Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Glimt fra Sognefjellet i midten av juni

Vi lever i et langt og kronglete land med mye vær. Vinteren har vært svært snørik, og snøen ligger fremdeles i tykke lag på noen av våre fjelloverganger.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Vi lever i et langt og kronglete land med mye vær. Vinteren har vært svært snørik, og snøen ligger fremdeles i tykke lag på noen av våre fjelloverganger.

Tekst og foto: Jarl Hole.

For noen dager siden satt jeg kursen mot min favoritt fjellovergang, Sognefjellsveien, for å se tilstandene med egne øyne. Rapportene hadde ikke overdrevet, her var det snø så det holdt, og veien var åpen på dagtid, men stengt på natten. Heder og ære til brøytemannskapene, for bare det å finne igjen veien under metervis med snø er en bragd. Her følger noen bilder fra turen for å illustrere forholdene.

Sognefjellshytta ligger 1.340 meter over havet. Bildet er tatt rett utenfor hytta i retning vestover. Legg merke til trafikkskiltet som sier at 60-sonen opphører, det er så vidt det stikker opp av snøen. Veibanen var bar, men våt hele veien over fjellet. Et godt tips; spis middag på Sognefjellshytta, kokken er en gave til de vegfarende!

Jeg trodde jeg hadde sett høye brøytekanter da jeg kjørte over Hardangervidda tilbake i 1971, men årets brøytekanter på Sognefjellet slår alle rekorder og må minst være mellom 5–8 meter høye.

På et utkikkspunkt ovenfor Turtagrø møtte vi disse veteranene fra forsvaret som var på vei Østover. De kunne fortelle at de hadde kommet Tindeveien fra Øvre Årdal til Turtagrø, og at dette var en tur de tok hvert år i juni.

Dette bildet er Norge i et nøtteskall. Fra vinter og rekordhøye brøytekanter til full sommer ved sjøkanten i Lusterfjorden (en arm av Sognefjorden) på 45 minutter. Stedet er Solvorn, og den gule bygningen er Hotel Walaker, landets eldste overnattingsbedrift. Her har de tatt imot gjester siden 1640. Fra Solvorn går det ferge rett over fjorden til Urnes, hvor du kan besøke landets eldste bevarte stavkirke oppført mellom 1130–1140, altså kun 100 år etter alt Olav Haraldsson, bedre kjent som Olav den hellige, falt på Stiklestad 29. juli 1030. Besøk anbefales!

Annonse
Annonse