Stahlen MC 50 år: – Jeg har vært heldig!
Helge Stahl feiret 50 år i bransjen den 15. juli i sommer! De som var innom denne dagen fikk kake og en god drøs på veien. Helge er født i 1943 og er en frittalende mann, kjent for sine mange meninger. I anledning jubileet fikk vi et intervju med en av Norges eldste MC-drivere. Til å være 75 år er Helge utrolig kjapp og ungdommelig. Han jobber lange dager og har ennå «driven» og teften for god business, samtidig som han er opptatt av å gi kundene en god service. Helge Stahl på en gull-lakkert Pe
Publisert: 03.11.2019 kl 08:54
Helge Stahl feiret 50 år i bransjen den 15. juli i sommer! De som var innom denne dagen fikk kake og en god drøs på veien. Helge er født i 1943 og er en frittalende mann, kjent for sine mange meninger. I anledning jubileet fikk vi et intervju med en av Norges eldste MC-drivere. Til å være 75 år er Helge utrolig kjapp og ungdommelig. Han jobber lange dager og har ennå «driven» og teften for god business, samtidig som han er opptatt av å gi kundene en god service.
Helge Stahl på en gull-lakkert Peugeot han fikk av importør Colbjørnsen i 1998 etter å solgt 128 scootere det året. Bak henger noen av NM-kransene han har vunnet på langbane.
Tekst: Ole Martin P. Eidevik.
Foto: OMPE & privat.
Først publisert i MC-avisa nr. 9-19.
– Dette var i midten av 70-årene, jeg var på forhandlersamling i Sørkedalen på Østlandet med Kawa-importøren Helge Ringerike. Han forlangte at skulle vi fortsette som forhandlere måtte vi kjøpe inn flere sykler, og betingelsene hans var så dårlige at det ikke hang på greip. Jeg nektet og fikk bedskjed fra Ringerike at jeg måtte komme meg ut og finne veien hjem selv. Så jeg haiket med en traktor ned til hovedveien og fant en taxi som kjørte meg til Fornebu. Da jeg kom hjem dagen etter, fortalte jeg de ansatte at nå hadde vi mistet Kawasaki, men så ringte Rolf Skallist fra Speed i Sandefjord, og han sa: «Det var nok du som var den tøffeste av oss i går, men etter at du forsvant, så kjøpte jeg resten av varelageret til Ringerike, og nå kan du kjøpe nye Kawasaki av meg til bedre betingelser”.
Her er Helge avbildet i 1961 da han holder på med å mekke på en speedwaysykkel han kjørte løp med. Helge ble etter hvert utrolig flink til å trimme sykler og bore opp sylindere.
Historiene bare renner ut av Helge der vi sitter i butikken hans, og tankene hans går tilbake til starten på hans MC-eventyr.
– Jeg begynte egentlig å reparere mopeder for havnearbeiderne i Stavanger havn i 15–16-årsalderen. Her gikk det mye i Tempo og Puch, og jeg fikk etter hvert rabatt på deler hos Maskinhuset i Stavanger. Maskinhuset sto bak Svithun tråsykler og var også importør av blant annet Puch. Det var Jonas Øglænd i Sandnes som produserte Tempo og DBS. Min far, Leo Stahl, spilte hjulene for Maskinhuset.
Helge har nå jobbet med MC-butikk i 50 år. Heidi har vært ved hans side de fleste av disse årene.
Helge ble tidlig MC-interessert og begynte med å trimme og bore opp sylindre på MCer. Når Helge tenker tilbake så var det ikke alle syklene som deretter bare ble kjørt på bane... Det dannet seg etter hvert en MC-gjeng på 20 stykker fra distriktet. Hvert år på slutten av 60-tallet kjørte de opp til Grindaheim og Trollrally som Maarten Mager stod bak.
– Det er Maarten som gjorde at jeg kom skikkelig inn i businessen. Han var importør av Kreidler og andre utstyrsmerker, og han ga meg kreditt slik jeg kunne ha både sykler og utstyr i butikken. Det viste seg at jeg hadde en god salgsteknikk, for jeg solgte desidert mest Kreidler i Norge i år etter år. Han besøkte også en skrothandleren Laggan i Sverige som han fikk en god kontakt med, og begynte også å handle med danske forhandlere i begynnelsen av 70-årene. Han var blant annet importør fra Dane Motoplast som laget noen fantastiske MC-kåper til blant annet MZ.
Sønnen Johnny kjørte gokart i ungdommen. Her er vinnerlaget fra 1988: Johnny sittende på sin gokart flankert av Heidi, Helge, Oscar og Leo.
Stavanger kommune glemte å invitere Helge til banketten for NM-mesterne i 1981. Her bilde fra Rogaland Avis sin artikkel i etterkant om ”NM-mesteren de glemte”.
Norgesmester i Speedway fem ganger fra 1966 til 1984:
Helge holdt også på med Speedway i en årrekkene. Sammen med broren Oscar som var en tryllekunstner på det mekaniske, ble Helge Norgesmester i Speedway i 1966 i 125-klassen. Helge holdt på til ut på 80-tallet, og ble da Norgesmester i 1980, 1981, 1983 og 1984 i 250-klassen.
– Det var utrolig kjekt miljø vi hadde i Speedway de årene jeg kjørte. Jeg ble nummer to flere ganger, men klarte å bli Norgesmester fem ganger.
I 1972 flyttet Stahlen butikken sin til Madvaveien 214. Han var da forhandler for Kawasaki, Kreidler, Norton og Bultaco.
