Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Sørg for å få fremlagt dokumentasjon på tilstand og service!

Skal du kjøpe brukt MC er en tilstandsrapport fra et autorisert MC-verksted nyttig å ha. Her sjekkes en brukt H-D i verkstedet hos Lazy Boyz av Jørgen Johnsen.

Skal du kjøpe brukt MC er en tilstandsrapport fra et autorisert MC-verksted nyttig å ha. Her sjekkes en brukt H-D i verkstedet hos Lazy Boyz av Jørgen Johnsen.

Ekspertenes beste råd for kjøp av brukt MC: Det viktigste rådet ved kjøp av brukt motorsykkel er å be selger om å fremlegge både tilstandsrapport og en godt dokumentert servicehistorikk. Eksperten gir deg de aller beste rådene, slik at du kan gjøre en trygg MC-handel.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2021 kl 07:47

Pressemelding fra Norsk MC Forhandlerforening:

Interessen for brukte motorsykler har aldri vært større enn nå. MC-forhandlere over hele landet rapporterer om en enorm interesse for brukte tohjulinger. Så stor er interessen, at forhandlerne til tider har problemer med å dekke etterspørselen.

– Flere av våre forhandlere rapporterer at det i sesongen er mangel på brukte motorsykler i butikkene. Brukt motorsykkel er svært attraktivt, og stadig flere har sett fordelen med å handle av en faghandler som leverer vår tilstandsrapport med motorsykkelen, forteller Olaf OIstad i Norsk MC Forhandlerforening (NMCF).

MC-forhandler Kåre Vaskin har solgt motorsykler i flere tiår, og MC Oslo er en av mange butikker som opplever den store interessen for brukte sykler. Han er tydelig når han skal gi råd til de som ønsker å kjøpe brukt:

– Sørg for å få fremlagt dokumentasjon på tilstand og service.

Hva ser kundene etter når de ønsker å handle brukt MC?

– Førsteinntrykket betyr mye for de fleste kundene. I tillegg spør de raskt etter en tilstandsrapport og de vil se servicehistorikken. Begge deler er altså noe alle som kjøper brukt motorsykkel bør få fremlagt, sier han.

– I en tilstandsrapport går vi som NMCF-forhandler gjennom mer enn 50 punkter som berører den tekniske tilstanden på den brukte motorsykkelen. Vi er veldig grundig i denne jobben, ikke bare for kundens del, men også for vår egen del. Dersom vi slipper ut en sykkel hvor ting ikke er i orden, så er det jo vi som forhandler som må dekke den eventuelle mangelen om den skulle dukke opp i ettertid.

– Det er viktig å få med seg servicehistorikken på sykkelen. Det er en god indikator på om folk har tatt vare på sykkelen sin, sier Kim Harald Jøranli hos MC Oslo.

– Det er viktig å få med seg servicehistorikken på sykkelen. Det er en god indikator på om folk har tatt vare på sykkelen sin, sier Kim Harald Jøranli hos MC Oslo.

Motorsykkelen «sladrer»:

– Det som kanskje ikke alle kunder er klare over, er at en motorsykkel «sladrer» lett. Med det så mener vi at dersom en MC ser hel og velholdt ut, så kan du regne med at det du ikke ser – det vil si motor, drivverket, etc. – er i liknende forfatning. Er derimot motorsykkelen litt «lurvete», ripete og ikke i så strøken stand som du skulle ønske den var, så bør du være litt mer mistenksom overfor det du ikke ser, sier Vaskinn.

Vet kunden hva han/hun vil ha?

– Noen er mer opphengt i de ulike segmentene, merkene og modellene enn andre. Omtrent halvparten vet nøyaktig hvilket merke eller modell de er ute etter. Den andre halvparten er ikke ute etter noe spesielt, de ønsker bare å skaffe seg en god motorsykkel, sier han.

Kåre Vaskinn mener det er en ekstra trygghet for alle kunder av brukte motorsykler å handle brukt motorsykkel hos en forhandler, spesielt for den sistnevnte gruppen.

– Forhandleren har kunnskapen og kompetansen til å finne ut hvilken motorsykkel som passer ditt spesifikke behov. Selgerne kjører ofte mye motorsykkel og har bred generell MC-kunnskap, og det er viktig når du har lite referanser selv.

Kåre Vaskinn (t.v.) og Kim Harald Jøranli hos MC Oslo mener at trygghet er viktig når en skal kjøpe brukt MC. Bruk sjekkklisten i slutten av artikkelen neste gang du kjøper en brukt MC.

Kåre Vaskinn (t.v.) og Kim Harald Jøranli hos MC Oslo mener at trygghet er viktig når en skal kjøpe brukt MC. Bruk sjekkklisten i slutten av artikkelen neste gang du kjøper en brukt MC.

Hva bør folk tenke på ved kjøp av brukt motorsykkel?

