Annonse
Annonse
MC-avisa

Inntil kr 25.000 i støtte til elektrisk motorsykkel

Det er innført en støtteordning hvis du kjøper ny elektrisk moped eller motorsykkel. Det er regjeringen i samarbeid med Enova som står bak ordningen som innføres fra i dag av. Du får kun støtte dersom du kjøper et helt nytt kjøretøy, og du må søke gjennom Enovas registreringsportal.

Publisert:

Tekst: Victor Øvregaard.

– Målet med ordningen er at flere skal velge et utslippsvennlig alternativ, sier miljøvernminister Espen Barth Eide. De aller, aller fleste kjøper motorsykkel med bensinmotor, mens 66 prosent av solgte mopeder går på bensin. Regjeringen vil ha opp andelen elektriske kjøretøy.

Kjøper du tung motorsykkel, er støtten 25.000 kroner. For lett motorsykkel er støtten 15.000 kroner mens den er 3500 kroner for moped. Enova vil ikke gi støtte til elektriske crossere, da det er krav om at syklene skal være registrert.

Det kommer stadig nye elektriske tohjulinger, men modellutvalget for el-motorsykkel er fremdeles svært beskjedent her til lands. Etterspørselen er heller ikke all verden, men det kan tenkes at spesielt nye kundegrupper vil finne elektrisk moped eller motorsykkel interessant. Og siden en tohjuling er mindre ressurskrevende å produsere, og lavere vekt betyr mindre energiforbruk, er den mer miljøvennlig enn en elektrisk bil. Og med tanke på hvor populært elektrisk tråsykkel er blitt, skal man ikke se bort ifra at mange vil benytte seg av støtteordningen. Imidlertid er det viktig å få med seg at dette er en støtteordning som man må søke på, det er ikke en generell reduksjon av salgsprisen. Her har altså forhandlernettet en oppgave foran seg.

Det amerikanske merket Zero er blant de aller største produsentene av elektriske motorsykler. I Norge koster den rimeligste modellen 134.000 kroner, denne gir 46 hester. Med 25.000 i støtte vil den i praksis koster kunden 109.000 kroner. Hvis man ser bort fra drivstoffgevinsten som elektriske kjøretøy har, vil en Zero ikke matche Honda CB500F (47,5 hk) som koster kr 84.990, KTM 390 Adventure (43,5 hk) som koster kr 65.600, Husqvarna 401 Svartpilen (41,5 hk) som koster kr 73.900 og BMW G310R (34 hk) som koster kr 59.800.

Annonse
Annonse