Første butikk for Stahlen MC:
Helge startet sin første butikk i huset hjemme i Gosen i Stavanger 15. juli 1969.
– Det lå deler overalt i huset, og selv jobbet jeg som driftssjef i AS Papirlanger og åpnet butikken på ettermiddagen. Hans bror Oscar jobbet som MC-mekaniker hos Rovik MC i Sandnes, men begynte å jobbe for broren etter at Helge startet sin MC-butikk. I 1970 ble de forhandler av Kawasaki.
Helge Stahl startet butikken hjemme hos seg selv på Gosen i Stavanger 15. juli 1969. Denne hadde han åpen på ettermiddagene etter kl. 17.00.
– Selv om jeg og Helge Ringerike hadde våre episoder, så var han en av dem som virkelig hjalp meg i gang. Det er nok Helge og Maarten jeg kan takke for at jeg begynte i MC-bransjen, forteller en engasjert Helge Stahl. Han forteller også historier om Suzuki-importør Einar Sande som kalte Helge for «Bromle» på grunn av hans mange meninger. Han har også gode minner om søsteren til Einar, Kari Lunde, som drev Motorspeed i Sporveisgaten i Oslo sammen med mannen Magne. Motorspeed var blant annet importør av BMW og Vespa i 70-årene. Han minnes også med glede Marloh som drev MC-Spesialisten. Helge har alltid vært en trofast kunde hos SPS/Kjell Solberg som han setter stor pris på.
Stahlgården som Stahlen MC flyttet inn i 1982. Her driver Helge ennå på og selger tohjulinger!
Stahlen MC flytter til Madla:
I 1972 flyttet Helge butikken til Madlaveien 214 som lå i området der du nå finner Stordalen sitt Hotel Energy. Etter hvert fikk de også Suzuki-agenturet. Helge Stahl er en kremmer, og på 70-tallet startet han også opp med trykk på t-skjorter og annen bekledning, noe som han drev sammen med Roach Studio USA. På slutten av 70-tallet skulle Madlaveien utvides, og kommunen måtte til slutt kjøpe ut eiendommen til Helge da de plutselig fant ut at de måtte ha en undergang der butikken lå.
Helge Stahl drev i 70- og 80-årene med trykk av t-skjorter. Denne businessen ble en av de største i landet av sitt salg, og Helge reiste rundt i Skandinavia med sin Roach T-shirt stand og varehenger!
– Jeg var skikkelig sur på kommunen, og heldigvis forstod de meg. Vi fikk leie et midlertidig lokale på Åsen (den gamle bensinstasjonen til Rieber Torsen), og jeg fikk kjøpt en tomt lenger nede i Madlaveien, i Hafsrfjord, der jeg åpnet Norges fineste MC-butikk i 1982 med blant annet Kawasaki og Suzuki. Stahlen holder fortsatt til i Stahlgården.
Helge har to sønner, Johnny og Helge, fra sitt første ekteskap. Eldstesønnen Johnny begynte å jobbe hos faren i 1980 og ble etter hvert verksmester. For noen år siden flyttet Johnny til Spania der han nå driver med tomteutvikling i eget selskap. Helge kan også fortelle at han var den første privatpersonen som satte inn penger hos Skagen Fondene i Stavanger.
– Sammen med eiendommen så har disse innskuddene hos Skagen Fondene gjort at jeg nå er en holden mann, forteller Helge.
Helge Stahl sin eldste sønn, Johnny, startet i firmaet i 1983. Han skriver om dette bildet på sin Facebookside: ”Fredag lunsj med pølser tidligt 80-tallet. Jeg var så heldig og gå i lære hos farfar Leo som var mekaniker før krigen og Oscar som var en av Norges beste mekanikere på den tiden. Leo var meget flink og spile hjul. Han hadde akkord på Øglend fabrikken med 50 øre hjulet og tjente gode penger. Oscar hjalp Kawasaki fabrikken på slutten av 70 tallet med et problem med giraksling. Som takk fikk han en Z1000ST. Når Leo skulle trøste Oscar når det var problemer med eletriken kom han med denne. – Det var lettere før, da var det kun 2 ledninger. Den tynne til frontlykten og den tykke til pluggen.”
Helge forteller om engasjementet som motorsyklister hadde i 70-tallet.
– Da vi fikk inn ny MC til en kunde, ringte vi til dem og ba dem komme og montere dem selv. Det hadde ikke gått i dag, men på den tiden var folk litt mer handy og bare glade for å montere sin egen sykkel. Jeg har alltid vært opptatt av service og at kundene skal gå en god opplevelse. Nå er det nok ikke alle som mener at vi har gjort en god nok jobb på dette. Men vi har alltid prøvd å gi kunder en god opplevelse, og må jeg jobbe noen timer ekstra utover kvelden for en kunde på verkstedet, så gjør jeg det. Vi MC-forhandlere må aldri glemme at det er kundene og deres opplevelse som betaler lønnen vår. Kundeservice må alltid være nummer én, alltid, avslutter en engasjert Helge Stahl.
Bildet over er fra Facebooksiden til Johnny Stahl i anledning jubileet. Johnny skriver: ”Var innom og sjekket om min DNA vil klare seg i framtiden. Ser veldig bra ut. Når jeg begynte å jobbe med han i 1983 og var 16 år, ble han kalt Gamlingen. Nå blir det Den evig unge HS’en.”
MC-avisa gratulerer Helge Stahl med 50 år med MC-butikk! Måtte du aldri miste din entusiasme for motoriserte tohjulinger!