ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
MC-avisa

Ådalsbruk Motormuseum – huset med det rare i!

Kjører du E6 nordover fra Oslo og tar inn på Rv3 mot Elverum og Østerdalen, kan du etter noen minutter svinge av til Fv219, Ådalsbrukveien, og etter hvert finn

MC-avisa
MC-avisa

Publisert:

Kjører du E6 nordover fra Oslo og tar inn på Rv3 mot Elverum og Østerdalen, kan du etter noen minutter svinge av til Fv219, Ådalsbrukveien, og etter hvert finner du Ådalsbruk Motormuseum på høyre side lett gjenkjennelig med sin restaurerte BP-bensinstasjon fra 1949.

Tekst og foto: Jarl Hole.

Jeg sakser et par avsnitt fra museets hjemmeside, www.bmuseum.no, og lar museet presentere seg selv.

«Bjørn Monsbakken (59) fra Romedal elsker gamle biler og motorsykler. I mer enn tretti år har han samlet og pusset opp gamle kjøretøyer. Samlingen består av mer enn førti spesielle biler av ulike merker fra 1930-tallet og framover. I tillegg har han også over åtti motorsykler, mopeder og scootere. Før stod de spredt rundt på låver og ulike lagre, men nå har jeg endelig fått alt på en plass og det er mye bedre å få muligheten til å vise dem fram, sier han. For å få realisert drømmen sin om eget motormuseum måtte han selge både hus og hytte. Det stemmer, for å få dette på plass måtte jeg gjøre det, sier han.


Det nye private museet på Ådalsbruk er enestående og rommer ikke bare motorhistoriske gjenstander, men alskens rariteter som gamle radioer, barnevogner, modellbiler, symaskiner og separatorer. I tillegg finner vi blant annet en vedfyrt varmtvannsbereder, en modelljernbane og en fullt innredet gammeldags landhandel.»

Ådalsbruk Motormuseum er lett å kjenne igjen fra Rv219 med den restaurerte BP-stasjonen fra 1949 som blikkfang.

Museet er verdt et besøk om du er på de kanter. Inngangsbilletten koster kr 100,-. Ha med deg kontanter, for her er det ingen kortleser. Alternativt kan du overføre penger ved hjelp av VIPPS. Vel innenfor finner du et typisk privat museum med mange objekter plassert svært tett, hvor entusiasmen og gleden over å stille ut ikke bare biler og motorsykler, men også alskens rariteter, nærmest tar overhånd. Her har det definitivt ikke vært noen kurator med på moroa.

Akkurat som hos MC Collection på Tidö Slott finner du objekter på veggen hos Ådalsbruk Motormuseum. Denne NSU Quickly mopeden finner du i den sjarmerende kafeen.

Hva et fullt utrustet legekontor og et ditto tannlegekontor fra 50-tallet har å bestille på et motormuseum, kan være vanskelig å skjønne. En teleavdeling med gamle sentraler og for lengst utgåtte telefoner virker også forsiktig sagt temmelig malplassert. «Kjøper» du surrealismen og synes det er sjarmerende med en skikkelig reise tilbake i tiden på bred front, er Ådalsbruk Motormuseum et trivelig sted med trivelig folk og en stilig retro Cafe med jukebox og det hele.

Er du heldig slår kanskje Bjørn Monsbakken seg ned ved kafebordet og forteller om sitt lange liv som motorentusiast og samler. Bare det er verdt billettpengene, mannen er et funn og vet hva han snakker om.

Ådalsbruk Motormuseum er åpent alle dager fra 1. juni til 1. september kl. 12.00–17.00.

Ellers i året: Lørdag og søndag fra kl. 12.00–17.00.

Vafler og kaffe selges i åpningstiden.

Kontakt tlf.: 924 05 993

En stilig Peugeot får representere de mange bilene på museet.

Objektene står tett som stingsild, her har det ikke vært noen kurator med i diskusjonen om plassering og utforming av utstillingen.

En vakker Victoria Bergmeister er en sjelden fugl på våre kanter.

En Indian Chief fra 1946 er en av de fineste syklene du kan se på museet.

Det er mange NSU-modeller representert både på bil- og motorsykkelsiden. Her en flott racer med elegant tank og ditto sete.

En trehjuling for bevegelseshemmede utstyrt med Sachs-motor.

Et fint knippe BSA-modeller.

ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse