Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Glimt fra MC Collection – Motorsykler gjennom 100 år – vol. IV

Da er vi kommet til siste artikkel i min miniserie om MC Collection. Høsten 2018 pakket MC Collection ned samlingen i Edsvik, Sollentuna og flyttet til Tidö Sl

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Da er vi kommet til siste artikkel i min miniserie om MC Collection. Høsten 2018 pakket MC Collection ned samlingen i Edsvik, Sollentuna og flyttet til Tidö Slott utenfor Västerås. Utstillingen åpnet offisielt lørdag 1. juni 2019.

Tekst og foto: Jarl Hole.

Klikk for å lese: Første del. Andre del. Tredje del.

På Tidö Slott er fokuset på design og teknikk og motorsykkelen som en mekanisk skulptur, dempet til fordel for motorsykkelen som sports- og rekreasjonskjøretøy. Samlingens svenske røtter blir trukket tydeligere frem, og svenske produsenter og utøvere har fått mer plass enn i Edsvik, uten at det blir provinsielt av den grunn. Før vi gir oss i kast med bildene, er det på sin plass å si litt om Tidö Slott. Under følger et kort resyme av eiendommens historie tatt fra slottets hjemmeside og en liten guide til hvordan du kommer deg ditt:

«Tidö Slott är sannolikt Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra byggnaden 1625–1641 med hjälp av arkitekterna Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä. Slottet är byggt i stram holländsk renässansstil. De tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. I 200 år ägdes Tidö av den Oxenstiernska familjen och såldes första gången 1840. Det påföljande halvseklet innebar en stark nedgångsperiod för slottet då det bytte ägare inte mindre än sex gånger tills det köptes av Carl-David von Schinkel i 1890, sedan dess har fyra generationer av familjen von Schinkel ägt, bebott och vårdat Tidö. I dag ägs och drivs Tidö Slott av David och Christina von Schinkel. Ända fram till 1971 var Tidö helt privat men öppnades då upp av Davids far Carl-David von Schinkel så att allmänheten skulle kunna ta del av detta fantastiska kulturarv som än idag är en privat bostad»

Fra Oslo til Tidö Slott er det ganske nøyaktig 45 mil å kjøre. De siste 3 kilometerne opp til slottet er en kupert og svingete, men asfaltert vei. Kommer du fra Oslo, kjører du E18 i retning Stockholm og passerer Karlstad, Karlskoga og Örebro, før du kommer til Västerås og tar av til høyre ved Bäckbymotet i retning Erikslund/Hamnen Ludvika Fagersta. Kjør rett frem mot hamnen. Etter å ha passert over jernbanebroen, svinger du til høyre i det andre krysset der står det et skilt som viser til Tidö Slott. Herfra er det ca. 10 km å kjøre på fin motorsykkelvei langs beitemark og jorder og gjennom mindre klynger av hus, helt til du kommer til et skilt med påskriften "Tidö Slott 3 km". Her tar du til venstre og følger veien helt til du ser slottet på venstre hånd og parkeringsplassen til høyre. Da er du fremme og om du, etter å ha parkert motorsykkelen din, går noen titalls meter tilbake veien du kom og så tar til venstre bort en allê, finner du «Stenstallen» og MC Collection på høyre hånd.

Tidö Slott ligger landlig og vakkert til ca. 10 km syd for Västerås. Slottet daterer seg tilbake til 1600-tallet og er et av de best bevarte slott fra denne epoken i Sveriges historie.

David von Schinkel til venstre og Christer R. Christensson til høyre ønsket velkommen til Tidö Slott og åpningen av «MC Collection Tidö Slott» lørdag 1. juni 2019.

David von Schinkel hilser gjestene. Da passer det bra med en Husqvarna Silverpilen i bakgrunnen.

MC_Collection holder til i en gammel renovert stall kalt «Stenstallen» noen hundre meter fra selve slottet.

Deler av den flotte spiralen har fulgt med på flyttelasset fra Edsvik.

Første gangen jeg så den eksepsjonelle Vyrus 984 C3 2V K var da MC Collection holdt til i Sunne i Värmland. Her dukker den opp igjen på Tidö Slott i all sin prakt med navstyring og motor fra Ducati.

Board Track-temaet som begeistret mange under tiden i Edsvik er også med på Tidö Slott.

Peter Williams replica av John Player Norton som han vant med på Isle of Man i 1973 kan du studere i detalj på Tidö Slott.

En virkelig godbit fra vår egen tid produsert i begrenset antall: Ducati 1299 Panigale Final Edition.

Husqvarna laget ikke bare heftige crossere. Her har vi en vakker liten «sykkelmotor».

En variant av "motorsykkel på veggen"-temaet. I Stenstallen på Tidö Slott har Husqvarna fått en hel vegg til disposisjon.

Den legendariske motorkonstruktøren Nisse Hedlund med kone var selvsagt tilstede under åpningen.

En fin og interessant scene fra et godt gammeldags verksted har det også blitt plass til i Stenstallen. På løftebordet står Enfield Robin Diesel omtalt i Vol. III i denne miniserien.

En «gate» med vakre eldre motorsykler er et flott element i Stenstallen og vekker stor interesse blant publikum.

Motorsykler utstyrt med twin-motor fra hederskronte produsenter på rekke og rad. Fra venstre mot høyre Harley-Davidson, Excelsior Henderson, Indian og Triumph.

Er du interessert i moderne R-sykler, finner du dem på MC Collection Tidö Slott. Her anført av legendariske MV Agusta.

En Bultaco Trial fra 1999 prøver å forsere trappa opp til loftet som etter hvert også vil åpne med flere interessante objekter.

Jeg avslutter denne miniserien med hva Christer R. Christensson skriver i forordet til boken «Icons Of Motorcycle Design” som handler om MC-Collection:

«Det var ikke før i 1986 jeg begynte å samle på motorsykler. Det var ikke en bevisst beslutning, jeg var bare tiltrukket av designet og skjønnheten i motorsykler. Samlingen startet med en Norton Dominator 99 som broren min restaurerte. Det utviklet seg derfra. Alder betydde ikke noe for meg, sykkelen kunne være fra 1912 eller 1980. Det handlet ikke om teknologi – hovedsaken var at jeg måtte like utseendet. Jeg kunne til og med kjøpe helt nye sykler og bare sette dem til side. Jeg følte at når motorsykkeldesignere, ingeniører og fagfolk slo sammen sine talenter kunne en motorsykkel bli et mesterverk av anvendt kunst – en mekanisk skulptur»

#Nyhet

Nøkkelord

Annonse
Annonse