– Det viktigste er å tenke på hvem du kjøper av. Som kunde hos en forhandler er du sikret god MC-spesifikk veiledning i de mange forskjellige valgene du må ta stilling til. Alle kunder har ulike behov, og det er vår jobb å finne den motorsykkelen som passer ditt spesielle behov.

– I tillegg er det alltid lurt å legge litt arbeid i å sjekke servicehistorikken. Her er vi som NMCF-forhandler veldig nøye. Brukte sykler uten god servicedokumentasjon «straffes» i verdivurderingen under takseringen. All erfaring tilsier at motorsyklene med god dokumentasjon er mest interessant for kundene, forklarer han.

Kåre Vaskinn mener det er en betydelig fordel for kunden å handle hos faghandlere, som lager en tilstandsrapport på bruktsyklene som kommer inn til butikken. Det gir på sikt garantert lavest kostnad for kunden.

– Hvis du kjøper privat, så vet du egentlig lite om tilstanden på motorsykkelen. Hos oss blir alle innbyttesykler grundig gjennomgått og får en tilstandsrapport som viser eventuelle feil og mangler. Det er en trygghet for kunden. Du vet hva du får. Vi har også en bruktgaranti som gjør at kunden kan komme tilbake dersom det skulle være en mangel det ikke har vært opplyst om. I tillegg tilbyr vi garanti på slitedeler og vi gjennomfører service på syklene dersom det er kjørt mer enn 50 % av kilometerstanden til neste service.

– Sjekk alltid priser hos forhandlere før du eventuelt handler privat, sier Torill Dahl hos Lazy Boyz.

– Sjekk alltid priser hos forhandlere før du eventuelt handler privat, sier Torill Dahl hos Lazy Boyz.

Hva kan du si om prissetting av brukte motorsykler?

– Mange tror det er Finn.no som bestemmer prisen på brukte motorsykler i Norge, men det stemmer ikke helt. En NMCF-forhandler har en annen måte å beregne pris på. Vi følger en avskrivingsmal når vi prissetter brukte motorsykler. Her er det flere parametere som spiller inn, hvor kilometerstand, servicehistorikk og generell tilstand teller mest. Ofte ser vi at kundene blir litt overrasket når de ser prisene på brukte sykler i butikken. På

Finn.no ligger det ofte sykler til salgs med urealistiske fantasipriser. Hos oss er det realistiske priser.

Hva er forskjellene på å kjøpe privat og hos faghandler?

– Den største forskjellen er tryggheten du får som kunde med å velge en NMCF-forhandler. Vi går grundig til verks på alle brukte motorsykler som kommer inn til oss, slik at du som kunde skal vite hva du betaler for. Konsekvensene av å kjøpe en brukt motorsykkel uten tilstandsrapport kan fort bli store utgifter. En betydelig andel av de som kjøper brukt motorsykkel har liten MC-erfaring. Da er det vanskelig å vite hva man skal se etter. Kunden har en ekstra trygghet når motorsykkelen er blitt gjennomgått på et autorisert MC-verksted av mekanikere med nødvendig MC-kompetanse.

Vaskinn påpeker i tillegg at du som kunde alltid kan komme tilbake til en forhandler du har handlet brukt MC av, dersom det skulle oppstå problemer, om du trenger råd og veiledning eller om du ønsker å bytte inn din sykkel i et nytt objekt.

Her er ekspertens 5 gode tips ved kjøp av brukt MC:

1. Be alltid selger om å fremlegge en tilstandsrapport. Den skal være uført av et autorisert MC-verksted og avsløre den tekniske tilstanden på motorsykkelen.

2. Godt dokumentert servicehistorikk må alltid fremlegges. Denne skal vise at motorsykkelen er vedlikeholdt og fulgt opp etter produsentens krav.

3. Utseendet forteller ofte mye om hele motorsykkelens tilstand. Om den er ripete og «lurvete» behandlet, så er ofte det du ikke ser (motor, drivverk, etc.) også dårlig behandlet.

4. Sjekk alltid priser hos forhandlere før du eventuelt handler privat. Forhandlere har de mest realistiske prisene, regnet ut fra en avskrivingsmal MC-forhandlerne benytter.

5. Se på hele regnestykket når du kjøper brukt MC. Slitte dekk, slitte drev og et svakt batteri kan virke som detaljer, men blir fort store utgifter.

Om NMCF:

• NMCF består av 32 MC-forhandlere fra Harstad i nord til Kristiansand i sør.

• Hovedformålet for foreningen er å ivareta, utvikle og styrke bransjens felles interesser ved å trygge vilkårene for brukere og forhandlere.

• NMCF har utarbeidet en egen autorisasjon som skal styrke fagkompetansen, øke profesjonaliteten og gi bedre forutsigbarhet for forbrukeren.

Annonse
Annonse