Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Glimt fra MC Collection – Motorsykler gjennom 100 år – vol. I

Jeg besøkte MC Collection for første gang i 2007. Da holdt den private samlingen til i Rottneros i Värmland ikke langt fra Karlstad. Utstillingslokalet var et

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Jeg besøkte MC Collection for første gang i 2007. Da holdt den private samlingen til i Rottneros i Värmland ikke langt fra Karlstad. Utstillingslokalet var et ombygd grisehus og på plakaten over inngangen stod det «mc utställning motorcycklar genom 100 år».

Tekst og foto: Jarl Hole.

I 2009 ble samlingen flyttet til Edsvik i Sollentuna utenfor Stockholm. Her var det til enhver tid utstilt om lag 115 sykler fordelt på to etasjer. Etter 10 år i Sollentuna var det tid for å flytte nok en gang, og MC Collection holder nå til i landlige omgivelser i «Stenstallet» på vakre og historiske Tidö Slott utenfor Västerås.

Gjennom de årene jeg har fulgt MC Collection har jeg jevnlig rapportert fra samlingen i MC-avisa og selvfølgelig tatt mange bilder. Bare et fåtall er naturlig nok brukt i MC-avisa. MC Collection var og er en av verdens lendende private samlinger og er hele tiden under utvikling. Hvilke objekter som står utstilt kan derfor variere og avhenger av hvilket tema utstillingen til enhver tid har. I en miniserie her på hjemmesiden vil jeg presentere glimt fra mitt fotoarkiv for å vise hva du kan oppleve om du tar turen til Tidö Slott og MC Collection.

Det er 7. juni 2008 og jeg er på et av flere besøk hos MC Collection i Rottneros. Samlingen var utstilt i et tidligere grisehus, og jeg står utenfor hovedinngangen. Noen av MC-avisas lesere har sikkert vært der og vil kjenne seg igjen. Den store fordelen med denne lokaliseringen var at den kun lå ca. 22 mil fra Oslo. Ideelt for en dagstur for oss nordmenn med bopel på Østlandet, med andre ord.

Så fort du var innenfor dørene i Rottneros, var det ikke snakk om grisehus lengre. Det første som møtte de besøkende var denne fantastiske buketten av Henderson maskiner fra begynnelsen av forrige århundre. Honda var ikke først med firesylindrede motorsykler, de ble slått av Henderson med mer enn 50 år.

Denne replican av «Captain America» fra kultfilmen «Easy Rider» var et av trekkplastrene i Rottneros. Mange hevder at «Captain America» er verdens mest kjente motorsykkel.

I 2009 flyttet MC Collection fra Rottneros til Sollentuna utenfor Stockholm. Området het Edsvik og det var flere museer og gallerier som var samlet på dette stedet. MC Collection holdt til i den mørkebrune/sorte bygningen til høyre, og låvebroen som ble benyttet for å kjøre sykler opp til andre etasje, kan sees tydelig på bildet.

MC Collection på Edsvik åpnet dørene 6. oktober 2009. Her er Christer R. Christensson til venstre og samarbeidspartneren Ove Johansson til høyre fotografert på åpningsdagen.

Boardtrack racing var svært farlig, men uhyre populært i USA i perioden 1910 til 1932. I hastigheter opp til 160 km/t raste førerne rundt på doserte baner bygget av plank. Ulykkene var mange og dramatiske.

Det flotteste og mest originale elementet i utstillingen på Edsvik var en spiral av motorsykler som skrudde seg opp fra første til andre etasje.

Bimota SB2 1979. En Suzukimotor i et Bimotachassi var Bimotas første landeveismaskin. Det skulle produseres 200 sykler med dette fantastiske designet, men det stoppet på 140 på grunn av prislappen som var kr 60.000 i Sverige. Ikke skremmende i dag, men husk at det er 41 år siden. Bimota ble grunnlagt i 1973 av herrene Valerio Bianchi, Giuseppe Morri og Massimo Tamburini. De to første bokstavene i etternavnene til de tre blir Bimota.

Excelsior Super X 1929, 750 cc, 20 hk. På slutten av 20-tallet dominerte Indian, Harley-Davidson og Excelsior det amerikanske markedet. Produksjonen av Excelsior opphørte i 1931.

Mondial TT Racer med navnet Monoalbero Competitione 125 cc var ukjent for mannen i gata, men fryktet på racerbanene i Europa og i Sverige på 50-tallet.

Vi avslutter denne runden med den vakre motoren til MV Agusta Monoalbero Corsa 1954, 125 cc, 14 hk.

Hvordan definerer MC Collection seg selv? Vi sakser fra hjemmsiden:

«MC Collection är en privat samling motorcyklar inriktad på att visa motorcykeln ur ett design-, konst- och tekniskt perspektiv. Försommaren 2019 invigdes den nya utställningen på Tidö Slott. Här får alla motorcykelentusiaster på nära håll studera motorcyklar och hur de har utvecklats under mer än 100 år.

Vi betraktar motorcykeln som ett samtida konstverk och en mekanisk skulptur. Designen är konstverkens språk och uttryck som lyfter fram skönheten i linjer, form och färg, medan tekniken speglar utvecklingen i samhället. Vår samling är unik och består av hundratals motorcyklar, från 1904 till idag, varav drygt hundra ställs ut. Varje säsong kommer vi presentera något nytt ur samlingen. Initiativtagare till MC Collection är motorcykelentusiasten Christer R Christensson som tillsammans med motorcykelhistorikern Ove Johansson skapat samlingen och gjort urvalet till utställningen.

Den nya utställningen i Stenstallet på Tidö Slott är ett initiativ av David von Schinkel som äger och förvaltar Sveriges mest välbevarade slott från stormaktstiden. Familjen von Schinkel har sedan 1971, då Davids far Carl-David von Schinkel öppnade upp slottet, gett allmänheten en möjlighet att ta del av det fantastiska kulturarv som än idag är en privat bostad.

MC utställningen har skapats i samarbete med formgivaren Caroline Romare samt ett team av hantverkare, textförfattare, ljussättare, dekormålare, attributmakare och inte minst mc-experter och mc-åkare.»

#Nyhet

Nøkkelord

Annonse
Annonse