ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
MC-avisa

International Six Days Enduro – kun for tøffe vinnerskaller

Vil svært gjerne ha med flere klubblag

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Det er en helt vanlig mandag i februar, snøen ligger fortsatt på Snarum Gård i Lier, og jeg er invitert for å bli med på Asbjørn Sletholt og Pål Anders Ullevålseter sin kick-off til det historiske løpet «International Six Days Enduro», som går av stabelen 11.–16. november i Portugal.

Hovedfoto: International Six Days Enduro.

Løpet ble første gang avholdt i Carisle i England i 1913, og har vært avviklet hvert eneste år kun avbrutt av andre verdenskrig. Våre beste og mest kjente enduro-konger trenger ingen ytterligere presentasjon og er fantastiske ambasadører for sporten. De har deltatt på «Six Days Enduro» gjennom to tiår og beskriver opplevelsen som helt svært opplevelsesrik og spesiell.

Alexander Nyberg – Six Days 2012.

NMF grenleder Enduro Asbjørn Sletholt, Pål Anders Ullevålseter og Gjermund Frostad er ildsjelene som fronter den norske satsingen. Pål Anders som sjef for endurolandslaget, finalist i Mesternes Mester, europasmester i enduro, verdensmester i rally motorsykkel og nr. to i Paris–Dakar. Gjermund også med betydelig internasjonal kjøreerfaring, flere Six days, EM og VM i flere sesonger, Paris Dakar i 2007. Tøffe gutter, rett og slett.

International Six Days Enduro er kjent verden over, og hvert år deltar 600–700 førere fra ca. 35 land. Norge skal i år stille med et Trofy-lag, et junior lag, damelag og ett eller flere klubblag. Det er fire førere på hvert lag. tre av fire førere må fullføre hver dag for å gå videre. Etappene er på opp mot 30 mil pr. dag, og det kjøres over seks dager. Her er det transportetapper, fartsetapper og offroad-etapper. Førerne må stelle syklene sine selv, men har kun 15 minutter til rådighet hver kveld, og 10 minutter på morgenen, og de må gjøre absolutt alt selv. Dette er første gang Norge stiller med damelag, men gutta har vært med i mange år.

Her under utdelingen av prisen for «The watling tropy for beste sportsmanship» Finland 2011.

– Vi kjører i et variert terreng, forteller Pål Anders. – Vei, jord, grus og sand i sør. Fantastiske opplevelser du aldri vil glemme, tilføyer han. Kjører du mindre enn 10 % saktere enn det raskeste laget, får man gull, 10–20% gir sølv, 20–30% gir bronsje. Pål Anders har vunnet gull tre ganger og kjenner løpet svært godt. Her ved sykkelen han vant VM-tittelen i rally med i 2004.

Anita brenner for sporten, og har sammen med Zandra Norum startet kjøregruppen «Dirt Bike Girls» som i dag teller 23 damer i alderen fem til 46 år. Disse jentene skal vi definitivt besøke litt senere og skal selvfølgelig følge med på hvordan det går med Anita i Portugal i November.

(Foto: Aftenposten)

Six Days Enduro er såvidt tøft at det ikke er mulig for føreren å gjennomføre dette alene uten å ha et team rundt seg. Kreftene som virker på sykkelen er store og sliter på utstyret, bremseklosser, dekk må skiftes, luftfiltrene og slitasjedeler må byttes og skader repareres, uten at føreren forsinkes. For å lykkes må man ta det med ro i vanskelige partier og gasse i de enklere. Det norske teamet trenger seks til åtte mann for å bemanne det tre depotene, og må i tillegg ha en kokk som kan fylle opp førerne med tusenvis av kalorier etter parkering for kvelden. Belastningen på maskin og fører er enorm, og alle må derfor passe på hverandre – teamet er avgjørende for suksess.

– Samhold er helt avgjørende og dette er på ingen måte noe solo-show, tilføyer Pål Anders.

(Foto: KTM)

Vi tar sikte å rapportere fra Portugal i november og garanterer mye spenning og moro fra dette miljøet i tiden som kommer. Følge med og ikke nøl med å ta kontakt dersom du har lyst til å prøve deg.
Klikk her for å lese mer om enduro på Norges Motorsportforbunds nettside.

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse