Annonse
Annonse
Annonse
MC-avisa

Bli trygg på grus – WIMA Innlandet arrangerte gruskurs

Ankomst Liomseter. (Foto: Lene Sæther)

Da har WIMA Norway, ved WIMA Innlandet som arrangør, hatt et heldagskurs med gruskjøring på agendaen. Vi møttes en søndag i juni i Lillehammer for å sette fokus på det å bli trygg og kjøre på grus, uansett hva slags motorsykkel du kjører.

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Tekst: Lene Sæther, leder for WIMA Innlandet.

WIMA er en internasjonal organisasjon som ble grunnlagt i USA på 50-tallet for kvinnelige motorsyklister. I WIMA Norway er det plass til alle jenter på to hjul som ønsker kompetanse, mengdetrening, teknisk innsikt og fellesskap som gir trygghet og selvtillit og øker oddsene for at hver tur blir en power-trip med endorfiner, sjelefred og blanke blikk fra tilskuere.

Det er mange jenter som kvier seg litt for å bli med gutta på kjøring på grusveger. Det har lett for å gå litt fort, da gutta gjerne ønsker å vise seg litt. Man blir også fortalt at man ikke kan kjøre på grusveger uten en ”grus-sykkel”. Dette ønsket undertegnede å gjøre noe med, og satset sammen med WIMA Norway og arrangerte WIMAs første gruskurs. Fokuset var å bli trygg på grus, uansett hvilken motorsykkel du har.

Denne artikkelen er innsendt av Lene Sæther. (Foto: Torunn Husum Bøhle)

Vi fikk høre i forkant av kurset, av ei som hadde sykkelen sin på service på et MC-verksted, at hun ble ledd av når hun sa at hun skulle være med på grus-kurs. Hun ble fortalt at hun ikke kunne det med sin motorsykkel, en Indian Scout. Greit nok det, det er ingen grus-sykkel, men allikevel ikke noe hinder for å kjøre på grusveger og å lære seg å bli trygg på grus.

En søndag i juni møttes åtte jenter hos Jarle Vårdal på Lillehammer for å lære mer om gruskjøring. Jarle Vårdal har kjørt motorsykkel i over 40 år og har vært servicemann for Pål Anders Ullevålseter. De samarbeider også om arrangement med forskjellige kurs/turer på grus i Norge. Vårdal har bred og lang erfaring på det å kjøre motorsykkel, uansett type underlag, i både i Norge og utlandet.

Grunnleggende teori hos kursleder Jarle Vårdal. (Foto: Lene Sæther)

Vi åtte kursdeltakere hadde litt forskjellig erfaring, noen med ferske førerkort, noen som hadde kjørt i mange år, noen fra Innlandet, men også noen fra Viken og Trøndelag. Felles for oss alle at vi ønsket å bli tryggere på grusveger.

Kurset startet med litt grunnleggende teori hvor Vårdal gikk gjennom blant annet balanse, tyngdepunkt og hva man kan forvente på løst underlag.

Øvelser i veldig løs grus. (Foto: Lene Sæther)

Vi kjørte så til et grustak i nærhet hvor vi fortsatte med øvelser som blant annet gikk på bremsing og sving på veldig løst underlag. Her kunne vi kjenne hvordan sykkelen reagerte på underlaget, og vi ble litt mer vant til at sykkelen ”slenger litt”. Vi fikk kjenne litt på den følelsen du da får gjennom sykkelen, som blir helt annerledes på grus enn på asfalt. Det er når man blir vant til bevegelsene til sykkelen og vet hva som skjer, og hvorfor, at man blir tryggere og får en fin tur.

Instruktør Jarle Vårdal i aksjon.

Ferdig i grustaket kjørte vi, via grusveger litt på kryss og tvers (Jarle Vårdal er lommekjent i området) opp i Gausdalfjellene. Etter ca. 7 mil, hvor vi møtte både hester, kuer og sauer på vår vei, kom vi til Liomseter, ei betjent DNT-hytte som ligger i naturskjønne omgivelser i Langsua Nasjonalpark. Der ble det tid til litt mat og drikke, samt utveksling av erfaringer underveis, før vi tok turen tilbake, omtrent samme vegen vi kjørte opp.

På veg inn i Langsua Nasjonalpark. (Foto: Torunn Husum Bøhle)

Og det er akkurat derfor vi i WIMA også ønsker å bli trygge på grus. Norge har så mange, litt bortgjemte flotte steder med kanskje noe ”kronglete” veger, men nå er det ingen grunn til å unngå disse stedene, tvert imot.

Takk til jentene og instruktør for et vellykket kurs.

Liomseter ligger idyllisk til. (Foto: Lene Sæther)

Litt av tilbakemeldingene fra jentene:

– Knall fin dag med dere tøffe damene, tusen takk.

– Var kjempe vellykket! Føler meg 100x mer trygg på grus etter i dag. Samt lært å få kontroll der man føler man ikke har kontroll! Gleder meg masse til gjentagelse en gang i fremtiden!

– Veldig bra kurs. Godt å kjenne seg tryggere på grus. Hadde aldri trodd at dette skulle bli så morsomt.

– Supert gruskurs. Veldig artig å delta på! Og jeg har fått mye mer selvtillit ved kjøring på grus.

Trivelig å treffe flere damer som har liker å kjøre grusturer.

Fine grusveger. (Foto: Lene Sæther)

– Veldig morsomt å delta på, hadde masse energi etter kurset. Håper det blir satt opp kurs nr. 2, neste etter nybegynner.

– Takk for supert kurs. Det var skikkelig morsomt! Lærte masse! Og fikk øvet på det vi lærte på flotte veier i fin natur.

– Supert kurs. I stedet for å unngå grusveger kommer jeg nå til å oppsøke de.

Annonse
Annonse