annonse