Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

– Fortell historien om gode kjøreopplevelser!

I en artikkelserie gjennom høsten og vinteren vil vi presenterer spennende navn innen MC-bransjen. Først ut er Bjørn Richard Johansen.

Publisert:

I en artikkelserie gjennom høsten og vinteren vil vi presenterer spennende navn innen MC-bransjen. Først ut er Bjørn Richard Johansen:

MC-entusiast Bjørn Richard Johansen, en av Norges fremste strateger og kommunikasjonsrådgivere, er klokkeklar på at mye mangler i historiefortellingen om den norske motorsyklisten. Det er mulig å gjøre mye mer for å skape økt interesse og aksept for motorsyklisten og de gode kjøreopplevelsene vi har på to hjul. Nå oppfordrer han alle til å være med på å skape en bedre fortelling om det flotte med turopplevelse vi har når vi har gleden av å kjøre motorsykkel.

Tekst: Anders Eidevik.

Foto: Privat.

Bjørn Richard er en aktiv mann, der formidling av kjøreopplevelsen og motorsykkelkultur er med å skape glede i hverdagen. Dette er noe som er vist godt i fokusområdene til Straand-treffet, som Johansen har vært med å ta initiativet til sammen med Straand-familien og motorsykkeltester og -journalist Ole-Andreas Isdahl. Videre et stort team av frivillige medhjelpere som bidrar til å skape det som har blitt et helt unikt arrangement i motorsykkel-Norge. Her får vi blant annet prøve en stor andel av modellene som er for slag i markedet.

Aktiv høst og vinter:

– Jeg kjører et par–tre uker til, men så er sykkelen klar for vinterlagring. Det har vært en fin sesong, og denne høsten og vinteren er jeg invitert til en rekke arrangementer i regi av motorsykkelklubber, NMCU og NAF MC for å fortelle om MC- og historiefortelling, samt Straand-treffet. Det er virkelig moro og vil gi oss mange gode ideer til hvordan vi kan videreutvikle treffet, sier Bjørn Richard Johansen.

– På Straand-treffet har vi vært opptatt av å legge til rette for gode turopplevelser på motorsykkel, testing av MC-er og ikke minst historiefortellingen underveis og i etterkant av fine turer. Godt faglig innhold omkring sikkerhet og kjøreteknikk og ikke minst gode rammer for det sosiale, har også vært fokusområder i utviklingen av Straand-treffet, forteller Bjørn Richard. – Gjennom å holde foredrag og delta i debatter gjennom høsten og vinteren vil vi samle inn ideer og innspill slik at vi kan videreutvikle treffet.

På tur med Motorsykkelimportørenes Forening (MCF) i Østerrike.

En bedre fortelling:

Det er naturlig at ulykker får fokus i mediene. Her er det likt om det er stygge bil- eller motorsykkeluhell. Men det er vårt ansvar å hjelpe til å utjevne bildet å fortelle om de gode kjøreopplevelsene og løfte frem gladsaker om motorsyklisme. Det være seg på sosiale medier, i lokal- og riksmediene, TV-kanalene eller gjennom MC-avisa. Det er en felles utfordring å ta tak i det forholdet at MC som regel nevnes i forbindelse med hodeløs råkjøring eller alvorlige ulykker. Dette er bare en liten side av saken, og her kan vi alle bidra til å skape en bedre fortelling om det å eie og kjøre motorsykkel i Norge. Videre løfte frem fokus på unge førere og den økende kvinneandelen som kjører motorsykkel. Det vil være med å skape en sterkere posisjon og større aksept for god og klok motorsykkelkjøringen i Norge.

– Norske motorsyklister har som gruppe mye å tjene på om vi blir flinkere til å fortelle om de positive sidene ved motorsyklismen, sier en engasjert Bjørn Richard. – Det handler om så mye mer enn fart og råkjøring, som for eksempel storslåtte naturopplevelser og et inkluderende fellesskap. Når vi kjører, bruker vi alle av våre fem sanser.

Hvordan vil du si at "mannen i gata" kan bidra med god historiefortelling, Bjørn Richard?

– I det siste året har vi sett stadig mer deling av gode kjøreopplevelser på sosiale medier. Nettopp det er det viktigste bidraget fra deg og meg som motorsyklist. Videre å dele de gode historiene med venner og kollegaer som ennå ikke har opplevd å kjøre MC. Og inviter ut til prøvekjøring. Med L-på ryggen er det enkelt å få til trygge prøvekjøringer. Det er ofte alt som skal til før man bestemmer seg for å ta førerkortet. Unngå å legge ut «tullingoppslag» med bilder og video av fartsgale situasjoner. Vær derimot aktiv og del og fortell om de gode kjøreopplevelsene, gode venner, stopp med en god kopp kaffe og et måltid underveis, kart og kjøreruter. Et bilde og en kort film forteller som kjent mer enn tusen ord.

I full sving i enduroløypa som Asbjørn Sletholdt (grenleder enduro) og endurolandslaget fikk anlagt i anledning Straand-treffet 2019.

Vil skape gode opplevelser for alle:

Det er lett å bli inspirert i en motorsykkel-samtale med Bjørn Richard. Noe som går igjen, er ønsket om å gjøre motorsykkelopplevelsene tilgjengelige for alle. En måte en gjør dette på rent praktisk, er å tilby overnattinger til enhver smak og budsjett på Straand-treffet. Her kan deltakerne velge mellom alt fra hotellrom, via leiligheter og leie ei seng rimelig på «bli kjent»-hytte, til teltplass.

– Her har vi lyttet til innspill fra NAF MC og de 15 motorsykkelklubbene som har deltatt i referansegruppen og i idémøter når vi har utviklet satsingen på motorsykkel og veteranbil, forteller Bjørn Richard, som også er styremedlem i Straand Hotel.

– På Straand-Treffet hadde vi stor kvinneandel og samarbeidet nært med Eli Johanne Stene og Emilija Kostovska i WIMA, Women’s International Motorcycle Association i Norge. De er også aktive i Women Riders World Relay, WRWR, med 19.000 medlemmer over hele verden og 1.000 medlemmer i Norge.

F.v: Wanda Hvitstein, Eli Johanne Stene, Gerd Berit Lindalen, Mai Britt Johannessen og Emilija kostovska.

– Jeg ønsker å gi en stor honnør til Straand-familien, og da særlig til senior, Johan Straand, som har gitt sønnene i femte generasjon frie tøyler til å utvikle den friske satsingen på motorsykkel- og veteranbilturisme som hotellet har hatt de siste tre årene. Å sette seg mål om å bli Norges beste motorsykkel- og classic car hotell er en flott ambisjon. Den har også inspirert De Historiske Hotel & Spisesteder til å satse på økt og bedre service for oss motorsyklister.

De Historiske hotel & Spisesteder, med fokus på komfort, mat og kulturopplevelser, teller 87 medlemmer fra sør til nord i Norge. De utvikler nå flere tjenester med fokus for motorsyklisten i sin app. Videre vil de ha internt søkelys på opplæring av hotellene i det som er god service for motorsyklisten. Det går i å bli ønsket velkommen, få mulighet til å spyle og vaske syklene, gode parkeringsmuligheter nær resepsjon, tørking av våte klær og sko, rom ikke så langt fra resepsjonen, en god kopp kaffe – om man er kald ved ankomst – hjelp og oversikt over nærmeste verkstedmulighet, kart og veibeskrivelser/anbefalinger til de flotte veiene i området osv. osv.

Lars Arne Straand, Bjørn Richard Johansen, Johan Straand, Ole-Andreas Isdahl og Sigmund Straand må kunne si seg godt fornøyd med de to første utgavene av Straand-treffet. Og mer er i vente!

– Vi jobber nå med å utvikle en standard beskrivelse og anbefalinger til hotell som vil bli mer MC-vennlige. Har du innspill til servicekrav for hotellene, er det bare å ta kontakt med meg, sier Bjørn Richard. – Jeg tipper de andre hotellkjedene i Norge og Norden vil henge seg på når de ser kjøpekraften i motorsykkelsegmentet som innbefatter ca. 500.000 nordmenn. Regner vi inn MC-kjørere fra Sverige, Danmark og Finland, ser alle at det er mange gjestedøgn vi snakker om. Veteranbilsegmentet omfatter vel 100.000 nordmenn. En veldig kjøpesterk målgruppe som beveger seg på veien og trenger mat, service og overnatting når de er på tur.

– Med å utvikle servicekonseptet for motorsyklisten viser hotellet veien for andre reiselivsaktører, noe som vil komme både bransjen, men også oss motorsyklister til gode i årene som kommer. Telemark Fylkeskommune med fylkesordfører Sven Tore Løkslid (Arbeiderpartiet) og ordfører i Kviteseid Tarjei Gjeldstad har også vært fantastiske støttespillere. De ser hvilket potensiale dette har for Telemark Fylke og Kviteseid kommune som turistdestinasjon. De har også vært vant til å få kjeft for svingete vei, mens fra oss får de ros. Det har overrasket og gledet dem stort, sier Bjørn Richard med et smil.

På tur på Island i fjor.

Sammen er vi sterke:

Bjørn Richard er tydelig på potensialet vi motorsyklister har i å organisere oss sterkere. Da kan vi i større grad stille enda sterkere krav til service og informasjon fra reiselivsbransjen og andre som er opptatt å selge tjenester til oss. Videre er det viktig for å bidra til å utvikle en god motorsykkelpolitikk i Norge i årene fremover.

– Her har NMCU (Norsk Motorcykkel Union) sammen med NMCF (Norsk MC-Forhandlerforening), MCF (Motorsykkelimportørenes Forening) og NAF MC gjort en kjempejobb i de senere årene for å få ned avgiftene på motorsykkel. Nå kommer stadig bedre miljøkrav og elektriske sykler som vil modernisere kjøreparken ytterligere og bidra til å redusere utslipp. Her er det viktig at vi alle heier på NMCU, MCF og NMCF slik at de får innspill og støtte til sine prosjekter for å gjøre hverdagen bedre og tryggere for oss motorsyklister, understreker Bjørn Richard Johansen.

Jeg runder av artikkelen med Bjørn Richards ros og oppfordring til NMCU:

– NMCU er den viktigste meningsbærer og organisasjon for oss alle på to hjul med motor. De skal belønnes og berømmes for deres gode samarbeid med importørene, forhandlerne, NAF MC og de store MC-klubbene i det å sikre politisk gjennomslag for oss motorsyklister og for MC-bransjen. Det er 165.000 registrerte tunge motorsykler i landet vårt, og dersom de greier å skape relevante og gode fordeler til medlemmene sine, har NMCU et stort potensial til vekst i årene fremover. Om vi regner med alle som har førerkort for motorsykkel, snakker vi om 500.000 nordmenn som har hjerte og mulighet til det gode liv. I et slikt perspektiv har vi store muligheter å få en sterkere stemme i samfunnsdebatten og derigjennom økt service og trygghet på veien som aktive skattebetalere og bidragsyter til samfunnet rundt oss.

KORT OM:

Navn:

Bjørn Richard Johansen

Rolle:

Strategisk rådgiver for kunder i privat og offentlig sektor, samt organisasjonslivet i First House (www.firsthouse.no) som jeg var gründer og initiativtaker til i 2009/2010. Videre sentral i ledelsen og oppbyggingen av Conceptor Bolig AS (www.conceptorbolig.no) som har bygger og utvikler 2.500 leiligheter i Intercity-området. Har en rekke styreverv iblant andre Straand Hotel (www.straand.no) og prosjektlederselskapet Insenti AS (www.insenti.no) som er ledende i Norge innen bygg- og eiendomsutvikling.

Bor:

Snarøya når jeg har barna, og Kolbotn hos min kjære Liv (kjører også MC) når jeg ikke har barn. Hennes ex-mann og to av hennes barn kjører også MC, og sammen har vi alle masse kontakt.

Kjører:

BMW R 1200 GS Adventure, 2017, kjørt ca. 28.000 kilometer.

Medlem:

BMW-MC klubben, Norsk Motorcykkel Union, NMCU og NAF MC.

Hobbyer:

Motorsykkel og kjøreopplevelser på svingete vei, trening/løping og vert for talkshowet og folkemøtet TorsdagsPorten (www.torsdagsporten.no) siste torsdagen i måneden på Fornebulandet sammen med NRK-veteran Erik Wold.

Kjørt i 2019:

Sammen med min kjære og gode venner har jeg vært heldig og kjørt svingete veier i Norge, Sverige, Tyskland, Østerrike, Italia, Slovakia og i San Francisco-området i California i USA i år. Største opplevelse var å kjøre Island rundt over åtte dager i 2018. Klikk her for å lese om denne turen på Motorsykkelsiden.

Klikk her for å gå til eventet til neste års Straand-treff.

Klikk her for å gå til Facebook-gruppen "Straand treffet og MC-tur opplevelser i Norge".

#Nyhet

Nøkkelord

Annonse
Annonse