ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
MC-avisa

Frem fra arkivet – volum III

Å dra på tur med motorsykkel enten alene eller sammen med andre har blitt en viktig del av motorsykkelkulturen her til lands. Her er bilder fra Arne Paulsen sitt fotoarkiv som viser MC-touringens spede begynnelse i Norge. Tekst: Jarl Hole. Foto: Arne Paulsens arkiv. Klikk for å se: Første del. Andre del. En foregangsmann for den organiserte turvirksomheten var nederlenderen Maarten Mager som etter hvert gjorde nordmann av seg. Han inspirerte Arne Paulsen og mange av de andre pionerene sterkt

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Å dra på tur med motorsykkel enten alene eller sammen med andre har blitt en viktig del av motorsykkelkulturen her til lands. Her er bilder fra Arne Paulsen sitt fotoarkiv som viser MC-touringens spede begynnelse i Norge.

Tekst: Jarl Hole.

Foto: Arne Paulsens arkiv.

Klikk for å se: Første del. Andre del.

En foregangsmann for den organiserte turvirksomheten var nederlenderen Maarten Mager som etter hvert gjorde nordmann av seg. Han inspirerte Arne Paulsen og mange av de andre pionerene sterkt og dro i gang det første «Trollrally» høsten 1965. Trollrally lever fremdeles i beste velgående 55 år etterpå.

Det er februar 1965, og anført av Maarten Mager er en gjeng motorsyklister på leting etter treffplass for det første Trollrally i området rundt Vangsmjøsa. Her er det en pust i bakken og tid for diskusjoner.

Letingen etter en treffplass ble en sur fornøyelse i kulde og snødrev. Valget falt på et idyllisk område i Bøflaten, hvor det ble gjort en avtale med en vennligsinnet grunneier.

I samarbeid med MCEK (MC Entusiasters Klubb) var Maarten Mager primus motor for Trollrally i mange år. Høsten 1965 samlet 100 motorsyklister fra inn- og utland seg til det første treffet på Bøflaten ved Vangsmjøsa. Syv år etterpå hadde antallet deltakere steget til 2.000. Da hadde folket på Bøflaten fått nok av støy, fyll og trafikkulykker, og Maarten Mager og MCEK måtte finne en ny treffplass. Først ble det Tuddal, deretter Kviteseid, og så til slutt Fyresdal som har blitt Trollrallys permanente hjem.

Den allestedsnærværende Maarten Mager stod også bak Norgestreffet. Det første treffet ble arrangert i Åndalsnes pinsen 1969. Fellesturen gikk opp Trollstigen. Her leder Arne Paulsen på Velocette an foran Einar Sandøy på Honda 450 og Frank Støber på BMW R60 idet fellesturen nærmer seg toppen. Trollstigen har blitt en nasjonal turistvei, og området rundt toppen av veien har fullstendig skiftet karakter og er tilrettelagt for masseturisme.

Det var ikke bare treff og fellesturer som gjaldt. Her er Arne Paulsen på tur alene med Velocetten. En stor tankveske og sidevesker fra Craven hører med. Av alle bildene fra Arne Paulsens arkiv er dette et av artikkelforfatterens favorittbilder. Det illustrerer på en nesten perfekt måte en tapt tid. Grusveien som smyger seg gjennom landskapet, blomstene i veikanten og det spinkle gjerdet som avgrenser beitemarka.

Den store pandemien vi er midt inne i kommer ganske sikkert til å begrense mulighetene vi har til å dra på langtur utenfor landets grenser. Da er det godt å vite at vi bor i et av verdens beste touringland. 2020 kommer definitivt til å bli året for den store Norgesturen for mange av oss. Bildet sier mer enn ord.

Det er nesten ikke grenser for hva man kan få med seg på en motorsykkel hvis man ser bort fra tyngdepunkt og kjøretøyets faktiske lasteevne. De fleste av oss greier seg heldigvis med mindre bagasje enn dette.

#Nyhet

Nøkkelord

ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse