Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Damenes DIY-aften – mekkekurs i regi av WIMA Norway og forhandlerne

WIMA Norway (Women's International Motorcycle Association) satser på å gi medlemmene sine det som kan få maksimalt ut av kjøreopplevelsen. Før sesongen tillater praktisk trening for fullt, er det teori som gjelder. Sammen med forhandlere flere steder i Norge, har det blitt arrangert mekkekurs for jentene. Vi fikk strålende tilbakemeldinger på de første kursene i Stavanger og i Innlandet.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Tekst og hovedfoto: visepresident i WIMA Norway, Anette Sundsbak

Kursene i Bergen ble holdt på verkstedet hos Team MC i Åsane. Det åpenlyse spørsmålet er kanskje hvorfor et merkeverksted gir vekk innsikten sin til kundene. Daglig leder Liv Heidi Osland ser det fra en helt annen vinkel.

– Det vi er med på her, er noe helt nytt. Meg bekjent eksisterer det ikke noe lignende. Vi tror at å dele mekanisk innsikt med kunden er en vinn-vinn-situasjon. WIMA Norway har kommet opp med et konsept som vi følte vi kunne stille oss bak, og vi er også tjent med at kundene våre besitter mer kjennskap til hvordan de skal ta vare på motorsykkelen sin. At det er et kurs bare for jenter, er WIMA sin fortjeneste. Damene er på fremmarsj, og vi ønsker å ivareta våre kvinnelige kunder på best mulig måte, på lik linje med gutta.

Arrangørene: Eli Johanne Stene, Anette Sundsbak, Liv-Heidi Osland. (Foto: Rune Røst)

På verkstedet står to motorsykler oppstilt. Ved hver av dem står en mekaniker, og en gruppe deltagere. De som deler av sin kunnskap er teknisk leder Nico Matzke og mekaniker Danica Izquierdo Henzel. De går gjennom enkle sjekkpunkter og vedlikehold.

– Målet med kursene våre er ikke å gjøre alle til mekanikere, sier Eli Johanne Stene. Hun er president i WIMA Norway, og var selv deltager på den første av tre kurskvelder.

– Vi ønsker at jentene skal kunne kjøre med visshet om at sykkelen er i forsvarlig stand, og på den måten kunne nyte turen enda mer. Vi ønsker også å bidra til lavere tall i ulykkesstatistikken. Som motorsykkelførere er det flere ting vi kan gjøre for at det å ferdes på to hjul ikke skal sees på som en risikosport. Blant annet sikre oss at motorsykkelen er i orden. Mange jenter er også litt skeptisk til å kjøre lengre turer alene, og dette blir både mer fristende og mindre skummelt hvis man har et visst nivå av kunnskap om vedlikehold.

Katy Kisfaludi, Kitty Cecilie Jacobsen og Panita Laksuktom på mekkekurs i Bergen. (Foto: Anette Sundsbak)

Mekanikerne går blant annet gjennom sjekk av væskenivåer, tilstand på hjullagre og bremser og stramming av kjede. Selv om det ikke er alt man ønsker å ordne selv, er det mye lærdom i å vite når man skal be andre om hjelp, eller bestille time på verksted.

– Noe av det kjekkeste er at de begynner helt på level 1 for å sikre seg at alle holder følge, sier Kitty Cecilie Jacobsen. – Så forklarer de mer inngående etter hvert som de får spørsmål. Og så får vi være «hands on» og kjenne og skru selv, for å bli kjent med hvor hardt tilskrudd ting skal være, eller for eksempel hvor mye slakk kjedet skal ha.

– Det beste hadde vært hvis alle kunne hatt med sin egen sykkel!

Danica forklarer om vedlikeholdslading. (Foto: Anette Sundsbak)

Kati Kisfaludi og Panita Laksuktom er venninner. De synes kurset er et supert tiltak. Så strålende faktisk, at Kati kjøper medlemskap i WIMA i gave til Panita som straks har bursdag.

– Kjempebra, lærerikt kurs i hyggelig atmosfære. To superflinke mekanikere som gir relevante forklaringer og tips, sier Kati.

Panita Laksuktom fikk WIMA-medlemskap i bursdagsgave av venninnen Kati Kisfaludi. (Foto: Anette Sundsbak)

Mekaniker Danica Henzel gir også jentene kred for å være et godt publikum.

– Jenter er veldig observante i forhold til lyder og endringer i sykkelen, sier hun. – Når de legger merke til noe uvant, er de ikke redde for å be om hjelp, eller få sjekket på et verksted om det er noe som bør fikses. Vi ser ofte at gutta drøyer lengre, slik at skaden er blitt større, før de kommer til oss.

Kathrine Dahl i aksjon. (Foto: Eli Johanne Stene)

På direkte spørsmål om hun tror kurset ville vært annerledes dersom det hadde vært både jenter og gutter blant deltakerne svarer hun bekreftende.

– Ja, jeg tror det ville vært en hindring for gutta, fordi de ikke har lyst til å spørre om ting som de tror det er forventet at de kan. Men hun legger til at dette selvfølgelig ikke gjelder alle.

Stavanger-kurs hos Moto-Tech. (Foto: Thomas Wollburg)

Kurset utenfor Stavanger ble holdt hos Moto-Tech i Sandnes. WIMAs styre-representant for Rogaland, Bente Bergøy, sier responsen der var overveldende. På under en uke var kurset fullbooket.

I Innlandet ble det holdt mekkekurs hos GMS på Gjøvik. (Foto: Lene Sæter)

Samme dag gikk Innlands-kurset hos GMS på Gjøvik.

– Veldig lærerikt og oppfriskende, sier Hanne Bolstad som var en av deltakerne der. – Og ikke minst god stemning!

WIMA Norway sin representant for styret i Innlandet, Lene Sæter bekrefter både stor pågang og fornøyde jenter.

– Vi satser på minst et kurs til i mai, sier hun.

Presidenten selv er takknemlig for all hjelp til gjennomføring, og glad for at jentene grep sjansen til å være med.

– Nå er vi i gang, sier Stene. – Vi håper å kunne holde tilsvarende kurs over hele landet, og på sikt oppfølgingskurs med dypere tematikk, eller enkle, konkrete jobber på deltakernes egne sykler. Hun oppfordrer alle jenter til å holde et våkent øye med hvilke aktiviteter WIMA har i deres område, og ønsker alle en vidunderlig og trygg sesong.

Annonse
Annonse